”Vi har det otroligt fint – vi kommer att gifta oss”

Foto: Adam Johansson
Foto: Privat. / Privat.
Foto: Privat. / Privat.

Svenska ishockeyförbundets ambition är att bli landets mest engagerande idrott. För det krävs inkludering – oavsett ålder, kön, sexuell läggning eller etnicitet. 

Det är ordförande Anders Larsson, som själv är homosexuell, medveten om. 

Här berättar han inte bara om förändringarna som behöver ske, utan för första gången öppnar han upp om relationen med sambon Jens och deras framtidsplaner.

– Vi har det otroligt fint tillsammans, så vi kommer att gifta oss.

Lyssna på Hockeypuls: SpotifyiPhoneAcast

På förbundets egen hemsida går det att läsa att svensk ishockey vilar på tre kärnvärden: Tillsammans, Passion och Ansvar. 

Dessa tre ska samverka för att att förbundets vision – att ishockeyn blir landets mest engagerande idrott – ska gå i uppfyllelse. 

För att nå dit, högst upp på pyramiden, behöver ishockeyns väggar flyttas ut för att rymma fler. 

I dag finns drygt 75 000 licenserade spelare, tio procent av dessa är flickor och damer. Väldigt få härstammar från andra länder än Sverige, försvinnande få är homosexuella. 

Anders Larsson är den första att erkänna att ishockeyn behöver välkomna fler för att utvecklas, men han tillägger också:

– Den frågan är inte alldeles enkel att svara på. Vi håller inte heller räkning på vilka som har vilken läggning eller etnicitet. Det är inte det vi ägnar oss åt. Vi kan konstatera att tjejerna varit föregångare och det finns många exempel på damsidan. På killsidan, jag har inte ägnat detta så många tankar ska jag erkänna, men jag tror och befarar att det är väldigt många killar som inte väljer att gå in i ishockeyn för att vi uppfattas som macho och traditionella. Min bild, utifrån de historier jag känner till, är att många valt bort hockeyn från början.

Du tror inte att man börjat spela, upplevt en viss atmosfär och därför valt att sluta?

– Så kan det säkert vara. Att bara tänka den tanken, oavsett skäl, känns inte bra. Samtidigt är det ett antal personer inom ishockeyn som hört av sig till mig och sagt att de minsann spelat ishockey hela sina liv och att de har samma läggning som mig. Och att det funkat hur bra som helst. 

I Hockeysverige?

– Några enstaka. 

Men de har inte pratat offentligt om det?

– Det har inte varit spelare på elitnivå som väcker stort medialt intresse, de har kanske haft andra engagemang. 

Hur viktigt vore det om fler kom ut?

– Absolut, det är jätteviktigt. Att det finns goda exempel. Men det viktigaste är förhållningssättet, oavsett om det är jag, en herr- eller damspelare, att man visar öppenhet och tolerans för varandra och oliktänkande, etniciteter och olika sexuella läggningar. Det handlar inte bara om att lyfta fram någon som en symbol, utan snarare handlar det om ledarskapet, förhållningssättet och kulturen, och den måste vi jobba med jättemycket. 

Vill att bilden av sporten ishockey förändras

I Expressens podcast Hockeypuls förklarar Larsson att han vill att ishockeyn ska förknippas med allt det positiva som sporten medför: Gemenskap, glädje och passion. 

Där har förbundet en stor roll att spela, menar han. 

– Jag brukar ta upp det när jag åker runt i Hockeysverige, att det bästa en förälder har är sitt barn och vem vill sätta det bästa man har i en verksamhet som man upplever som gammaldags och gubbig? Det funkar inte. Ska vi fortsätta vara populära och växa, då måste vi vara relevanta. Därför blir dessa frågor extremt viktiga.

Hur jobbar man då med det, på detaljnivå?

– Där har vi som förbund en viktig roll, att vara riktlinjesättande. Som hemmaplansmodellen, som arbetats fram. Vår utvecklingsmodell. Utifrån vår värdegrund har vi definierat vad vi menar med ledarskap, hur man ska agera som ledare och vad vi tycker är viktigt. Det är vår roll. Sedan är det ute i föreningarna det sker, men vi är också en stödorganisation till ideella ledare. Vi måste vara tydliga med att detta står ishockeyn för och ska man vara en del av denna fantastiska rörelse är förväntansbilden följande. 

”Kommit fram till att vi inte vill ha barn”

Anders Larsson, som sällan pratar om sitt privatliv, berättar i avsnitt 78 av Hockeypuls om hur ishockeyn välkomnat honom och sambon Jens med öppna armar. 

Han öppnar också upp om förhållandet och att de någon dag vill gifta sig.

– Vi flyttade ihop sommaren 2012. Tiden går fort.

Snart tioårsjubileum. 

– Ja, herregud.

Men jag ser ingen ring än. Är det inte dags snart?

– Den frågan dyker upp på familjekalas och bland goda vänner. Vi har det fantastiskt bra, men klart att det kommer ske. 

Det kommer ske, säger du... Ni har bestämt er för att ni ska gifta er, du och Jens?

– Vi har pratat om det och vi har det otroligt fint tillsammans, så vi kommer att gifta oss. Formerna för det och när det sker tar vi längre fram. 

Vill ni ha barn i framtiden?

– Det har vi pratat om. Å ena sidan ser man hur fantastiskt det är för alla vänner som skaffar barn, men samtidigt kan inte vi få det på naturlig väg och vi har diskuterat det ganska mycket och med viss tids mellanrum. Vi har kommit fram till att vi inte vill det. Det är inte en enkel fråga som man diskar av på en middag, men vi har landat i det. Vi har fantastiska syskon som har barn, vi har därmed barn nära oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.