Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vill vara tillsammans med henne hela tiden”

Pontus Åberg.
Foto: Naina Helén Jåma/TT / NAINA HELEN JAMA /TT NYHETSBYRAN
Pontus Åberg i Nashvilles tröja.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Pontus Åberg, 26, förbereder sig för sin första säsong i KHL efter sex år i NHL.

Samtidigt är han långt ifrån sin dotter Molly hemma i Sverige.

– Det är klart jag vill träffa henne så mycket som möjligt. Det blir mycket facetime-samtal, säger Pontus Åberg.

Pontus Åberg uppmärksammades ordentligt i NHL förra hösten.

När han flyttades upp till Toronto Maple Leafs efter en stark säsongsinledning i AHL blev han en del av den lilla skaran singelpappor i NHL.

Åberg har dottern Molly tillsammans med Ellinore De Silva som han var med i TV4-programmet Playmakers med 2017.

Därefter separerade paret och De Silva flyttade till Spanien. I en intervju med The Athletic, under rubriken ”Pontus Åberg blir nu en av NHL:s få singelpappor”, berättade han att han inte ville lämna ifrån sig Molly till någon okänd person. I stället sa hans mamma Annethe upp sig från jobbet för att flytta till Nordamerika och ta hand om dottern.

Efter sex år i USA och Kanada har Åberg nu flyttat vidare till Ryssland samtidigt som Annethe och Molly flyttat hem till Sverige.

Han har precis börjat träna med KHL-laget Traktor Chelyabinsk.

– Det känns bra. Det är lite ovant med ett annat språk som man försöker förstå så mycket som möjligt. Vår assisterande tränare pratar en del engelska så man försöker så gott det går och gör det bästa man kan, säger Pontus Åberg.

”Det är inte mycket att göra åt”

I Traktor Chelyabinsk har Åberg sällskap av sina landsmän Jacob Berglund och Lawrence Pilut.

– Det är skönt att ha några svenskar med sig. Det är ofta dem man söker sig till i början även om det är fler än jag trodde som kan engelska i laget, säger Åberg.

Kan det bli ett bra äventyr i Ryssland?

– Det hoppas jag, jag ser inte varför det inte skulle kunna det. Jag har ett bra boende här och jag hoppas att de kan öppna upp för resor så att jag får träffa familj och vänner också.

Hur är det att inte få träffa din dotter?

– Alla importers familjer och flickvänner är hemma i sina länder. Det är så situationen är just nu, det är inte mycket att göra åt. Min dotter bor i Sverige nu och ska börja på dagis i augusti. Det är nog bra för henne att få umgås mer fler barn än hon gjort tidigare.

Åberg hoppas på att kunna träffa sin familj i samband med att Traktor Chelyabinsk möter KHL-lag som ligger närmare Sverige.

– Jag är här för att göra det jag tycker om att göra och med hjälpen jag har hemifrån ska det nog gå bra. Det är klart att jag vill vara med henne hela tiden men jag har gjort det bästa av situationen. Det blir mycket facetime-samtal och det är som det är.

Åberg vill bli en stjärna i KHL

Pontus Åberg kommer från en bra säsong i AHL.

För Torontos farmarlag Marlies gjorde han 44 poäng på 55 matcher och fick speltid i fem NHL-matcher där han noterades för en assist. Totalt blev det 132 NHL-matcher och 44 poäng under de sex åren i Toronto, Minnesota, Anaheim, Edmonton och Nashville.

Efter knappt med speltid i NHL förra säsongen kan Åberg nu i stället bli en av stjärnorna i Traktor Chelyabinsk.

– Förhoppningsvis får jag en framträdande roll som jag ska försöka förtjäna, säger Åberg.

Kan du bli en stjärna i laget?

– Jag vet inte, man vill ju vara det. Det jag tycker om med den här sporten är att göra mål och poäng och bidra till att laget vinner på så sätt. Målet är att spela och få mycket förtroende.

Kontraktet i Ryssland är över en säsong och därefter kan han tänka sig att återvända till NHL om chansen dyker upp.

– Varför inte? Men det är inget jag fokuserar på. Jag fokuserar på att göra det bästa här och nu och se vad som händer. Det är skillnad bara på att bo här efter sex år i USA och Kanada. Det här blir något helt annat, efter ett år får jag se hur det funkar, säger Pontus Åberg.

https://www.instagram.com/p/BnbJEDnjNaI/?utm_source=ig_embed

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.