Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wikegårds dom: ”De kommer gå i konkurs”

Niklas Wikegård.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

SHL-premiären står inför dörren. 

Men i stället för hockeyfest spår tv-experten Niklas Wikegård något helt annat. 

– Klubbarna kommer att gå i konkurs, en efter en. Det är skarpt läge nu, säger Wikegård. 

Coronapandemin har slagit hårt mot idrotten, hockeyn är inget undantag. 

Slutspelet i våras ställdes in och ingen svensk mästare utsågs. 

Och när en ny SHL-säsong nu inleds så är det utan publik.

Något som TV4 och CMores expert Niklas Wikegård tror kommer bli minst sagt kännbart för klubbarna.

– Det är skarpt läge. Jag tror att hela den här säsongen handlar om att överleva för att klara av att spela hockey nästkommande säsong, 2021/2022, säger Wikegård och spår samtidigt en mörk framtid redan nu. 

– Med den kostym som lagen har nu så kommer klubbarna att gå i konkurs en efter en, pang, pang, pang. Om det inte blir förändring på publiksidan, med de här kostnaderna och den här lönebudgeten som ligger på spelarna, ledarna och annan personal, då överlever inte ens alla klubbar julen.

– Sedan har vi några som klarar sig till februari-mars. Men sedan är det slut. 

”Kapitalet kommer ätas upp”

Niklas Wikegård menar att det krävs drastiska åtgärder hos klubbarna för att undvika konkurs och att det är något som kommer bli verklighet inom kort. 

– Sänkningar av spelarkontrakt och kontrakt generellt, det resonemanget kommer komma ganska snabbt. Det kommer handla mycket om det den närmsta tiden, om det inte blir någon förändring vad det gäller publik. 

– Klubbarna är stora nu för tiden, de omsätter hundratals miljoner kronor. De får in pengar från tv-avtal, sponsorpengar och lite för soffbiljetter men den stora intäkten, den från publiken, saknas. Och då är det tomt. Det egna kapitalet kommer att ätas upp. 

”De får det extra tufft”

Wikegård menar vidare att vissa klubbar kommer att drabbas hårdare än andra.

– De klubbar som normalt sett har en fördel med att äga sina arenor har extra tunga utgifter nu.

– Där vi är just nu tror jag att vi kommer att se vilka föreningar som är duktiga på att anpassa sig, och att hitta andra intäktskällor. Kanske någon slags interaktivitet med sina fans som betalar en slant varje månad. Jag har ingen aning om hur man kan lösa det. Men jag tror att vi kommer få se vilka som kan hantera den här situationen och inte. 

Wikegårds dom: ”De vinner SM-guld”

Experten utser årets flopp, poängkung och vilka som får kvala

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.