Jessica Campbell chockad efter frågan på hockey-VM

Foto: Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Foto: IMAGO / www.imago-images.de

TAMMERFORS. Jessica Campbell, 29, skriver historia som den första kvinnan att vara med i ett tränarteam under VM. 

Det har inte bara hyllats – utan även frambringat en och annan fråga.

Som den hon tvingades besvara från ett slovakiskt tv-team i veckan.

– Hur är det att vara i ett lag när man är en vacker kvinna och laget är fullt av snygga män? Kanske gillar du några av männen mer än andra, frågade reportern enligt sajten YLE.

Kanadensiskan Jessica Campbell är assisterande tränare i det tyska VM-laget, som just nu ligger trea i grupp A. 

En position ingen kvinna haft tidigare, vilket gör henne historisk i dessa sammanhang. 

29-åringen, som avslutade sin spelarkarriär i Sverige 2020 då hon spelade för Malmö i division 1, plockades in av den tyska förbundskaptenen Toni Söderholm några veckor innan VM startade. 

Hon har ansvar för individuell coachning och powerplay, samma områden som hon tilldelats i DEL-klubben Nürnberg som hon tränar tillsammans med Tom Rowe. Även han ingår i Tysklands ledarstab under VM.

– Jag blev definitivt överraskad och tacksam för möjligheten. Toni och jag hade många riktigt bra samtal väldigt tidigt, där vi bara pratade hockey, min upplevelse i Nürnberg och vad jag gjorde där med Tom Rowe, har Jessica Campbell tidigare berättat för IIHF.

– Toni och jag insåg snabbt att vi hade väldigt likartade visioner och förhållningssätt till hur spelet skulle spelas. Så jag blev inte förvånad över att han pratade med mig – jag är har en stark tro på det jag gör – men jag var definitivt tacksam att han sökte upp mig och ville se vad jag kunde tillföra laget.

Upprepade frågan efter Campbells svar

Jessica Campbell har under säsongen alltså blivit både den första kvinnliga coachen i den tyska högstaligan samt i ett herr-VM, vilket givetvis uppmärksammats stort runtom i världen. 

I Helsingfors, där Tyskland spelar, har hon stått i medias blickfång. 

Det märkte Campbell inte minst av efter Tysklands träning under onsdagen då ett slovakiskt tv-team intervjuade henne. 

En fråga som den slovakiska reportern ställde ska ha chockat Campbell, enligt den finländska sajten YLE. 

– Hur är det att vara i ett lag när man är en vacker kvinna och laget är fullt av snygga män? Kanske gillar du några av männen mer än andra, antydde reportern. 

Varpå Campbell svarade:

– Förlåt, jag förstår inte vad du försöker säga.

Reportern ska då ha upprepat sin fråga vilket fick Campbell att reagera.

– Det här är mitt jobb och mitt yrke. Spelarna gör sitt jobb, och vi har en stark relation men inget annat är inblandat i det.

Hyllas av förbundskaptenen

Hos det tyska VM-laget har Campbells intåg mottagits väl.

På träningarna har hon synts coacha bland andra NHL-stjärnan och den tidigare Röglespelaren Moritz Seider.

– Som alla spelare vill han bli bättre. Varje möjlighet du får att arbeta med någon som honom är speciell. Jag har kunnat se honom hela säsongen, letat efter sätt han kan utmärka sig på och även försökt addera mer cynism till hans spel. Han kan göra det. Det är bara en fråga om att visa honom hur för sedan kommer han lyckas tillämpa det, berättar Campbell. 

Det är inte bara spelarna som accepterat kanadensiskan, förbundskaptenen Toni Söderholm är belåten med rekryteringen av Campbell. 

– Mottagandet bland spelarna har varit bra. Hon har ett vasst öga när det kommer till teknik, och hon har gjort den typen av arbete förut. Hon har en enorm energi och letar ständigt efter lösningar på de problem som uppstår, berömmer Söderholm.

TV: VM-tugg: Förklaringen till finska tystnaden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.