Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vill inte vara utan dem eller Nicole"

Peter Forsberg kommer att vara expert i Discoverys sändningar från OS. Foto: SVEN LINDWALL
Peter Forsberg firar efter det klassiska straffmålet i OS-finalen i Lillehammer 1994. Foto: HANS DERYK / AP
Peter Forsberg och sambon Nicole Nordin på Öland när kronprinsessan Victoria firade 40 år i somras. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

När han själv spelade var OS det han var mest nervös för.

Nu är Peter Forsberg lugnare. 

Men hockeylegendaren tar hela familjen med till OS i Pyeongchang där han ska vara expert i Discoverys OS-sändningar.

– Jag vill inte vara utan mina barn och Nicole så länge. Det känns tryggt att ha dem med, säger "Foppa". 

Peter Forsberg, 44, hade stora OS-framgångar under sin karriär som hockeyspelare och har två guldmedaljer hemma i prisskåpet. 

"Foppa" stod också för en av de mest klassiska svenska OS-stunderna när han satte den avgörande straffen i finalen mot Kanada i Lillehammer 1994.

Sveriges första OS-guld i hockey någonsin. 

Efter det blev det ytterligare ett OS-guld för Peter Forsberg (Turin, 2006). 

När OS i Pyeongchang börjar om en månad är Peter Forsberg återigen på plats på ett olympiskt spel, men den här gången i form av tv-expert i Discoverys sändningar

– Det ska bli oerhört kul. När jag själv var med och spelade var jag extremt nervös. Jag minns när jag gick där med fanan i Vancouver och det enda man tänkte på var att man skulle ha match två dagar senare, säger Peter Forsberg och fortsätter. 

– Jag var väldigt nervös överlag när jag spelade hockey, jag kunde vara superstressad inför en vanlig seriematch. Tänk då ett OS, då kunde jag knappt prata. 

– Att åka dit och kommentera är inte lika nervöst, tack och lov. 

Peter Forsberg i Modo-tröjan. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Hur ser du på roll som expert i tv under OS?

– Det blir lite annorlunda än att bara kommentera en vanlig NHL-match, det är en bredare publik under ett OS. Men jag tänker att jag ska försöka använda min erfarenhet och gå in på lite mer detaljer. Jag är ändå sett på hockey sedan jag var tre år gammal.

Peter Forsberg fortsätter att utveckla sin kommentatorsroll. 

– Jag vill försöka vara positiv, åtminstone inte allt för negativ. Sedan kommer det säkert ändå stå i någon tidning att jag rasar, haha. Samtidigt har jag inget att förlora på att säga att en spelare är dålig, det kommer jag att göra om det är så. Jag kommer exakt säga vad jag tycker och tänker. Men jag tror att Tre Kronor kommer att vara så pass bra att jag får anledning att vara mer positiv än negativ. 

"Jag vill inte vara utan mina barn"

Peter Forsberg reser till Sydkorea och Pyeonchang redan den 3 februari, sedan börjar OS den 9 februari och pågår fram till den 25:e. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

"Foppa". Foto: SVEN LINDWALL

Den långa tiden ifrån Sverige och hemmet i Stockholm har lett fram till beslutet att Peter Forsberg och hans sambo Nicole Nordin tagit beslutet att hela familjen ska följa med till Sydkorea. 

– Vi har tre barn nu och jag vill inte vara utan varken dem eller Nicole så länge. Därför kommer de att vara med större delen av OS. Jag tror det kommer bli en kul erfarenhet för oss alla. 

Men beslutet att hela familjen skulle åka till Sydkorea var inte självklart. 

– Med tanke på det politiska läget har vi varit osäkra, framför allt i höstas kändes det ovisst. Då var det verkligen fram och tillbaka. Kunde vi åka hela familjen med barnen och allt? Skulle jag ens åka? 

– Men nu tycker jag att det känns rätt, framför allt efter beskedet att Nordkorea kommer att tävla i OS. Då känns det lite lugnare. 

Hur kommer ni att bo i Pyeongchang?

– Vi kommer att ha en egen lägenhet, vilket känns väldigt bra. Vi är ju en stor familj numera.  

Peter Forsberg och Nicole Nordin. Foto: OLLE SPORRONG

Rent ekonomiskt skulle du knappast behöva jobba som expert i tv, varför gör du det här?

– Jag ser det som en personlig utveckling. Och det är kul att vara så nära en OS-turnering som möjligt, jag älskar ju fortfarande hockey. 

Var du svårövertalad när Discovery hörde av sig och ville värva dig?

– Nej, inte alls. Jag kände väldigt snabbt att det här var något jag ville göra. 

"Sverige ska ha guld som målsättning"

Vad tror du Sveriges chanser i OS-hockeyn i Pyeonchang?

– Jag tycker man ska ha som målsättning att åka dit och ta guld, något annat vore konstigt. Men kommer man därifrån med en medalj ska man vara nöjd, egentligen. Tittar man på Ryssland så är de storfavoriter, många skulle lätt kunna spela i NHL. Sverige är ett av de lag som har chans att vinna guld, men också stora chanser på silver eller brons.

Det blir ett OS utan NHL-spelare, vad tycker du om det?

– Just när det kom var jag besviken, jag tyckte att det var ett underligt beslut. Men jag tycker ändå att det kommer bli en jättebra kvalitet på hockeyturneringen. Jag tror inte så många bryr sig när det väl kommer till en final. Jag spelade ju 1994, när NHL-spelarna inte var med, och det är bland de bästa turneringar jag varit med på ändå. Nu har jag släppt det här med NHL, nu ska vi fokusera på de som ska spela.

LÄS MER: OS-hockeyn – tv-tider, spelschema och grupper.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!