Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är semifinallagen i World Cup

I natt börjar slutspelet i World Cup.

Kanada tar sig an Ryssland. Och så möter Tre Kronor Lag Europa under söndagskvällen.

Men vilket lag är egentligen bäst på pappret?

Magnus Nyström har satt betyg - lagdel för lagdel.

 1. 1. SVERIGE

  Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

  MÅLVAKT


  Henrik Lundqvist missade World Cup-premiären mot Ryssland - men kom tillbaka mot Finland och spelade på fem getingar-nivå direkt. Han var Sveriges matchvinnare och bäste spelare även mot Nordamerika, trots en mardrömsstart. Just nu är Lundqvist given etta i World Cups All star team.

  BACKAR


  Backparen Erik Karlsson-Mattias Ekholm, Oliver Ekman Larsson-Niklas Hjalmarsson, Victor Hedman-Anton Strålman gjorde inte som bästa match senast, men särskilt mot Ryssland i premiären visade turneringens bästa backuppsättning sin klass. Victor Hedman är också en spelare för World Cups All Star team.

  FORWARDS


  Tre Kronor börjar få en riktig superkedja i Patric Hörnqvist-Nicklas Bäckström-Filip Forsberg, som blir bättre och bättre. Trion Sedin-Sedin-Eriksson hade det jobbigt senast, men har visat toppklass - och kommer bli en mardröm för Europas svaga backsida.

  COACH  Kanadensisk media har skrivit att Sverige har en "excellent" coach och Rikard Grönborg har tagit flera bra beslut. Kanske borde han coachat hårdare senast och vi såg några överraskande matchningar i övertiden. Men spelarna köper Grönborgs matchplan och han driver på med formationerna han tror på.

  TOTALT: 17/20 GETINGAR

 2. 2. LAG EUROPA

  Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

  MÅLVAKT


  Jaroslav Halak spelade på fem getingar-nivå när Europalaget skrällde och besegrade USA i World Cup-premiären. 31-åringen från Bratislava är en skicklig målvakt som vunnit New York-derbyn med sitt Islanders mot Henke Lundqvists New York Rangers. Fina meriter - men har aldrig vunnit något mästerskap i sin karriär.

  BACKAR


  Zdeno Chara var bättre förr. Europas jätte i försvaret och den ende backen som skulle platsa i Tre Kronor är Nashvilles stjärna från Schweiz, Roman Josi. Försvaret är Europalagets svaghet. Kanada var i total kontroll av matchen mot Europa. Siffrorna ljuger. Kanada gjorde vad som krävdes för seger. Inte mer.

  FORWARDS


  Här finns talang i överflöd och spelarna från sju nationer har hittat en egen identitet. Forwards gör hemjobbet coh spelar för laget. Men förutom Mats Zuccarello, poängbäst i laget med tre poäng, är det flera som väntar på att få det att lossna offensivt. Anze Kopitar har bara en assist på tre matcher och Marian Gaborik och Marian Hossa har bara ett mål vardera.

  COACH


  Ralph Krueger har gjort ett mästerligt jobb hur han har fått ihop detta lag till ett LAG. Särskilt med tanke på hur uselt Europa var i de första träningsmatcherna. Krueger har varit coach för Edmonton Oilers i NHL en säsong, förbundskapten för både Österrike och Schweiz och brukar få ut det bästa av sina lag. Tyvärr för hockeyvärlden är hans jobb i vardagen numera fotbollsledare i Southhampton i England.

  TOTALT: 14/20 GETINGAR

 3. 3. KANADA

  Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

  MÅLVAKTER


  Carey Price missade andra halvan av fjolåret på grund av skada, men har studsat tillbaka i World Cup och återigen visat att han är en av världens bästa målvakter - om inte den allra bästa. Han var suverän när Kanada tog guld i Sotji och han fick vila sig i form inför semifinalen genom att stå över Kanadas senaste match.

  BACKAR


  Okej, Sverige har bättre backuppsättning, men även Kanada får högsta betyg. Kanada är så bra att man kan vila dubble olympiske guldmedaljören Shea Weber en match. Saknar möjligen skadade Duncan Keith spelskicklighet, men har annars alla dimensioner på blålinjen. Offensiv, defensiv, tuffhet och spelintelligens.

  FORWARDS


  Fjärdekedjan består av tre förstakedjespelare i NHL och bredden i Kanada är sanslöst bra. Kanada skulle kunna ha ett B-lag i den här turneringen som också skulle haft chans att vinna allt. Så bra är Kanada och framför allt när det gäller forwards har de ett urval av stjärnor som inget annat landslag är i närheten av.

  COACHER


  Mike Babcock har vunnit Stanley Cup och OS-guld och är uppbackad av en stor grupp huvudcoacher i NHL. Kanadas ledarstab imponerar och det är uppenbart att inget ego får ställa sig i vägen för laget bästa. Babcocks defensiva krav på spelarna följs också fullt ut så det nästan blir tråkigt hur effektiva Kanada är.

  TOTALT: 20/20

 4. 4. RYSSLAND

  Foto: Alexey Kudenko / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

  MÅLVAKT


  Sergej Bobrovskij kunde ha högre lägstanivå och är inte riktigt på samma nivå som Carey Price. Men i sina bästa stunder håller ryssen absolut toppklass och han har fina landslagsmeriter. Han har även imponerat här i Toronto och var främsta anledningen till att Ryssland vände och vann mot Nordamerika.

  BACKAR


  Ryska lagets svaghet är backarna, där Andrej Markov drar ett tungt lass. Risken är stor att ryska backar inte kan stå emot när de sätts under hård press av Kanadas tunga forwards. Ett fåtal spelare kommer få väldigt många minuter och en nyckel för Ryssland blir att tillbringa så liten tid som möjligt i egen zon.

  FORWARDS


  Världens näst bästa forwardsuppställning hittar man i det här landslaget. Rysslands chans att besegra Kanada är att Alexander Ovetjkin, Artemi Panarin och de andra förlägger det mesta av spelet till Kanadas zon och en nyckel är också att ryska forwards är lika flitiga i det defensiva jobbet. Vilket inte alltid är fallet.

  COACHER


  Oleg Znaroks har vunnit VM-guld med sitt Ryssland och har också lyckats - åtminstone i VM i Minsk - att få de mest egoistiska stjärnorna att tänka på laget i första hand. han verkar också stå pall för enskilda önskemål om kedjekompisar. Han har sin idé om enheter i laget och följer det hårt.

  TOTALT: 15/20 GETINGAR