Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så gick det sen för hockeystjärnorna

De är några av de största legendarerna inom hockeyn.

Här är listan över 10 kanadensiska superstjärnor – och hur det gick för dem efter att de lagt skridskorna på hyllan.

 1. 1. RAY BOURQUE

  Foto: David Zalubowski / AP
  Ålder: 55 år.
  Då: Legendarisk lagkapten för Boston Bruins. Fick ta emot Norris Trophy fem gånger. Trejdades sent i karriären till Colorado Avalanche där han äntligen fick vinna Stanley Cup under sitt 22:a och sista år i NHL. Invald i Hall of Fame.

  Efter karriären: Äger en restaurang i Boston sedan många år tillbaka. När Wayne Gretzky plockade ut sitt eget All Star Team genom alla tider så fick Bourque en backplats vid sidan av Nicklas Lidström. För några månader sedan fastnade åkte han fast för rattfylla efter att stoppats i en poliskontroll i Boston.
 2. 2. PAUL KARIYA

  Foto: Jeff Roberson / AP
  Ålder: 41 år.
  Då: En superstjärna i NHL med sin spektakulära spelstil. 178 centimeter lång men en av ligans snabbaste spelare. Var lagkapten för Anaheim under sju säsonger men hann sedan med att representera Colorado, Nashville och St Louis innan han tvingades avsluta karriären efter säsongen 2009-2010. Upprepande hjärnskakningar satte stopp för kanadensaren.

  Efter karriären: Vill man få tag i Kariya i dag bör man leta längs stränderna i Orange County, Kalifornien. Kariya har gått från ishockeyn till att surfa och nyligen berättade han i en intervju att han bara varit på is gång tillsammans med sitt syskonbarn. I övrigt har han inte spelat hockey en enda gång sedan karriären tog slut
 3. 3. STEVE YZERMAN

  Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST
  Ålder: 51 år.
  Då: Vann OS-guld och Canada Cup med landslaget. Totalt tre Stanley Cup-titlar under sina 22 år i Detroit Red Wings. 20 år som lagkapten för den klassiska klubben. Yzerman fick ta emot en rad olika individuella utmärkelser under karriären och när han tackade för sig lämnade han över kaptensrollen i Detroit till Nicklas Lidström. Invald i Hall of Fame.

  Efter karriären: Redan första säsongen efter den aktiva karriären klev Yzerman in i en ledarroll i Detroits organisation kombinerat med jobbet som general manager för Kanada. Gör nu sin sjunde säsong som GM för Tampa Bay Lightning och under åren har han pekats ut som en av de hårdaste bossarna i ligan. Har tagit flera oömma beslut, bland annat när han trejdade bort Tampas lagkapten och veteran, Martin St Louis.
 4. 4. LUC ROBITAILLE

  Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST
  Ålder: 50 år.
  Då: Vann både Canada Cup och VM för Kanada i landslagströjan. NHL-karriären varade i 20 säsonger och som fruktad målskytt fick han smeknamnet "Lucky Luc". Spenderade större delen av karriären i Los Angeles Kings, men det var i Detroit han fick lyfta Stanley Cup-bucklan efter säsongen 2001-2002. Invald i Hall of Fame.

  Efter karriären: Är en stor klubbikon i Los Angeles Kings och tog över rollen som president för klubben 2007. Efter åtta säsonger som bland annat innehöll ännu en Stanley Cup-tital som ledare lämnade han klubben. När det svenska bandet Mando Diao släppte sitt album Ode to Ochrasy 2006 fanns det ett spår på skivan med namnet: "Welcome Home, Luc Robitaille".
 5. 5. MARIO LEMIEUX

  Foto: Keith Srakocic / AP PRESSENS BILD
  Ålder: 50 år.
  Då: En av NHL:s bästa spelare någonsin. Den bäste enligt många trots att Wayne Gretzky har sina mängder av rekord. Men "Super-Marios" karriär såg väldigt annorlunda ut. Lemieux drabbades av cancer i mitten av 90-talet men lyckades vinna kampen och göra comeback på isen. Sjukdomen påverkade honom under ett par säsonger och det tvingade honom till flera uppehåll. TSN har listat honom som den skickligaste spelaren någonsin.

  Efter karriären: Ägare och ordförande i Pittsburgh Penguins. Köpte klubben inför säsongen 1999-2000 och har vunnit två Stanley Cup-titlar med Lemieux vid rodret. Är på flera olika sätt involverad i välgörenhet. Bland annat genom Mario Lemieux Foundation mot Hodkings sjukdom.
 6. 6. WAYNE GRETZKY

  Foto: Chris Young / AP TT NYHETSBYRÅN
  Ålder: 55 år.
  Då: The Great One är den störste stjärnan som någonsin spelat i NHL och än i dag sitter Gretzky på en rad olika rekord som aldrig kommer att kunna raderas ut. Han gjorde 215 poäng säsongen 1985-1986. 2857 poäng totalt varav 894 mål och 1963 assist. Siffror som ingen aktiv kan mäta sig med inom dagens ishockey. Gretzky vann Stanley Cup fyra gånger innan han avslutade sin karriär i New York Rangers 1999.

  Efter karriären: Gretzky har varit delägare och coach för Arizona Coyotes fram till 2008-2009. Han har även testat på rollen som general manager för Kanada både World Cup och OS. NHL avslöjade nyligen på en presskonferens i samband med World Cup att Gretzky kommer att agera ambassadör under den kommande NHL-säsongen, då ligan firar 100-årsjubileum.
 7. 7. GORDIE HOWE

  Foto: Frank Gunn / AP SCANPIX SWEDEN
  Ålder: Avled i juni, 88 år gammal.
  Då: Mr Hockey är precis som Gretzky en av de bästa hockeyspelarna någonsin. Det fanns en tid då flera av Howes rekord ansågs vara oslagbara. Rekord han nådde upp till under sin 26 år långa NHL-karriär. Han spelade bara för Detroit Red Wings förutom en avslutande säsong i Hardford när han återvände till ligan. När 80-talet kom raderas dock Gretzky ut de flesta av hans rekord. Men Howes storhet har ingen blundat för.

  Efter karriären: Var ägare för WHL-klubben Vancouver Giants från 2001 fram till i år. I slutet av 90-talet gjorde Howe en uppmärksammad comeback som 69-åring. Han skrev på för Detroit Vipers och spelade ett byte i en match, och skrev på så vis in sig i historieböckerna som det enda att spela ishockey på den nivån i sex olika decennier.
 8. 8. PHIL ESPOSITO

  Foto: / PRESSENS BILD
  Ålder: 74 år.
  Då: Phil Esposito har vid upprepande tillfällen hamnat högt på listor över de bästa NHL-spelarna någonsin. Vann Canada Cup och Stanley Cup. Den första spelaren som någonsin gjort över både 60 och 70 mål i NHL. Har fått ta emot en rad olika individuella utmärkelser och tröja nummer 7 pensionerades av Boston Bruins 1987. Hade upprepande duster med Stig Salming och kallade honom "Chicken Swede". Ett uttryck som sedan funnits kvar inom hockeyn sedan dess.

  Efter karriären: Har varit general manager, president och huvudcoach i NHL efter den aktiva karriären. Varit verksam inom både Tampa Bay Lightning och New York Rangers. Ägde även ett lag i ECHL under tidigt 2000-tal.
 9. 9. GUY LAFLEUR

  Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST
  Ålder: 65 år.
  Då: Draftades som nummer ett av Montreal 1971. Hade sedan en lång och framgångsrik karriär i klubben. Blev den första spelaren någonsin att göra över 50 mål och 100 poäng i sex raka säsonger. Vann Stanley Cup hela fem gånger under sin aktiva tid i NHL. Avslutade karriären i Quebec men hann också med en säsong i New York Rangers.

  Efter karriären: Dömd för att ha skyddat sin son i en rättegång 2009. Hamnade nyligen i ramljuset när han sågade slutspelsskäggen som blivit en fluga både i NHL och internationellt sedan lång tid tillbaka. Lafleur kallade skäggen "en skam för NHL" och att det "ger en dålig bild av ligan".
 10. 10. MARK MESSIER

  Foto: Brian Jones / AP LAS VEGAS NEWS BUREAU
  Ålder: 55 år.
  Då: En av hockeyns mest respekterade ledarfigurer under sin karriär. En lagkapten som kunde skrämma slag på vem som helst. Vann Stanley Cup sex gånger. Ett klassiskt ögonblick i karriären är när Rangers var en match från att åka ur slutspelet. Messier lovade en seger i match sex för att sedan kunna avgöra och gå vidare i en sjunde och avgörande match. Messier höll inte bara sitt ord utan gjorde ett hattrick och tog sig sedan vidare och vann hela Stanley Cup. Messier avgjorde förstås finalen. Invald i Hall of Fame.

  Efter karriären: Har testat på rollen som general manager för Kanadas VM-lag 2010. Har också ett par säsonger som rådgivare inom New York Rangers men har i dag lämnat de stora uppdragen inom hockeyn bakom sig. Har på flera olika sätt engagerat sig inom välgörenhet på olika ställen i Nordamerika.