Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM ställs in för Damkronorna

Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blir inget B-VM i Frankrike för Damkronorna nästa år. 

Mästerskapet, som skulle gått i franska Angers april, ställs in på grund av pandemin.

– Det är jättetråkigt nu när vi har jobbat väldigt länge för att äntligen få spela och förhoppningsvis gå upp i A-VM, säger landslagsbacken Emmy Alasalmi.

B-VM ställdes in redan i våras – också då på grund av coronaviruset.

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) skriver på sin hemsida att arrangörerna till en rad turneringar på ungdom- och damsidan inte har de resurser som krävs för att kunna ordna mästerskapen på ett coronasäkert sätt.

– Självklart är det jättetråkigt men samtidigt har man en stor förståelse för vad som sker i världen just nu. Så man förstår ju beslutet, säger AIK:s Emmy Alasalmi. 

– Det är som det är och vi får helt enkelt förlänga målen och ta dem senare.

TT: Hur mycket hade ni behövt den där chansen att nå A-VM?

– Jag tror mer generellt för hockey-Sverige på flick- och damsidan, att få en liten skjuts fram, att det hade kunnat ge ett lyft.

Nästa mästerskap kan bli OS 2022

Nästa mästerskap – om Damkronorna tar sig dit – blir alltså OS 2022. OS-kvalet skulle ha spelats i år men flyttades först till augusti nästa år. Nu meddelar IIHF att kvalet troligen flyttas fram ytterligare, till november.

– Det blir tre månader innan själva OS-samlingen, så det blir väldigt tajt där, säger Alasalmi.

Damkronornas förbundskapten kommenterar det inställda B-VM:et på förbundets hemsida:

”Liv och hälsa kommer alltid först. Med det sagt så är beslutet givetvis jättetråkigt på ett sportsligt plan. Med allt positivt som händer nu och som kommer att hända inom svensk flick- och damhockey, så hade ett avancemang tillbaka till A-VM varit perfekt.”

A-VM i Kanada 2021 står fortfarande kvar i planeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.