Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-hjältens livsval: ”Tycker det är fel”

Jhonas Enroth.Foto: Naina Helén Jåma/TT / NAINA HELEN JAMA /TT NYHETSBYRAN
Enroth under sin förra sejour i Örebro.Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enroth under en försäsongsmatch med Örebro.Foto: BILDBYRÅN

I våras tog han beslutet.

– Jag har alltid varit lite åt det här hållet. Och nu har det slagit över för mig, säger Jhonas Enroth, 32. 

Vad det är Örebros stjärnmålvakt pratar om?

Livet som vegan. Dessutom möjligen som den förste i SHL:s historia.

– Nä, jag känner nog inte till någon annan. Det kan jag inte säga. 

Jhonas Enroth funderar lite grand samtidigt som han packar upp varorna från eftermiddagens köprunda i matbutiken i Örebro.

Innehållet?

Grönt. Massor av grönt.

– Jag kände i våras att jag ville testa det här fullt ut. Se hur det känns rent fysiskt med hockeyn och så.  Och jag har i stort sett varit helt vegan i fyra månader nu

Så hur känns det?

– Otroligt bra, faktiskt.

Bland i stort sett alla idrottare har det blivit mer och mer vanligt med en kost bestående av mindre animaliska produkter - och i stället mer från växtriket.

Även inom ishockeyn.

Men ändå lever det möjligen kvar en slags mytbild om att stora, starka hockeyspelare äter - och behöver äta - rejäla doser kött.

Men det stämmer inte alltid.

– Nej, säger Jhonas Enroth.

VÄRLDSMÄSTARE. Jhonas Enroth efter VM-guldet 2013.Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN

Den 32-årige målvakten är mitt uppe i en minst sagt gedigen hockeykarriär. Efter bland annat åtta säsonger i NHL/AHL och tre säsonger i KHL är Jhonas Enroth nu tillbaka i SHL.

I våras skrev han på ett treårskontrakt med Örebro Hockey.

Jhonas Enroth: ”Trackar inte ner någon som äter rött kött”

Under åren utomlands har förstås Enroth förändrats. Dels som målvakt, men inte minst när det handlar om sina egna värderingar.

– Jag hörde ju alla rapporter på nyheterna om den globala uppvärmningen, om växthuseffekten, berättar Jhonas Enroth.

– Så jag började titta på dokumentärer. Fick upp ögonen för hur man faktiskt kan leva på ett annat sätt.

Resultatet märks nu varje dag på Jhonas Enroths tallrik. 

– För min del handlar det mest om att jag tycker att det är fel att döda och äta djur. Bara för att någon ska få i sig en hamburgare.

Sedan säger Jhonas Enroth:

– Sedan förstår jag förstås att det här är en komplicerad fråga. Jag har ju själv till exempel läder i mina benskydd och så.

– Så jag kan ju själv inte säga alltför mycket om vad man ska göra. Det är inte så att jag pushar min livsstil på andra.  Jag går inte och trackar ner någon som äter rött kött.  

Vad får du för reaktioner från omgivningen? 

– Det är en del killar i laget som är nyfikna, som frågar hur det känns. Och jag brukar rekommendera det här om de vill få en extra kick.

Zdeno Chara.Foto: RUSSELL LABOUNTY / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Ryan O'Reilly.Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Zdeno Chara - den gröne jätten

Det finns många exempel på idrottare som visat att det går alldeles utmärkt att kombinera vegansk eller vegetarisk med fysiska prestationer på absolut högsta nivå. NHL-stjärnorna Zdeno Chara (Boston) och Ryan O`Reilly (ST Louis) är bara två exempel från hockeyvärlden.

Flera vittnar också om att kostbytet gett flera positiva fysiska effekter. Som bättre återhämtning, som mindre inflammationer.

Kan du känna igen dig i det?

– Absolut. Så är det i alla fall för min kropp, säger Jhonas Enroth.

Berätta gärna.

– Jag minns ju hur jag mådde tidigare, för kanske 5-7 år sedan, när jag vara borta i NHL och åt en del kött. Då hade jag lite förslitningsskador. Var ofta lite seg på morgonen, och morronträningarna kunde vara jobbiga.

Och i dag?

– Jag känner verkligen skillnad. I dag drabbas jag av färre inflammationer och såna saker. Framför allt i fotlederna som jag hade mycket problem med tidigare.

Men att ta steget fullt ut till att bara äta vegansk kost som elithockeyspelare medför naturligtvis sina utmaningar.

Plötsligt är ju inte de vanliga matlådorna med kyckling & ris som brukar delas ut i bussen efter matcherna något alternativ längre,

– Men än så länge har det gått bra. Örebro har fixat vegansk mat till mig på våra bortaresor, säger Enroth.

– Annars blir det ju att jag äter mycket hemma. Lagar till min egen mat. Men även på restauranger i Sverige känns det som att det i stort sett alltid finns något alternativ som fungerar.

Du har blivit en fena i köket nu?

– Nja, fena vet jag inte. Det blir ofta rätt enkla maträtter. Men jag tycker det är rätt kul att laga mat.

Jhonas Enroth: ”Kanske inte funkar för alla”

Jhonas Enroth säger att han absolut känner sig fräschare rent fysiskt sedan han gick över till vegansk kost. Men samtidigt är han medveten om att det finns risk att drabbas av ämnesbrist. Därför äter han exempelvis tillskott av B12-vitamin. 

– Och inom en månad kommer jag att ta blodprov för att verkligen få se hur alla mina värden är. För att se om det här är något som jag ska fortsätta med - eller om det är något ämne jag behöver mer eller mindre av, säger Enroth.

Du är målvakt - tror du att det är mer komplicerat som utespelare att bli vegan? 

– Nej, det tror jag egentligen inte. Men det kanske inte funkar för alla. Vi har ju alla olika kroppar.

* * *

Så hur ska man egentligen tänka som elitidrottare om man är nyfiken på att gå över till vegansk kost?

Linda Bakkman, näringsfysiolog och kostrådgivare på Sveriges olympiska kommitté (SOK), vet mer än de flesta om ämnet. 

Och hon blir glad av att höra om Jhonas Enroths vägval.

– Det är positivt att en idrottare som Jhonas utmanar den där kanske manliga, kraftsports-sterotypen om hur man ska äta och visar att vi kan äta på många olika sätt.

– Jag tror att han kan inspirera och fila ner trösklarna för många andra.

Du behöver inte äta kött för att spela hockey?

– Nej, du behöver inte det - men du måste veta vad du ska äta stället. Bra idrottskost handlar om vad du äter snarare än vad du inte äter.
– Bra och dålig kost finns såväl bland veganer som allätare. Kött är ingen garanti för det ena eller andra. 

HYLLAR ENROTH. Linda Bakkman, SOK, hoppas att Jhonas Enroth kan inspirera fler idrottare.Foto: BILDBYRÅN

Om man vänder lite på det - blir du till och med en bättre idrottare av att äta vegansk kost?

– Jag vet att det är fler än Jhonas som vittnar om att en övergång till vegansk kost innebär att de både mår bättre och presterar bättre, säger Linda Bakkman.

– Men ur ett forskningsperspektiv finns det inget underlag som säger att man presterar bättre för att man äter vegansk kost. Alla upplever inte samma förändring.

Det går inte att slå fast att du blir en bättre idrottare av vara vegan - men heller inget som tyder på att du på något sätt blir sämre?

– Det är en jättebra sammanfattning.

Experten: ”Undvik stora mängder rött kött”

Linda Bakkman fortsätter:

– Vi vet att man ska undvika stora mängder rött kött. De allra flesta av oss skulle tjäna på att ställa om till en mer vegetabilisk kost.

Att enbart äta vegansk kost är samtidigt en utmaning, enligt Linda Bakkman. Till exempel att få sig tillräckligt av B12, kalcium, järn, omega 3 och D-vitamin.

– Det är svårt att tillgodose de energi- och näringsmässiga krav som finns som elitidrottare. Och ju smalare utbud du väljer från, desto svårare blir det.

– Men därmed inte sagt att det inte går. 

Vad ska man vara extra uppmärksam på?

– För det första är det energi. För idrottare kan det vara en utmaning att få sig tillräckligt med energi med vegetarisk kost. Då behöver du tänka på att lägga till energirika vegetabilier, som nötter och oljor.

– Sedan innebär det också mindre protein, men därmed inte sagt att det blir för lite protein. De flesta av oss äter väl så mycket protein än vi behöver.

En rent hypotetisk fråga - skulle det vara en bra idé för ett helt hockeylag att tvinga alla att gå över till vegansk kost?

– Nej, det tycker jag inte. Det krävs så mycket kunskap och verktyg kring de praktiska utmaningarna. 

Linda Bakkman fortsätter:

– Du måste vilja det här själv för att det ska fungera. 

 

Fakta/ En dag vid Enroths matbord

FRUKOST

Börjar dagen med gröt där jag blandar i en frömix. Sedan även lite bär: blåbär, jordgubbar eller vad jag har hemma. Och så kaffe på det såklart.”

LUNCH

”Här brukar det oftast bli någon slags bönbaserad rätt som jag äter. Kanske falafel eller en böngryta.”

MIDDAG

Då får det bli något lite annorlunda. Ofta mycket rostade grönsaker, ris eller quinoa och kanske någon slags ärtproteinfärs.”

Och mellan måltiderna?

Under dagen blir det också några veganska proteinsnacks”.

Finns det något du saknar av det du inte äter i dag?

Det är klart. Speciellt en del mejeriprodukter. Och måste jag välja ut något så skulle jag väl säga choklad och ost.”

 

LÄS MER. Fotbollslaget där ALLA är veganer 

Lewis Hamilton: Jag mår illa när jag ser vad folk äter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.