Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hockeyprofilen döms för våldsbrott mot närstående

Hockeyprofil döms för våldsbrot
Hockeyprofilen i tingsrätten.Foto: NINA SVANBERG

En svensk hockeyprofil – meriterad från Tre Kronor och spel i utlandet – döms för våldsbrott mot en närstående.

Han fälls för att ha misshandlat, ofredat och hotat henne.

Straffet blir villkorlig dom och samhällstjänst.

Det var våren 2018 som anklagelserna mot den svenska hockeyprofilen uppdagades. Polis kallades till profilens hem och han häktades, inledningsvis misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Han släpptes senare ur häktet och flera misstankar skrevs av.

– Detta understryker att det är lätt att bli häktad och att man inte ska ta en häktning som ett bevis på att något har hänt, sa hans advokat Slobodan Jovicic.

Men sedan väcktes åtal om bland annat olaga hot och försök till grov misshandel.

Den 12 juni i år hölls rättegången. Profilen anlände i svart jacka. Under förhandlingen sa kvinnan, som företräds av advokat Elisabeth Massi Fritz, bland annat:

”Ett starkt andetag – då skriker jag”

– Han tar tag i mig som ett grävskopelyft och lyfter upp mig. Fönstret är redan öppet. Sedan tar han och svingar mig en gång, och sen en gång till, den sista gången är det som att han tar sats, som att han hämtar andan.

– De tidigare gångerna har jag satt foten mot fönsterkarmen. Han tar ett starkt andetag som att nu ska hon ut, då skriker jag bara. Jag känner att det är den enda räddningen jag har.

Tingsrätten meddelar på onsdagen att profilen döms för misshandel, olaga hot och ofredande och att straffet blir villkorlig dom med samhällstjänst om 75 timmar. Han ska också betala 14 500 kronor i skadestånd till kvinnan.

Straffvärdet motsvarar två månaders fängelse.

”Kriminalvården har bedömt att NN är lämplig för samhällstjänst och han har samtyckt till att utföra sådan tjänst. Det finns därför särskilda skäl för att bestämma straffet för NN till villkorlig dom med samhällstjänst”, skriver tingsrätten.

Massi Fritz.Foto: PRESSBILD

Massi Fritz: ”Hon är mycket lättad”

Hockeyprofilen nekar till brott och brast under rättegången flera gånger ut i gråt.

– Jag säger ”kom igen, vi måste prata.” Jag säger ”vad ska jag göra, ska jag slänga ut dig genom ett fönster? Vad ska jag säga för att få dig att lyssna?”, sa han bland annat.

Nu döms han till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel, olaga hot och ofredande.

Elisbaeth Massi Fritz, som företräder kvinnan i målet, säger:

– Jag har haft ett samtal med min klient som är mycket lättad över den fällande domen i dag. Det har varit en lång och mycket jobbig rättsprocess för henne eftersom motparten är en före detta närstående.

LÄS OCKSÅ: Hockeyprofilens tårar – inför rätta för våld mot närstående 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.