Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi hamnade i en konstig situation"

Peter Forsberg och Markus Näslund jobbade tillsammans i Modo efter spelarkarriärerna.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
"Foppa" och Näslund i Tre Kronor 2004.
Foto: JAN DÜSING
Barndomsvännerna.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Rivaliteten mellan Markus Näslunds Vancouver och Peter Forsbergs Colorado var alltid stenhård. 

Sedan inträffade en incident som fick allt att kulminera.

– Vi hamnade i en konstig situation, säger Forsberg till Hockeysverige.

Det är knappast en nyhet vid det här laget att rivaliteten var stor mellan Vancouver och Colorado, och framför allt under Markus Näslund och Peter Forsbergs glansdagar.

Det hela kulminerade i ett möte mellan Vancouver och Colorado säsongen 2003/04. Colorados Steve Moore delade ut en brutal tackling rakt i huvudet på Näslund, som föll till isen. Läkarna kunde senare konstatera att svensken drabbats av en hjärnskakning.

Forsberg: "Vi hamnade i en konstig situation"

Just den incidenten, skulle komma att påverka Forsbergs och Näslunds relation. I alla fall under en tid.

– Markus och jag hamnade sedan i en ganska konstig situation då han åkte på hjärnskakningen efter smällen från Steve Moore, säger Forsberg till Hockeysverige.

Forsberg medger att duon hade svårt att träffas vid sidan av hockeyn och vänskapen fick läggas på is.

– Just den tiden blev det lite svårt för oss båda att umgås. Innan dess var man ute och käkade dagen innan med de flesta i alla fall.

Ett par veckor senare var det dags för returmöte mellan Vancouver och Colorado. Todd Bertuzzi valde då att ta hämnden i egna händer - när han delade ut ett slag i nacken - på Moore. Konsekvensen blev att Moore avslutade karriären.

Samtidigt blev det startskottet för en infekterad rättstvist som pågick i över tio år. Bertuzzi dömdes senare till 80 timmars samhällstjänst och ett års villkorlig dom för övergreppet på Moore.

Näslund om incidenten

Markus Näslund har tidigare pratat med SportExpressen om just händelserna under säsongen 2003/04 - som kom att påverka flera spelare.

– Det var hätsk stämning varje gång vi möttes. Både jag och Peter hade framstående roller i våra lag, och det skulle helt enkelt inte se bra ut om vi hade kontakt. Det var en fruktansvärd händelse, och väldigt tragiskt för Steve Moore. Men jag känner Todd tillräckligt väl att jag vet att det inte var hans avsikt att det skulle träffa så illa, sa han då.

– Efter det blev det sig inte likt i vårt lag, stämningen blev aldrig densamma. Todd blev avstängd hela den säsongen men händelsen påverkade mer än så.

– Vi blev aldrig samma gäng igen, och Todd (Bertuzzi) blev sig aldrig lik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.