Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victor Hedman får Guldpucken 2015

Foto: Olle Wande

ÖRNSKÖLDSVIK. För första gången går Guldpucken till en NHL-spelare.

Den som skriver historia är Tampa Bays Victor Hedman - Sveriges bästa hockeyspelare 2015.

- Att jag åkte över tidigt lärde mig att hantera motgångar, säger Victor Hedman om vägen till toppen.

Här är alla Guldpucken-vinnarna 1956-2015:

1956: Åke Lassas, Leksand. 1957: Hans "Stöveln" Öberg, Gävle GIK. 1958: Hans Svedberg, Skellefteå AIK. 1959: Roland Stoltz, Djurgården. 1960: Ronald "Sura-Pelle" Pettersson, Södertälje. 1961: Anders Andersson, Skellefteå AIK. 1962: Anders Andersson, Skellefteå AIK. 1963: Ulf Sterner, Frölunda. 1964: Nils "Nicke" Johansson, Modo. 1965: Gert Blomé, Frölunda. 1966: Nils Nilsson, Leksand. 1967: Bert-Ola Nordlander, AIK. 1968: Leif "Honken" Holmqvist, AIK. 1969: Lars-Erik Sjöberg, Lek sand. 1970: Leif "Honken" Holmqvist, AIK. 1971: Håkan Wickberg , Brynäs. 1972: William Löfqvist, Brynäs. 1973: Tommy Abrahamsson, Leksand. 1974: Christer Abrahamsson, Leksand. 1975: Stig Östling, Brynäs. 1976: Mats Waltin, Södertälje. 1977: Kent-Erik Andersson, Färjestad. 1978: Rolf Edberg, AIK. 1979: Anders Kallur, Djurgården. 1980: Mats Näslund, Brynäs. 1981: Peter Lindmark, Timrå. 1982: Patrik Sundström, Björklöven. 1983: Håkan Loob, Färjestad. 1984: Per-Erik Eklund, AIK. 1985: Anders Eldebrink, Södertälje. 1986: Tommy Samuelsson, Färjestad. 1987: Håkan Södergren. 1988: Bo Bergklund, AIK. 1989: Kent Nilsson, Djurgården. 1990: Rolf Ridderwall, Djurgården. 1991: Thomas Rundqvist, Färjestad. 1992: Tommy Sjödin, Brynäs. 1993: Peter Forsberg, Modo. 1994: Peter Forsberg, Modo. 1995: Tomas Jonsson, Leksand. 1996: Jonas Bergqvist, Leksand. 1997: Jörgen Jönsson, Färjestad. 1998: Ulf Dahlén, HV71. 1999: Daniel Sedin och Henrik Sedin, Modo. 2000: Mikael Johansson, Djurgården. 2001: Mikael Renberg, Luleå. 2002: Henrik Zetterberg, Timrå . 2003: Niklas Andersson, Frölunda. 2004: Johan Davidsson, HV 71. 2005: Henrik Lundqvist, Frölunda. 2006: Kenny Jönsson, Rögle. 2007: Per Svartvadet, Modo. 2008: Stefan Liv, HV 71. 2009: Jonas Gustavsson, Färjestad. 2010: Magnus Johansson, Linköping. 2011: Viktor Fasth, AIK. 2012: Jakob Silfverberg, Brynäs. 2013: Jimmie Ericsson, Skellefteå AIK. 2014: Joakim Lindström, Skellefteå AIK.

2015: Victor Hedman, Tampa Bay Lightning.

Expressens och Svenska Ishockeyförbundets pris Guldpucken har delats ut till svensk hockeys bästa spelare sedan 1956. Inför året säsong justerades reglerna och det gjordes möjligt även för spelare i utländska ligor att vinna priset. Detta för att det verkligen skulle tillfalla Sveriges bästa spelare.

Nu har den första vinnaren under det regelverket korats: Tampa Bay Lightnings backstjärna Victor Hedman.

- Jag är väldigt förvånad. Jag visste att jag var nominerad men som du förstår har tankarna varit på annat håll (Stanley Cup-slutspelet) och man har knappt hunnit landa sedan man kom hem. Förvånad kan man lugna säga att jag är, men också väldigt, väldigt, väldigt stolt och glad, säger Guldpucksvinnaren 2015.

Brutet finger höll honom borta

Hedman rivstartade årets säsong och ledde hela NHL:s poängliga efter tre omgångar. Ett brutet finger höll honom sedan borta i 18 matcher och förstörde hans formtopp. Men framåt våren hittade han formen igen och i slutspelet växte han ut till en gigant.

Hedman blev bara bättre och bättre på Tampas väg till finalen och många hävdade att han var den bästa spelaren i finalserien mot Chicago.

- Jag hade en fantastiskt bra start, men när jag kom tillbaka var det lite upp och ner. Jag tycker jag träffade min topp sista 20 och sedan tog jag ännu ett kliv i slutspelet. Jag träffade verkligen storformen.

Känner du dig som Sveriges bäste hockeyspelare?

- Haha, det har jag svårt att se mig som. Det finns så sjukt många bra spelare.

- Det blir ofta så att individen lyfts fram av det lag du spelar i. Det såg man i Eriks (Karlsson, Norris Trophy-vinnare) tal. Han lyfte verkligen fram lagkamraterna och det är viktigt. Sedan tycker jag att jag tagit steg hela tiden. Jag är mycket jämnare i mitt spel och kan bidra i båda ändarna.

VINNARE. Guldpuckenvinnaren 2015: Victor Hedman.
Foto: Olle Wande
FINASTE PRISET. Victor Hedman njuter av solen och ledigheten på bryggan utanför sitt sommarhus i Örnsköldsvik, där han slagit sig ned med Guldpucken-priset 2015 och sin franska bulldog Harry, 4 år.
Foto: Olle Wande
Här ligger Guldkusten i Örnsköldsvik förkunnar anslagstavlan inte långt från Victor Hedmans sommarhus.
Foto: Olle Wande

"Det gäller att hålla nivån"

- Just jämnheten i spelet är det stora. Jag hade bra matcher mina första år, mina två första var till exempel fantastiskt bra, men det gäller att hålla nivån hela tiden. Det kom stunder då man mentalt och fysiskt inte kunde göra det. Det är det man fått lära sig.

Vad har tagit dig så här långt?

- Jag har alltid haft en stor vinnarinstinkt, och har hela tiden velat förbättra mig. Hasse (Jonsson, fystränare) ska också ha en stor eloge. Den fys vi kör är väldigt bra för mig. Sedan att jag fick växa upp här i Ö-vik.

- Så klart också mina föräldrar som alltid ställt upp för mig och tillåtit mig att göra det jag vill. De har alltid funnits där och stöttat.

Första individuella priset

Hedman lyfter också fram sitt beslut att lämna Sverige för NHL direkt efter att han blivit draftad, något som på sina håll kritiserades då.

- Att jag åkte över tidigt lärde mig att hantera motgångar. Folk ifrågasatte det, om man åkte över för tidigt och om man var redo. Men Tampa ska ha en stor eloge för tålamodet de haft med mig.

Victor Hedman har ofta talat om tidigare Guldpucken-vinnarna Peter Forsberg och Daniel och Henrik Sedin som stora förebilder. Nu hamnar han i samma sällskap som dem.

- Det betyder oerhört mycket, det är svårt att säga. Det är som det första individuella priset man egentligen har vunnit och det är en grym historia bakom det. Du har "Svarten" (Per Svartvadet) som vann när Modo vann SM-guld 2007. Det är kanske det största minnet jag har av Guldpucken, hur han var MVP och kapten i slutspelet när de gick hela vägen, och att man fick spela med honom två år efter det.

- Sedan har jag fått möta Danne och Henke under åren i NHL också. Det har varit stort för mig att få lära känna dem som människor vid sidan av isen, det är några som jag alltid sett upp till och det gör jag fortfarande.

Kan vara stolt hela livet

Men ärligt, när vann du ett individuellt pris senast?

- Jag vet inte, jag tror inte jag gjort det. Seriöst. Jag var med i All Star-team någon gång under JVM. Kanske vann jag något i Modo-cupen (stor turnering för U-16-spelare) men inte sedan dess.

- Det folk kommer ihåg är VM-guld, OS-guld och Stanley Cups, det tror jag alla spelare kollar mot. Men det är bra att det finns möjligheter till individuella priser. Det betyder väldigt mycket och det är något man kan vara stolt över hela livet. Det här är något man kan se tillbaka på när man blir äldre, säger Victor Hedman, vinnare av Guldpucken 2015.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.