Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor genomgång: Här är Tre Kronor-spelarnas dolda talanger

 1. 1. Henrik Lundqvist

  Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
  Bor: New York. Uppvuxen i: Åre. Intressen: Spelar gitarr, snabba bilar. Civilstånd: Gift med Therese, två barn: Charlise, fyra år och Juli, ett år. Okänd talang: Bättre på golf än lagkompisarna påstår.
  Kommentar: Har tillsammans med sin hustru Therese engagerat sig väldigt mycket för olika välgörenhetsprojekt. Therese och Henrik har grundat en egen organisation för välgörenhet: Henrik Lundqvist Foundation, som framför allt samlat in pengar till kvinnor och barn i behov av sjukvård och utbildning och gjort insatser i såväl USA, Sverige som Dominikanska republiken.
 2. 2. Victor Hedman

  Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/ SIPA USA/IBL IBL
  Bor: Tampa Bay Uppvuxen i: Örnsköldsvik Intressen: Premiere League, hjälpa sjuka barn och hundar som farit illa. Civilstånd: Sambo med Sanna Grundberg. Okänd talang: Har flygcertifikat.
  Kommentar: Har egen hockeyskola för ungdomar i Örnsköldsvik varje sommar. Älskar att spela i välgörenhetslaget Icebreakers och samla in pengar till sjuka och handikappade barn i augusti varje år. Valde nr 77 på matchtröjan i NHL därför att han alltid sett upp till Ray Bourque, den legendariske Bostonbacken. Victors bror Oscar spelar hockey i Modo, äldste brodern Johan har också spelat.
 3. 3. Nicklas Bäckström

  Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
  Bor: Washington. Uppvuxen i: Valbo, utanför Gävle. Intressen: Familjeliv och golf. Civilstånd: Sambo med Lisa, dottern Haley och nyfödde sonen Vince. Okänd talang: Han är utbildad kakelsättare.
  Kommentar: Han kommer från en riktig idrottsfamilj. Pappa Anders spelade flera säsonger i högsta serien med Brynäs och mamma Catrin spelade SM-final i handboll. Storebror Kristoffer spelade också hockey. Under hela sin uppväxt spelade Nicklas hockey och landhockey med sin storebror och hans kompisar. "De var större än mig så jag tvingades vara smartare än dem i stället".
 4. 4. Niklas Hjalmarsson

  Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
  Bor: Chicago. Uppvuxen i: Eksjö. Intressen: Vin. Sitter på en respekterad vinkällare. Civilstånd: Gif med Elina och har sonen Theo tillsammans. Okänd talang: Hävdar själv att han hade spelat på minst allsvensk nivå i fotboll om han hade satsat.
  Kommentar: Hjalmarsson växte upp på en bondgård i Småland. Och blev en hårt arbetande defensiv back i världsklass. Hjalmarsson har vunnit Stanley Cup tre gånger om i Blackhawks och varit en stor del i lagbygget under en storhetstid. Imponerande. I Tre Kronor är han i stort sett alltid en av lagets bästa spelare som matchas stenhårt mot motståndarnas stjärnor.
 5. 5. Oliver Ekman Larsson

  Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
  Bor: Arizona. Uppvuxen i: Tingsryd. Intressen: Shoppa kläder och golf. Civilstånd: Särbo med Mikkel Bödker. I övrigt singel. Okänd talang: Självutnämnd tvånudds-mästare.
  Kommentar: Har en egen klädkollektion vid sidan av hockeykarriären. Säljer allt från kepsar till kalsonger. Under många år i Arizona bodde den dåvarande lagkamraten Mikkel Bödker i Ekman-Larssons hus. Oklart hur de håller kontakten nu när de inte längre är lagkamrater. Rent hockeymässigt besitter landslagsbacken en skridskoåkning och skicklighet som få man mäta sig mer.
 6. 6. Erik Karlsson

  Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
  Bor: Ottawa Uppvuxen i: Landsbro Intressen: Golf och att resa. Senast åkte han till Australien och Nya Zealand. Civilstånd: Sambo med kanadensiskan Melinda Currey. Okänd talang: Är bra på gymnastik.
  Kommentar: Har snabbt spelat till sig en position som en av hockeyvärldens bästa backar. Vann NHL-priset Norris Trophy 2012 och 2015. Är oerhört omtyckt bland både lagkamrater och motståndare för sitt öppna och positiva sätt. Åkte till Liverpool i somras och spelade golf med ett 15-tal andra NHL-spelare från olika länder. I Ottawa gillar han att ta det lugnt hemma med sambon Melinda.
 7. 7. Filip Forsberg

  Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
  Bor: Nashville. Uppvuxen i: Leksand. Intressen: TV-spels nörd. Det är NHL som gäller. Brukar vara sig själv i spelet. Civilstånd: Flickvännen Jennifer. Okänd talang: Spelar inte golf, men har varit med på några rundor och bevisat att han behärskar sporten.
  Kommentar: Filip Forsberg älskar ishockey. Han spelar landhockey undersommartid hemma i Leksand. Han tar varje chans han får att lira hockey och när det gäller tv-spelandet så tar han gärna ansvar över sig själv i Nashville. Forsberg är en av svensk hockeys stora framtidsnamn och vi kommer få se honom i en bärande roll i Tre Kronor under många år framöver.
 8. 8. Loui Eriksson

  Foto: Mark Blinch / AP TT NYHETSBYRÅN
  Bor: Vancouver. Uppvuxen i: Göteborg. Intressen: Familjen. Med fyra barn har Loui fullt upp. Civilstånd: Gift med Mikaela, fyra barn tillsammans. Okänd talang: Har strålande bollkänsla. Oavsett vad det gäller.
  Kommentar: Som hockeystjärna hamnar man ofta i centrum. Men Eriksson trivs bäst i skymundan. Letar inte upp strålkastarna på egen hand. Likheten med Håkan Hellström är slående. Så pass att en spelare i IFK Göteborg kom fram till Eriksson på Summerburst för några år sedan, efter en stund av märkliga frågor om musik insåg Eriksson att fotbollsspelaren förväxlat honom med popikonen.
 9. 9. Carl Hagelin

  Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
  Bor: Pittsburgh Uppvuxen i: Nykvarn Intressen: Stor NFL-fan och hejar på Pittsburgh Steelers. Civilstånd: Sambo med Erika. Okänd talang: Toppbetyg på college i USA.
  Kommentar: Klubben i hans hjärta är Södertälje SK och han stod i klacken som pojke. Han inledde sin tid i Nordamerika med att gå på college på University of Michigan och spela hockey - under fyra år. Hagelins äldre bror Bobbie är personlig tränare och scout för Calgary Flames.
 10. 10. Patric Hörnqvist

  Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
  Bor: Pittsburgh. Uppvuxen i: Stockholm. Intressen: Gillar båtlivet i Stockholms skärgård. Civilstånd: Gift med Malin. En dotter tillsammans. Okänd talang: Kort stubin.
  Kommentar: Förmodligen har Hörnqvist hetaste temperamentet i hela World Cup-laget. Den uppgiften är det många som står bakom. Hörnqvist, eller "Bengan" som han kallas gillar inte bara att åka båt utan han ser gärna sig själv som chaufför också. På isen är han en av de tuffaste spelarna att möta och i våras fick han avslutade säsongen med att vinna Stanley Cup.
 11. 11. Mattias Ekholm

  Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
  Bor: Nashville. Uppvuxen i: Borlänge. Intressen: Bilbingo och korsord. Civilstånd: Flickvännen och TV4-profilen Ida Björnstad. Okänd talang: Flera lagkamrater berättar motvilligt att han är duktig att laga mat.
  Kommentar: Relationen mellan Ekholm och Björnstad har förstås fått en del uppmärksamhet. Ekholm berättade nyligen i en intervju att båda två kommer från mindre orter och gillar att göra lite udda saker tillsammans. Bland annat bilbingo och korsord. Ekholm har etablerat sig i NHL som en toppback i ligan och gör nu sitt första riktigt stora mästerskap för Tre Kronor.
 12. 12. Marcus Krüger

  Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
  Bor: Chicago. Uppvuxen i: Stockholm. Intressen: Matlagning. Grillar på balkongen varje kväll under sommaren. Civilstånd: Flickvännen Malin. Okänd talang: Padel-expert. Är bäst av NHL-proffsen som håller hus i Stockholm.
  Kommentar: Krüger gillar matlagning och är lite av en expert när det gäller kost. Fokuserar mycket på raw-food och organiskt. När det gäller fritiden så handlar det mycket om paddel och tennis under sommarhalvåret. Krüger ingår i ett gäng med hockeyspelare som bor i samma område i centrala Stockholm.
 13. 13. Jhonas Enroth

  Foto: Olle Wande / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
  Bor: Toronto. Uppvuxen i: Stockholm. Intressen: Är en riktigt hockeynörd. Civilstånd: Flickvän. Okänd talang: Intresset för cykling har utvecklats och numera kör han landsvägscykel på egen hand.
  Kommentar: Kom in i det här laget som tredjemålvakt när Robin Lehner lämnade återbud. Rutinerad NHL-räv som blir kvar i Toronto och Maple Leafs efter World Cup. Hockeyintresset kring den här mannen sticker ut. Har två bröder som också spelar hockey vilket förstås hjälper till när det gäller hockeyintresset i familjen. Backade upp Markström i den första matchen mot Ryssland.
 14. 14. Jacob Markström

  Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
  Bor: Vancouver. Uppvuxen i: Gävle. Intressen: Största intresset är utan tvekan Zlatan Ibrahimovic. Civilstånd: Singel. Okänd talang: Brukar agera drevhund under jaktsäsongen.
  Kommentar: Är enligt uppgifter bättre på att agera drevhund än Jonathan Granströms påkostade jakthundar. En merit på många sätt. Markström är en spelare som älskas av lagkamraterna och för att han alltid sprider god stämning. Brorsan spelar fotboll i Hammarby så Jacob är en flitig besökare på Tele2 arena under sommarhalvåret.
 15. 15. Hampus Lindholm

  Foto: /Ibl / /IBL ALL OVER PRESS FINLAND
  Bor: Anaheim. Uppvuxen i: Skåne. Intressen: Tv-spel och fotboll. Civilstånd: Singel. Okänd talang: Duktig på att laga mat.
  Kommentar: Var en doldis när han draftades som nummer sex av Anaheim Ducks 2012. Skrev direkt på ett rookiekontrakt med klubben och spelade första säsongen i farmarlaget Norfolk Admirals. Har gamle storspelaren Claude Lemieux som sin agent. Spelade ut sitt rookiekontrakt i våras och väntar på att signera ett nytt avtal, som kommer att ge honom en rejäl löneförhöjning.
 16. 16. Anton Strålman

  Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
  Bor: Tampa Bay Uppvuxen i: Tibro Intressen: Han har dödskoll på dödsmetall och annan hårdrock. Civilstånd: Gift med Johanna, paret har barnen Bella, Leo och Strålman, Love och Liv Okänd talang: Spelar gitarr. Gärna ihop med Henke Lundqvist.
  Kommentar: Spelade Stanley Cup-final med New York Rangers mot Los Angeles 2014. men blev sedan "för dyr" för klubben, som valde att släppa Strålman, som fick drömkontrakt med Tampa Bay Lightning. Och då blev det ännu en Stanley Cup-final för Strålman, och en ny förlust: mot Chicago.
 17. 17. Mikael Backlund

  Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
  Bor: Calgary. Uppvuxen i: Västerås. Intressen: Husse till hundarna Lily och Drexler. Civilstånd: Sambo med Frida. Okänd talang: Hyfsad innebandyspelare, men sämre än syrran Madelene som vunnit SM-guld.
  Kommentar: Hedrar sin barndomskompis, bandyspelaren Victor Engström, som dog i levercancer som 24-åring. Backlund har smeknamnet "Engan" broderat på sina hockeyhandskar och på Mikaels enda skridsko finns initialerna VE och i NHL har donerat en summa pengar för varje mål han gjort till cancerforskning.
 18. 18. Patrik Berglund

  Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
  Bor: St Louis Uppvuxen i: Västerås Intressen: Golf, har 6 i hcp. Hundar. Civilstånd: Singel. Okänd talang: Kan allt om mode, är ett "fashion freak".
  Kommentar: En av lagets klurigaste killar. Har bra självdistans, är snabb i tanken och ger roliga svar på frågorna han får. Väldigt omtyckt av alla. Skryter aldrig, det har nästan alltid varit tur inblandat när han gjort läckra mål, enligt honom själv. En arbetshäst på isen, tar gärna en smäll för laget om så behövs.
 19. 19. Gabriel Landeskog

  Foto: Mark Blinch / AP TT NYHETSBYRÅN
  Bor: Denver. Uppvuxen i: Stockholm. Intressen: Golf. Civilstånd: Sambon Melissa. Okänd talang: Kan vissla exakt som en fågel.
  Kommentar: Landeskog är en dröm för både lagkamrater och tränare. Kan användas i alla situationer ute på isen, både offensivt och defensivt. En ledare både på och utanför isen. Det visade sig som tydligast när han tog över kaptensrollen i Colorado från Milan Hejduk, trots sin unga ålder. Har en imponerande fysik som krossat många fystester genom åren.
 20. 20. Henrik Sedin

  Foto: Thomas Johansson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
  Bor: Vancouver Uppvuxen i: Örnsköldsvik Intressen: Trav och lantliv. Civilstånd: Gift med Johanna, har sönerna Valter och Harry Okänd talang: Har jonglerat en fotboll nästan 3000 gånger.
  Kommentar: Har stort travintresse och äger flera travhästar i Sverige. Gillar naturliv och bor med sin familj vid Höga kusten norr om Örnsköldsvik sommartid. Skänkte tillsammans med Daniel 10 miljoner kronor till byggnationerna av barnsjukhuset BC Children´s Hospital i Vancouver 2010. Tvillingarna startade 2014 sin egen välgörenhetsorganisation, The Sedin Family Foundation.
 21. 21. Daniel Sedin

  Foto: Alexey Kudenko / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
  Bor: Vancouver Uppvuxen i: Örnsköldsvik Intressen: Trav och friluftsliv. Civilstånd: Gift med Marinette, har döttrarna Ronja och Anna samt sonen Erik. Okänd talang: Kan stå och gå på händer oerhört bra.
  Kommentar: Har samma hästintresse som tvillingbrorsan Henrik. Deras största framgång var Nahars seger i Elitloppet på Solvalla 2013. Har liksom sin bror ett stort hjärta för välgörenhet och sponsrar förutom flera projekt i Vancouver sedan några år tillbaka en hockeycup för ungdomar i Örnsköldsvik, som numera bär deras namn - Daniel & Henriks Modo Cup.
 22. 22. Jakob Silfverberg

  Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
  Bor: Anaheim. Uppvuxen i: Gävle. Intressen: Datorspel. Civilstånd: Flickvännen Klara. Okänd talang: NHL-proffs på isen. Nästan samma nivå på World of Warcraft.
  Kommentar: En stor del av tiden utanför hockeyn innebär att stirra rakt in i en datorskärm. World of Warcraft och Counterstrike ska vara några av favoriterna. Har inte bara ett SM-guld på meritlistan utan även en prestation under slutspelet samma år som jämfört med Peter Forsbergs sista slutspel för Modo. "Oh ah Silfverberg säg Oh ah Silfverberg" glömmer inte gävleborna i första taget.
 23. 23. Carl Söderberg

  Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
  Bor: Denver Uppvuxen i: Malmö Intressen: Resa med familjen och fixa med sin mångmiljonvilla. Civilstånd: Gift med Caroline, paret har två barn: Sophia och Lovisa. Okänd talang: Bra på matte.
  Kommentar: I en intervju med Kvällsposten nyligen sa han: "Jag hade kunnat göra något helt annat. Min familj är lärare och många vänner är läkare. Matte har alltid varit ett favoritämne. Jag vet inte vad jag hade gjort om det inte blivit hockey. Jag har fler intressen och tycker om att vara påläst."