Foto: Marcus Bryngelsson
 Foto: Marcus Bryngelsson

Wallin höll flytten hemlig - i veckor

Publicerad
Uppdaterad
Svenska mästarna Färjestad skakas av att lagkaptenen Rickard Wallin bara är detaljer från att skriva på för NHL-klubben Toronto.
Färjestad visste ingenting förrän i fredags - men Wallin har vetat om intresset mycket längre än så.
- Vi började prata med dem (Toronto) för några veckor sedan, säger Wallins amerikanske agent Craig Oster.

Redan innan ikonen Jörgen Jönsson valde att lägga skridskorna på hyllan hade kronprinsen, Rickard Wallin, skrivit på ett nytt fyraårskontrakt med Färjestad och påbörjat sin roll som den nye härföraren.
- Vi har satsat 100 procent på honom som vår nye ledare. Han betyder väldigt mycket både på och utanför isen, säger FBK:s sportchef Thomas Rundqvist.

Vetat om intresset längre tid

Men i fredags slog beskedet om att Wallin förhandlade med Toronto ner som en bomb för Färjestad. I går blev den överraskande övergången känd.
Stjärnan har dock vetat om intresset från den anrika NHL-klubben under en längre tid.
- Toronto ser att han kan hjälpa klubben och de tycker han har gjort en bra säsong och ett bra VM. Vi började prata med dem för några veckor sedan, säger Wallins agent Craig Oster.

Färjestad hade behövt tiden

Rundqvist:
- Det är tid man behöver. Jag vet inte hur deras kontakter har sköts, men jag pratade med Rickard i fredags och då sa han att det precis hade dykt upp. Jag litar på honom och har ingen anledning att tro att han gått bakom ryggen på oss.
När berättade du för Färjestad, Rickard Wallin?
- Jag meddelade dem för några dagar sedan.
Var det i veckan det dök upp?
- Det var för ett litet tag sedan, men jag har vetat om att det funnits ett intresse innan också.
Men FBK fick veta om det i förra veckan?
- Det är först då det har blivit konkret. Det finns ingen anledning att spekulera i det innan. Det är viktigt att köra med raka rör, och det tycker väl jag att jag har gjort.
Wallin har tre misslyckade säsonger bakom sig i NHL-klubben Minnesota Wild.
Nu får landslagsmannen en drömchans att ta en plats i anrika Toronto Maple Leafs.
Slutförhandlingar om ett envägskontrakt pågår.
- Jag är smickrad. När det kommit så här långt, är min förhoppning att det ska lösa sig. Det skulle vara en dröm att visa att jag duger där borta, säger Wallin, som tack vare en NHL-klausul i kontraktet med Färjestad kan gå till Toronto.

"Jobbigt att lämna Färjestad"

- Det är sjukt jobbigt att lämna Färjestad i det här läget, en klubb som betyder så mycket för mig. Men jag tror att det har en viss förståelse för att jag vill testa på den absolut högsta nivån.
För Färjestad innebär det att klubben tappar sin största stjärna väldigt sent, när det är svårt att hitta bra spelare som är lediga.

Kan ersättas av Lee Goren

Klubben har dessutom sedan tidigare tappat stjärnor som Jonas Gustavsson, Peter Nordström och Jörgen Jönsson.
Centerstjärnan Wallins ersättare i Färjestad kan bli en ytterforward.
- Ja, så kan det bli. Vi har fyra centrar, och Lee Goren kan också spela där. Det är poäng framåt vi behöver och det viktiga är att det är spelare av dignitet, säger Thomas Rundqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag