Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Södergren: "Alltid fått höra att jag är kaxig"

Håkan Södergren är 57 år gammal och han ser inte slutet på karriären som hockeyexpert hos Viasat.Foto: Suvad Mrkonjic / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
Niklas Jihde och Håkan Södergren.Foto: Jan Düsing
Håkan Södergren med kolleger under World Cup.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

TORONTO. Tre Kronor fick ta emot kritik för att de spelade avvaktande och defensivt i World Cup.

Viasats mångårige expert Håkan Södergren, 57, höjer nu ett varningens finger för hockeys framtid.

– Det blir nog en stor diskussion efter det här kring hur hockeyn ska se ut i framtiden. OS i Sotji såg likadant ut, tempofattigt och tränarstyrt, säger Södergren.

Håkan Södergren är inte nöjd med det han såg från Tre Kronors sida i turneringen som slutade med semifinaluttåg mot Lag Europa.

– Jag tycker att vi hade handbromsen i och det hade vi i princip i varje period i hela World Cup förutom andra perioden mot Finland. Det kändes som att det fanns någonting hela tiden som man inte fick ut. Man hade ingen hög fart, inga kombinationer. Inget powerplay. Man taggade inte i någonstans utan fick punktering. Det kändes i varje match att det inte var bra nog och anledningen kan nog vara flera olika saker. Mest tråkigt är det för spelare och ledare som lagt ner sin själ, de hade nog räknat med att prestera bättre med det här manskapet, säger Södergren.

Träffade frun på hockey-VM - för 25 år sedan

Lag Europa - som till slut föll mot Kanada i två raka finalmatcher - fokuserade främst på defensiven och levde mycket på motståndarnas misstag.

En utveckling som Södergren lyfter fram som oroväckande.

– Ska hockeyn vara tränarstyrd? Det ska ha lockdown-hockey där man kontrollerar mittzonen och spelar på motståndarens misstag. För då kanske folk inte kommer att titta. Det kanske inte blir något liv på läktaren. Man spelar för att vinna, men man spelar ju för att vinna med folk på läktaren. Det blir en intressant diskussion som jag tror att många länder kommer att ta upp, säger Södergren.

– Sotji såg likadant ut. Väldigt mycket positionsspel och göra saker efter deras misstag. När Kanada dessutom är så skickliga på det spelet också, ett spel dom inte kunde förut, så blir det rätt tråkigt. För det är ingen som kan hota dom, tyvärr.

57-årige Håkan Södergren är bosatt i Oslo sedan snart tjugo år tillbaka.

– Jag träffade min norska fru på ishockey-VM 1991 och sedan 1997 bor vi i Oslo. Vi bodde i Stockholm under första åren och fick två grabbar. Men jag jobbade väldigt mycket och Anette satt hemma med två barn långt ifrån sina föräldrar och vänner och bekanta. Då fick hon ett jobb på ett produktionsbolag och jag fick ett erbjudande om att bli sportchef i Vålerengen. Det blev ett lyckat tillfälle och vi har det väldigt bra nu, säger Södergren.

Södergren: "Jag är inte här för att vara tyst"

Den svenska tv-publiken har blivit van vid att se honom i rollen som expert på Viasat.

– 26 år nu. Det är längsta arbetsplatsen jag haft. Jag spelade 21 säsonger totalt från pojkåren i Djurgården och sedan har jag suttit i styrelsen och haft lite andra uppdrag. Men jag har aldrig varit någonstans lika länge som på Viasat.

Det här med kontrakt – det är inte lika noga längre.

– Jag har ett kontrakt men jag har nog inte skrivit på något senaste femton åren. Det finns nog men jag har aldrig skrivit under, säger han och skrattar.

Håkan Södergren är inte den som drar sig för att säga vad han tycker.

Det har om inte annat visat sig då och då i sociala medier.

– Man får ju ganska mycket återkoppling på Twitter om vi kallar det så. Jag är inte här för att vara tyst. Hela den miljön man kommit från via hockeyn är lite så. Små stick här och där som kan vara rått men från hjärtat. Jag är uppvuxen så och svarar så även hemma eller på jobbet eller överallt, säger Södergren och fortsätter:

"Ska ska försöka slå Zacke"

– Folk får ofta en bild av mig som småkaxig. Jag är stockholmare och alltid fått höra att jag är uppnosig. Det kanske jag är också men jag har varit likadan mot allt och alla och kommer nog vara det under resten av livet också. Jag har inte gjort någonting annat i 40 år och på något sätt färgas man av det.

Hur länge ser du dig fortsätta i rollen som expert?

– Herregud. Jag får väl försöka slå "Zacke". (Göran Zachrisson) Jag gör saker så länge det är kul och så länge folk är nöjda. Jag är 57 år och gjort mycket inom hockeybranschen men jag är inte speciellt äregirig rent titelmässigt. Jag tycker hockey är förbannat roligt och i kombination med tv är det nästan likadant som att spela själv. Man lägger några extra kol på att vara uppdaterad och kunna saker. Sen kanske inte alla delar den åsikten.