Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill ha in mästarna och KHL-lag i Europaliga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

European Trophy är på väg att utvecklas till en ny Europaliga med start hösten 2014.

Nationsförbunden och Internationella ishockeyförbundet (IIHF) är med i satsningen och förhoppningen är att få med ryska KHL.

Dessutom kan ett svenskt mästarlag utanför European Trophy-samarbetet få plats.

En ny större Europaliga i ishockey är på gång igen. Planeringsarbetet har pågått i ett år och nu bjuds de kommersiella rättigheterna ut till investerare som har till den 27 juni på sig att nappa.

De svenska European Trophy-medlemmarna Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV 71, Linköping och Luleå samt de övriga 25 klubbarna har lyckats få IIHF och nationsförbunden i Europa att vara med på det redan befintliga projektet.

"Ingen dialog förr"

De tidigare försöken, med bland annat Champions Hockey League, har inte lyckats få fäste.

– Förr var det ingen dialog alls. Då var det maktkamp utifrån att de inte ville betrakta oss som någon part överhuvudtaget. Men tiden har gått och vi har haft diskussioner och vi hade ett möte i Barcelona förra sommaren så har alla öppnat sig, säger European Trophys direktör Bo "Kulon" Lennartsson till SportExpressen.se.

På kongressen under VM i Stockholm tog IIHF beslut om att gå med i European Trophys satsning som nu har arbetsnamnet European Club Competition (ECC).

Den 17-18 juni har de 32 klubbarna i European Trophy möte i Prag inför kommande säsong men också inför 2014 då det är tänkt att ECC ska dra i gång.

Euro Hockey Tour ändras

Då har även landslagshockeyn med Euro Hockey Tour ändrats och antalet landskamper minskats.

– Nu kan vi hitta gemensamma speldagar under säsongen. Då blir det något stort med det hela och det hoppas vi få ihop till 2014 redan, säger Lennartsson.

Nu ska även mästarlagen i de europeiska ligorna få plats i ECC, som kan innehålla fler lag än de 32 som finns i European Trophy.

– Vi har kärnklubbarna som är starka i Europa men vi öppnar också för mästarna i ligorna i det nya konceptet. Det är ett stort plus, säger Lennartsson.

Om Skellefteå, som inte är med i European Trophy, skulle bli mästare även kommande säsong finns en chans till Europaspel.

– Det är många klubbar i ligorna som vill ut. Vi har sagt "more than less". Vi får se hur man kan kvalificera sig för det ska utmynna i någon större final, så mycket kan jag säga nu.

KHL intresserade

European Trophys klubbar kommer att bli majoritetsägare ett europeiskt aktiebolag.

Och nu diskuterar man med KHL för att få med den penningstarka ryska hockeyligan i ECC.

– De är jätteintresserade för de väl gärna vara med i en sådan gemenskap. Samtidigt anser de precis som NHL att KHL är väldigt starkt. De har sina statuter och sin spelordning och det kanske krävs att de gör vissa förändringar och de diskuterar internt om det är möjligt, säger Bo "Kulon" Lennartsson.

– Ambitionen är att få med ryssarna på ett eller annat sätt.

– Både marknadsvärdet och de snor ju alla bra spelare... till och med från NHL. De har ett sportsligt värde förutom att det är en massa pengar där borta. De ryska lagen har fantastiska laguppställningar, säger Lennartsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.