Gå till innehåll

”Vi är upprörda – det är en riktig käftsmäll”

Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen är upprörd efter samtalen mellan SD och Svenska ishockeyförbundet
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska ishockeyförbundet stämde träff med Sverigedemokraternas idrottspolitiska talesperson Angelika Bengtsson för samtal.

Besöket har nu lett till intern kritik inom hockeyförbundet, då en bild på sällskapet spridits på sociala medier. 

– Jag som jobbar med svensk ishockey blir indirekt förknippad med den där bilden och det känns förjävligt, säger Anders Lundberg, spelarutvecklingsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

– Vår värdegrund är glasklar i svensk ishockey, men när vi träffar olika partier i riksdagen så bekräftar vi inte eller ställer oss bakom deras partiprogram, säger Anders Larsson. 

På tisdagskvällen lade Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, ut en bild på Facebook där han poserade jämte förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt och Angelika Bengtsson, Sverigedemokraternas idrottspolitiska talesperson. I sitt inlägg förklarade Larsson att Bengtsson besökt förbundet för ”diskussioner om ishockeyn och idrottens stora frågor”. 

Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, Angelika Bengtsson, Sverigedemokraternas idrottspolitiska talesperson och Tommy Boustedt, förbundets generalsekreterare.
Foto: Privat

Besöket blev snabbt föremål för intern kritik på Svenska ishockeyförbundet. 

SportExpressen har pratat med Anders Lundberg, spelarutvecklingsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet. Han har sett bilden från Bengtssons besök och reagerar starkt. 

– Jag tycker det är otroligt. Jag och vi är upprörda, vi är ett antal kolleger här som är otroligt upprörda. Vi jobbar varje dag och lägger ned själ och hjärta för att vi ska bli inkluderande, och att ishockeyn ska vara en idrott för alla så det här kommer som en riktig käftsmäll känner jag.

– Att det då dessutom stoltserar med det på sociala medier, vi tycker det är allt annat än bra.

Du låter väldigt upprörd?

– Ja, det är alldeles korrekt. Jag säger vi, för det är inte bara jag utan det är verkligen så långtifrån vad vi på hockeyförbundet står för. Det känns jättejobbigt.

– Vi har ju uttryckt det här också, vart vi står i frågan och vad vi tycker och känner. 

”Det svider jättemycket”

Även Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen är upprörd. Hon är själv öppet homosexuell och tar avstånd från SD:s politik i hbtq-frågor. 

– Personligen så svider det här jättemycket i mina värderingar och i hjärtat. Mina barn skulle inte få existera om SD fick bestämma och jag skulle inte få vara gift med Helene som jag älskar mer än allt annat. Jag kan inte ens beskriva hur jag känner, säger Martinsen. 

– Jag är ledsen. Det är mycket tankar som flyger genom huvudet.

Intern kritik mot besöket

Anders Larsson säger följande om mötet, och anledningen till träffen:

– Det var hon och SD som hörde av sig till oss på förbundet, för hon ville väldigt gärna komma och träffa oss på hockeyförbundet för att lyssna på vilka frågor vi tycker är angelägna. 

Vad var syftet med mötet?

– Jag som ordförande och vi som organisation försöker hålla dialog med de olika riksdagspartiernas talespersoner. Det är viktigt för oss att prata om våra viktiga frågor, så politikerna har koll på vilka frågor vi håller koll på.

Har ni träffat fler partier, eller ska ni träffa fler?

– Jag själv var för en tid sedan till riksdag och träffade den idrottspolitiska talespersonen för Socialdemokraterna. På Beijer Hockey Games hade jag möten med Centerpartiets talesperson.

– Det är viktigt för vår del att säga i det här sammanhanget att vi har en tydlig värdegrund vad hockeyn står för, men att vi har möten med olika partier i riksdagen innebär inte att vi står bakom delar av eller hela deras partiprogram. För oss är det bara viktigt att få fram och beskriva hockeyns utmaningar.

Har mångfald i värdegrunden

I Svenska ishockeyförbundets stipulerade värdegrunder finns det en specifik formulering om organisationens satsning på mångfald. 

”Svenska Ishockeyförbundet arbetar aktivt för att göra vår idrott tillgänglig för fler och alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning, får vara med i vår verksamhet”, står det i värdegrunden. 

Larsson tycker dock inte att mångfaldssatsning och samtal med SD behöver stå i motsatsförhållande till varandra. 

– Vår värdegrund är glasklar i svensk ishockey, men som sagt när vi träffar olika partier i riksdagen så bekräftar vi inte eller ställer oss bakom deras partiprogram. Vi konstaterat bara att ”de här partierna har röstats in och de finns nu” och sen så försöker vi att träffa alla partier. Däremot står vi upp för vår värdegrund, vi är mån om att föra fram hockeyns viktiga frågor.

”Betyder inte att vi står bakom”

Vi har information om att det finns ett internt missnöje på förbundet efter det här mötet, hur ser du på det?

– Det är mer än jag vet och känner till, så det kan jag nog inte kommentera. Det är i så fall viktigt att vi beskriver hur vi resonerar, för oss känns det angeläget att behandla alla partier så lika de går. Men det betyder inte att vi står bakom partiprogrammen. 

– Min uppgift som hockeyordförande för hockeyförbundet är inte att recensera de olika partiernas partiprogram, det är inte vår uppgift. Det får respektive parti avgöra och folket när de röstar på valdagen. 

SD svarar på kritiken

Angelika Bengtsson (SD):

– Det känns som att de inte har läst på om vårt parti. Vi vill att alla ska idrotta. Vi tycker att det är viktigt att alla får idrotta från tidig ålder och får hålla på till sent i livet. Jag engagerar mig i idrottspolitiska frågor för att jag tror att det har en positiv effekt på individen. Jag tycker att det är tråkigt att man dömer ut Sverigedemokraternas politik över ishockeyn. 

De kritiska menar att ishockeyförbundet står för inkludering. Tycker du att ni också gör det? 

– Ja, absolut, det tycker jag verkligen. Vår politik bygger på att alla ska få ta del av samhället, ingen ska stängas ute på grund av den man är. Vill man bli en del av idrotten blir man det för att man är duktig på ishockey, för att ha det som exempel, inte på grund av din religion, din hudfärg, ditt kön och så vidare. Man blir en del av gemenskapen genom att man idrottar tillsammans. Det är det som är integrering.

Ishockeyförbundet har som uttalad policy att få fler med invandrarbakgrund att spela hockey. Tror du att ditt besök kan ha haft en skadlig påverkan på den ambitionen?

– Det hoppas jag verkligen inte. Jag var där för att prata om vilka problem ishockeyn har. Hur man ska lösa problemen, vilka strategier man har för att inkludera människor som är födda utanför Sverige, hur man inkluderar fler kvinnor, jag var där för att prata om problem och se om jag kan lösa dessa som politiker.  

– Det jag gör nu är att träffa olika förbund och läsa av vilka som är deras problem. Jag träffade hockeyförbundet i går, jag träffat en del förbund tidigare, jag kommer att träffa fler under våren. Jag vill få en helhetsbild av problemen och vad jag kan göra som lagstiftare. Jag brinner för idrotten och vill hjälpa den till en bättre framtid.

Vilka förbund har du besökt?

– Det behöver jag inte säga, men jag har träffat flera. De större, kan vi säga. 

”Det är patetiskt”

Bengtsson menar att Martinsens kritik av SD:s policies i hbtq-frågor tyder på brist på sakkunskap. 

– Då är hon inte påläst på vår politik när det gäller öppet homosexuella. Vad jag vet, nu är jag inte talesperson i just de frågorna, men vi är för att homosexuella ska få gifta sig. Hon är inte påläst. Jag som Sverigedemokrat bryr mig inte om du är homosexuell, det är inte viktigt. Ens familjesituation har inget med hockeyförbundet att göra. 

– Jag tycker att det är lite patetiskt att man försöker göra en stor rubrik av det här. Jag och SD sitter med i riksdagen, vi ger pengar till Riksidrottsförbundet som sedermera ger pengar till hockeyförbundet. Det är patetiskt att man försöker göra det här till en politisk poäng. 

I fotbollen finns det ett parallellfall till ovan nämnda händelse. Pia Sundhage och Erik Hamrén, som då var förbundskaptener i dam- respektive herrlandslagen, fick motta kritik för att ha poserat på bild jämte medlemmar av SDU under Almedalsveckan 2014. Sundhage beskrev i efterhand fotot som ”en väldig miss”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.