Säsongen 04/05 beskrivs alltjämt som den allra främsta i svensk hockeyhistoria. Varje lag i Elitserien fylldes med mängder av NHL-spelare eftersom att det rådde lockout i världens bästa hockeyliga.
Det var stjärntätt, så även i Karlstad dit Zdeno Chara valde att flytta till under hösten 2004.
I podcast Spittin' Chiclets berättar han varför det blev just Färjestad.
– Radek Hamr spelade där då och det var en av de största anledningarna till att jag skrev på för Färjestad.
Chara hann spela 33 grundseriematcher med Färjestad och var i slutspelet en av de stora förgrundsfigurerna då han stod för flera dominanta insatser.
Men det var inte bara på isen Chara utmärkte sig.
På kort tid växte han in i det svenska samhället.
– På fyra-fem månader lärde jag mig att prata flytande svenska.
Chara berättar hur han så snabbt kunde ta till sig språket:
– Jag hade en handledare eller tolk som var vän med en av mina bästa vänner, Radek Hamr. Radek var i laget och en av hans kompisar (handledaren) blev korsbandsskadad när han åkte skidor. Då frågade han Hamr om jag ville utbilda mig mer om svensk kultur och språk, så vi började umgås mer. Han gav mig böcker och undervisade mig.
Det slutade med att den dåvarande tränaren Bengt-Åke Gustafsson inte behövde prata engelska med den jättelike slovaken.
– I slutet av säsongen sa jag till coachen ”du behöver inte prata engelska, svenska funkar”. Efter det pratade han bara svenska vilket var grymt.
Slutade spela för ett halvår sedan
I höstas bestämde sig Chara, 45 år gammal, för att sluta spela ishockey. Han kunde då se tillbaka på en NHL-karriär med spel i New York Islanders, Ottawa, Boston och Washington.
2012 vann han Stanley Cup med Boston Bruins.
Med Färjestad blev det bara ett silver säsongen 04/05, men han avslöjar att han än i dag kan en del svenska fraser.
– Det blir tuffare. Jag pratar inte svenska lika ofta och då tappar du det lätt. Jag förstår ord och vissa meningar, men det blir svårare eftersom att jag inte pratar lika ofta.
Språkgeniet Zdeno Chara har under sitt liv lärt sig att tala sju olika språk, slovaiska, tjeckiska, ryska, polska, engelska, tyska och svenska.