Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige sågas efter uttåget ur World Cup

Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg håller inte med om kritiken. Foto: Alexey Kudenko / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Tre Kronors målvakt Henrik Lundqvist. Foto: Dan Hamilton / STELLA PICTURES

TORONTO. De nordamerikanska hockeyexperterna sågar Rikard Grönborgs taktik och Tre Kronors spel i World Cup.

– Bedrövligt hur fegt och defensivt Sverige har spelat med tanke på all talang som finns i laget, säger Ken Campbell på The Hockey News.

– Jag tycker att du har fel där, säger Grönborg till sitt försvar.

Ken Campbell får medhåll av flera andra kanadensiska och amerikanska hockeyjournalister, som SPORT-Expressen pratar med efter Tre Kronors snöpliga uttåg.

– Jag förstår inte varför Sverige valde att spela så passivt. Man har ju massor av bra offensiva spelare, inte minst på backsidan, menar Larry Brooks på New York Post.

Helene Elliott på Los Angeles Times är inne på samma linje:

– Märkligt att Sverige valde att spela den här hockeyn. Det var så defensivt, så tråkigt att se. Tittar man på dagens match och jämför laguppställningarna, så ska ju Sverige kunna dominera matchen och hålla i taktpinnen. Nu verkade man så rädda att göra misstag.

Och även Kevin Allen på USA Today håller med.

– De (Sverige) fick aldrig till något bra anfallsspel. Det är märkligt med tanke på de spelare man hade här, säger Allen.

Ken Campbell, som är en av Kanadas ledande hockeyskribenter, ställde frågan om det defensiva svenska spelet till Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg på presskonferensen efteråt.

"Jag undrar om vi såg samma match?"

Grönborg höll inte alls med Hockey News krönikör.

– Jag tycker inte att vi var passiva, jag tycker att du har fel där. Vi var tvungen att ha tålamod och vi visade tålamod men det betyder inte att vi spelade defensivt. Vi släppte in sex mål mot dem i träningsmatchen när vi inte visade tålamod. Vi ville försäkra oss om att inte ge bort pucken och få kontringar emot oss, säger Grönborg.

Till SPORT-Expressen säger Campbell efteråt.

– Nej, förbundskaptenen höll inte alls med mig där. Jag undrar om vi såg samma match?

Henrik Lundqvists före detta lagkamrat i New York Rangers, målvakten Kevin Weekes, är numera expertkommentator i tv.

Han stod mellan spelarbåsen under matchen och kommenterade händelserna på isen för ESPN och Sportsnet och ger den här analysen:

– Sverige spelade alldeles för konservativt. Man skulle ha låtit backarna attackera mer och få bättre fart på offensiven. När man kunde cirkulera pucken djupt nere i anfallszonen fick man tryck på motståndarna. Jag hade önskat mig mer av det.

Grönborg: "Måste ha tålamod"

En annan del i Grönborgs agerande som fick kritik var på sättet han matchade laget.

Dels när det gäller Erik Karlssons istid som landade på "bara" 22.52 minuter.

Men också för att han inte gjorde om mer formationerna för att få i gång laget.

– Jag spelade vissa lite mer och dubbla skift för att få i gång det lite. I slutändan när klockan går ner måste man gå all in. Det försökte jag göra också. Sen ville jag ändå hålla ett lugn. Jag tror fortfarande att till exempel Henrik och Daniel (Sedin) med Loui (Eriksson) på slutet är bra som också skapade den där chansen när det blev mål. Många hade kanske splittrat dem för att testa något annat men till viss mån måste man ha tålamod också, säger Grönborg.