Peter Forsberg kommer att vara expert i Discoverys sändningar från OS. Foto: SVEN LINDWALLPeter Forsberg kommer att vara expert i Discoverys sändningar från OS. Foto: SVEN LINDWALL
Peter Forsberg kommer att vara expert i Discoverys sändningar från OS.  Foto: SVEN LINDWALL
Peter Forsberg firar efter det klassiska straffmålet i OS-finalen i Lillehammer 1994. Foto: HANS DERYK / APPeter Forsberg firar efter det klassiska straffmålet i OS-finalen i Lillehammer 1994. Foto: HANS DERYK / AP
Peter Forsberg firar efter det klassiska straffmålet i OS-finalen i Lillehammer 1994.  Foto: HANS DERYK / AP
Peter Forsberg och sambon Nicole Nordin på Öland när kronprinsessan Victoria firade 40 år i somras. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNPeter Forsberg och sambon Nicole Nordin på Öland när kronprinsessan Victoria firade 40 år i somras. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Forsberg och sambon Nicole Nordin på Öland när kronprinsessan Victoria firade 40 år i somras. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Vill inte vara utan dem eller Nicole"

Publicerad

När han själv spelade var OS det han var mest nervös för.

Nu är Peter Forsberg lugnare. 

Men hockeylegendaren tar hela familjen med till OS i Pyeongchang där han ska vara expert i Discoverys OS-sändningar.

– Jag vill inte vara utan mina barn och Nicole så länge. Det känns tryggt att ha dem med, säger "Foppa". 

Peter Forsberg, 44, hade stora OS-framgångar under sin karriär som hockeyspelare och har två guldmedaljer hemma i prisskåpet. 

"Foppa" stod också för en av de mest klassiska svenska OS-stunderna när han satte den avgörande straffen i finalen mot Kanada i Lillehammer 1994.

Sveriges första OS-guld i hockey någonsin. 

Efter det blev det ytterligare ett OS-guld för Peter Forsberg (Turin, 2006). 

När OS i Pyeongchang börjar om en månad är Peter Forsberg återigen på plats på ett olympiskt spel, men den här gången i form av tv-expert i Discoverys sändningar

– Det ska bli oerhört kul. När jag själv var med och spelade var jag extremt nervös. Jag minns när jag gick där med fanan i Vancouver och det enda man tänkte på var att man skulle ha match två dagar senare, säger Peter Forsberg och fortsätter. 

– Jag var väldigt nervös överlag när jag spelade hockey, jag kunde vara superstressad inför en vanlig seriematch. Tänk då ett OS, då kunde jag knappt prata. 

– Att åka dit och kommentera är inte lika nervöst, tack och lov. 

Peter Forsberg i Modo-tröjan.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Hur ser du på roll som expert i tv under OS?

– Det blir lite annorlunda än att bara kommentera en vanlig NHL-match, det är en bredare publik under ett OS. Men jag tänker att jag ska försöka använda min erfarenhet och gå in på lite mer detaljer. Jag är ändå sett på hockey sedan jag var tre år gammal.

Peter Forsberg fortsätter att utveckla sin kommentatorsroll. 

– Jag vill försöka vara positiv, åtminstone inte allt för negativ. Sedan kommer det säkert ändå stå i någon tidning att jag rasar, haha. Samtidigt har jag inget att förlora på att säga att en spelare är dålig, det kommer jag att göra om det är så. Jag kommer exakt säga vad jag tycker och tänker. Men jag tror att Tre Kronor kommer att vara så pass bra att jag får anledning att vara mer positiv än negativ. 

"Jag vill inte vara utan mina barn"

Peter Forsberg reser till Sydkorea och Pyeonchang redan den 3 februari, sedan börjar OS den 9 februari och pågår fram till den 25:e. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

"Foppa".Foto: SVEN LINDWALL

Den långa tiden ifrån Sverige och hemmet i Stockholm har lett fram till beslutet att Peter Forsberg och hans sambo Nicole Nordin tagit beslutet att hela familjen ska följa med till Sydkorea. 

– Vi har tre barn nu och jag vill inte vara utan varken dem eller Nicole så länge. Därför kommer de att vara med större delen av OS. Jag tror det kommer bli en kul erfarenhet för oss alla. 

Men beslutet att hela familjen skulle åka till Sydkorea var inte självklart. 

– Med tanke på det politiska läget har vi varit osäkra, framför allt i höstas kändes det ovisst. Då var det verkligen fram och tillbaka. Kunde vi åka hela familjen med barnen och allt? Skulle jag ens åka? 

– Men nu tycker jag att det känns rätt, framför allt efter beskedet att Nordkorea kommer att tävla i OS. Då känns det lite lugnare. 

Hur kommer ni att bo i Pyeongchang?

– Vi kommer att ha en egen lägenhet, vilket känns väldigt bra. Vi är ju en stor familj numera.  

Peter Forsberg och Nicole Nordin. Foto: OLLE SPORRONG

Rent ekonomiskt skulle du knappast behöva jobba som expert i tv, varför gör du det här?

– Jag ser det som en personlig utveckling. Och det är kul att vara så nära en OS-turnering som möjligt, jag älskar ju fortfarande hockey. 

Var du svårövertalad när Discovery hörde av sig och ville värva dig?

– Nej, inte alls. Jag kände väldigt snabbt att det här var något jag ville göra. 

"Sverige ska ha guld som målsättning"

Vad tror du Sveriges chanser i OS-hockeyn i Pyeonchang?

– Jag tycker man ska ha som målsättning att åka dit och ta guld, något annat vore konstigt. Men kommer man därifrån med en medalj ska man vara nöjd, egentligen. Tittar man på Ryssland så är de storfavoriter, många skulle lätt kunna spela i NHL. Sverige är ett av de lag som har chans att vinna guld, men också stora chanser på silver eller brons.

Det blir ett OS utan NHL-spelare, vad tycker du om det?

– Just när det kom var jag besviken, jag tyckte att det var ett underligt beslut. Men jag tycker ändå att det kommer bli en jättebra kvalitet på hockeyturneringen. Jag tror inte så många bryr sig när det väl kommer till en final. Jag spelade ju 1994, när NHL-spelarna inte var med, och det är bland de bästa turneringar jag varit med på ändå. Nu har jag släppt det här med NHL, nu ska vi fokusera på de som ska spela.

LÄS MER: OS-hockeyn – tv-tider, spelschema och grupper.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag