Peter Forsberg och Markus Näslund jobbade tillsammans i Modo efter spelarkarriärerna. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSENPeter Forsberg och Markus Näslund jobbade tillsammans i Modo efter spelarkarriärerna. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Peter Forsberg och Markus Näslund jobbade tillsammans i Modo efter spelarkarriärerna. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
"Foppa" och Näslund i Tre Kronor 2004. Foto: JAN DÜSING"Foppa" och Näslund i Tre Kronor 2004. Foto: JAN DÜSING
"Foppa" och Näslund i Tre Kronor 2004. Foto: JAN DÜSING
Barndomsvännerna. Foto: ROBBAN ANDERSSONBarndomsvännerna. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Barndomsvännerna. Foto: ROBBAN ANDERSSON

"Vi hamnade i en konstig situation"

Publicerad

Rivaliteten mellan Markus Näslunds Vancouver och Peter Forsbergs Colorado var alltid stenhård. 

Sedan inträffade en incident som fick allt att kulminera.

– Vi hamnade i en konstig situation, säger Forsberg till Hockeysverige.

Det är knappast en nyhet vid det här laget att rivaliteten var stor mellan Vancouver och Colorado, och framför allt under Markus Näslund och Peter Forsbergs glansdagar.

Det hela kulminerade i ett möte mellan Vancouver och Colorado säsongen 2003/04. Colorados Steve Moore delade ut en brutal tackling rakt i huvudet på Näslund, som föll till isen. Läkarna kunde senare konstatera att svensken drabbats av en hjärnskakning.

Forsberg: "Vi hamnade i en konstig situation"

Just den incidenten, skulle komma att påverka Forsbergs och Näslunds relation. I alla fall under en tid.

– Markus och jag hamnade sedan i en ganska konstig situation då han åkte på hjärnskakningen efter smällen från Steve Moore, säger Forsberg till Hockeysverige.

Forsberg medger att duon hade svårt att träffas vid sidan av hockeyn och vänskapen fick läggas på is.

– Just den tiden blev det lite svårt för oss båda att umgås. Innan dess var man ute och käkade dagen innan med de flesta i alla fall.

Ett par veckor senare var det dags för returmöte mellan Vancouver och Colorado. Todd Bertuzzi valde då att ta hämnden i egna händer - när han delade ut ett slag i nacken - på Moore. Konsekvensen blev att Moore avslutade karriären.

Samtidigt blev det startskottet för en infekterad rättstvist som pågick i över tio år. Bertuzzi dömdes senare till 80 timmars samhällstjänst och ett års villkorlig dom för övergreppet på Moore.

Näslund om incidenten

Markus Näslund har tidigare pratat med SportExpressen om just händelserna under säsongen 2003/04 - som kom att påverka flera spelare.

– Det var hätsk stämning varje gång vi möttes. Både jag och Peter hade framstående roller i våra lag, och det skulle helt enkelt inte se bra ut om vi hade kontakt. Det var en fruktansvärd händelse, och väldigt tragiskt för Steve Moore. Men jag känner Todd tillräckligt väl att jag vet att det inte var hans avsikt att det skulle träffa så illa, sa han då.

– Efter det blev det sig inte likt i vårt lag, stämningen blev aldrig densamma. Todd blev avstängd hela den säsongen men händelsen påverkade mer än så.

– Vi blev aldrig samma gäng igen, och Todd (Bertuzzi) blev sig aldrig lik.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag