Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallin: "Snacka om en stor sten i glashus"

Rickard Wallin hyllas för sin insats under World CupFoto: / VIASAT
Wallin i studion med Niklas Jihde och Erik GranqvistFoto: / VIASAT

Som spelare var han en vinnare - men illa omtyckt av motståndare och alla som inte hejade på Färjestad.

Som tv-tyckare är han också en vinnare - och plötsligt omtyckt av alla.

– Ja, haha, det är lite skillnad nu. Jag har fått många mejl från folk som skrivit att de inte gillade mig som spelare, men tycker jag är bra i tv, berättar Rickard Wallin.

Som inte håller igen: mot vare sig Leif Boork, Rikard Grönborg eller flera stjärnor i Tre Kronor.

Efter förra säsongen fick inte Rickard Wallin nytt kontrakt med Färjestad och han valde att lägga av som spelare efter elva säsonger i Färjestad - med sex SM-finaler och fyra SM-guld - utflykter till både Minnesota och Toronto i NHL och flera VM-turneringar.

Vad göra för en arbetslös 36-åring?

Tv-succé.

Han fuskade lite med det redan i våras under Stanley Cup-slutspelet och har gjort dundersuccé som expertkommentator i Viasat under World Cup i Toronto.

I Toronto har han också fått lära sig hur hårt alla jobbar i hans nya bransch.

– Jag har sagt det flera gånger, det var lättare att vara spelare. Då behövde man komma till hallen i en timme och man fick allt serverat. Här har det varit extremt långa dagar, vi har sänt nio timmar live de flesta dagar och då krävs det en helt annan koncentration.

– En sändning började det rycka i musklerna i studion. Jag fick kramp.

Han skrattar.

– Men det har varit otroligt spännande och roligt. Och man lär sig hantera allt man gör.

"Jag förstår att folk sätter mig i ett fack"

Varför jobba med tv?

– För det första tycker jag att det är skitkul med hockey. En del spelare tycker det är skittråkigt att kolla på hockey. Jag har alltid gillat det. När jag slutat vill jag fortsätta inom hockeyn. Och just nu passar det här mig bra.

Han förklarar sin succé med leende säga att han "gillar att analysera" och att han "gillar att prata".

– Sen är det skönt att slippa prata om dem jag nyligen jagat och spelat mot. Så efter World Cup fortsätter jag göra NHL. Och sen får vi se. Jag tar en säsong i taget.

Han är medveten om att han en stämpel som "Färjestadsspelare" och tycker därför att det är bra att han håller sig borta från sitt gamla lag i sitt nya jobb.

– Jag förstår att folk sätter mig i ett fack. Men därför är det kul med mejlen med beröm från dem som inte gillade mig som spelare.

Som spelare blev han flera gånger utsedd till mest överskattad i SHL och han skrattar igen när jag påpekar att han snart kan bli utsedd till mest överskattade tv-expert.

Nu när det är historia: visst tänkte du "era avundsjuka jävlar" om spelarkollegorna som gnällde på dig?

– Jag vet inte vad jag ska säga, haha. När jag kom hem från NHL blev jag väldigt uppskriven och då kunde det bara gå nedåt.

"Då kunde jag gnälla väldigt mycket på lagkompisar"

Men det är klart att gnället byggde på avundsjuka?

– Någon gång har det nog varit så. Om det var rättvist någon gång, var det sjukt orättvist andra gånger. Jag har full respekt för att alla inte uppskattade mig som spelare, Men sen tycker jag det där med anonyma enkäter är fjantigt. Om du tycker något ska du stå för det.

– Jag deltar inte i anonyma enkäter. Jag står för vad jag tycker.

Som spelare hade han själv inga problem med tyckare i tidningar och tv och kände sig oftast rättvist behandlad.

– Att bli sågad är också tändvätska. När man tävlar på elitnivå är man hela tiden ute efter att bevisa vad man är för någon. Sen var det så klart alltid roligare att läsa bra saker.

Han säger att spelarna har koll på vad som sägs och skrivs.

– Och har man inte sett eller läst själv så får man det berättat för sig, i alla fall om det varit något negativt.

Han säger först att ingen särskild expert har inspirerat honom, men rättar sig själv.

– Många har inspirerat mig. Men sedan är jag noga med att jag ska vara mig själv. Det är lätt att bli påverkad av andra, men jag vill göra det här på mitt sätt.

Men alla får inte gilla dig, då gör du inte ett bra jobb - det förstår du va?

– Det där är faktiskt ganska bra sagt, Om alla tycker du är bra i den här rollen, då är det något fel. Men sen vill jag förstås att folk ska tycka att jag gör ett bra jobb även om de inte håller med mig.

En del före detta spelare som blir tv-experter blir för snälla mot gamla polare och hittar – med sin erfarenhet som spelare – förklaringar och ursäkter i stället för att ärligt kritisera dem som förtjänar kritik. Hur hanterar du detta?

– Jag tror kanske folk tycker det är skönt att höra att det inte alltid är nattsvart. Att någon förklarar varför det blev fel, i stället för att bara säga att det var dåligt. Men sedan måste man förstås vara ärlig. Men det var jag som spelare också och då kunde jag gnälla väldigt mycket på lagkompisar om jag tyckte något.

"Jag kan tycka att Boork blivit väl extrem ibland"

Sedan kommer vi in på frispråkige Leif Boork.

– Han sa en gång att du inte kan kritisera en tränare om du själv inte varit tränare. Snacka om en ganska stor sten i glashus. I så fall skulle Boork inte kunna kritisera spelare eftersom han inte varit spelare själv. Men Leif har åsikter om allting och jag kan tycka att han blivit väl extrem ibland och stått för sina åsikter hur fel han än haft.

– Men han är sig själv och han står för sina åsikter.

En annan som får kritik av Wallin är förbundskapten Rikard Grönborg för hur han matchade Tre Kronor i detta World Cup.

– Han borde ha ändrat i formationerna. Han borde ha haft en plan B när det inte gick som han hade tänkt sig. Det kändes inte som Sverige förde spelet i någon match, som man hade hoppats och vi utnyttjade backarna för dåligt.

Wallin saknade John Klingberg.

– Jag förstår hur man tänkte när han inte blev uttagen. Att han och Erik Karlsson gör samma jobb. Men nu fick inte Erik fria tyglar i alla fall och jag tror han blev väldigt frustrerad. Då hade Klingberg varit en joker att kasta in bland annat när powerplay inte fungerade efter två matcher.

Wallin säger att Filip Forsberg "inte kom rätt in i det" och att Gabriel Landeskog och Carl Hagelin var "bra, men inte jättebra", att Oliver Ekman-Larsson "såg ut att vara obekväm hela tiden" och att Sedinarna och Loui Eriksson "inte blev så extremt bra som vi väntat oss".

– Tre Kronor lade ner så mycket tid på förberedelser, men när det man tänkt ut inte fungerade och många spelare inte fick ut det bästa av sitt spel, då måste man göra förändringar i laget.

– Folk säger att det var utan känslor - men nej, så var det inte. Det var känslor. Spelarna brydde sig väldigt mycket, men de ville för mycket så det låste sig och blev försiktighetshockey.

Han gillar inte hur Sverige blev utslaget mot Europa i semifinalen.

– Att förlora när man inte fått ut det bästa - det är värsta typen av förluster. Får man stryk av ett bättre lag så är det så, men här var det inte så. Sverige hade flera spelare med potential att höja sig, men i stället blev det tvärtom. Nicklas Bäckström var bra. Men annars...