Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wikegårds kritik: ”Finns en feghet”

Nicklas Wikegård.

Massiv kritik har riktats mot att Belarus ska arrangera hockey-VM 2021.

Nu undersöker det internationella hockeyförbundet att flytta mästerskapet till Ryssland, enligt uppgifter till The Hockey News. 

Men enligt IIHF:s vicepresident Kalervo Kummela stämmer inte uppgifterna – som i stället slår tillbaka. 

– Det hade varit absurt, säger han till finska MTV. 

Under maj är det tänkt att Belarus och Lettland ska arrangera hockey-VM. Men nu skriver The Hockey News-reportern Ryan Kennedy att det internationella ishockeyförbundet undersöker möjligheterna att flytta de matcherna som skulle spelas i Vitryssland till – Ryssland. Enligt Kennedy planerar förbundets ordförande Rene Fasel en resa till Ryssland för att diskutera möjligheterna att byta värdland. 

C Mores Niklas Wikegård ser hellre att VM avgörs i Ryssland, i stället för Belarus. 

– Det är ett bra besked. Jag har alltid tyckt att idrott och politik hör ihop. Det är bra från idrottens sida att man inte tycker att detta är okej, säger Wikegård i Nyhetsmorgon och fortsätter: 

– Svenska hockeyförbundet, framför allt med Anders Larsson i spetsen, skulle verkligen ha drivit den här frågan att flytta VM från Belarus. Nu blev det Ryssland i stället.

”Finns en feghet”

Hur tycker du de har agerat, varför har det inte drivit frågan?

– Jag tror det finns ganska djupa kopplingar. Jag tror det finns en feghet inom idrotten, framför allt internationellt.

Men uppgifterna om att IIHF kommer att byta ut Belarus mot Ryssland stämmer inte, enligt förbundets vicepresident Kalervo Kummela. 

– Det hade varit absurt om Ryssland skulle ta över de vitryska matcherna, säger vicepresidenten till finska MTV samtidigt som han förklarar att frågan inte ens diskuterats i styrelsen, enligt Hockeysverige. 

Enligt Kummela finns det dock en expertgrupp inom IIHF som rapporterar om läget i Vitryssland. 

Under den senaste tiden har flera röster höjts för att flytta mästerskapet från Belarus. Anledningen är att stora protester har utbrutit i landet på grund av det politiska läget. Presidenten Aleksandr Lukasjenko är anklagad för valfusk och för att ha brutit mot mänskliga rättigheter under de pågående protesterna i landet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.