Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi är besvikna – det begränsar möjligheten”

Stephan Guiance.Foto: BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Direktuppflyttning till SHL i stället för playoff – men endast ett lag som kan gå upp varje säsong.

Det beslutet togs på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte i Stockholm under lördagen. 

– Vi är besvikna över att vi inte fick en extra kvalplats, säger hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance 

Playoff-spelet mellan lag från SHL och hockeyallsvenskan kommer att slopas från och med säsongen 2020/2021. 

Senaste säsongerna har två lag från hockeyallsvenskan haft möjlighet att kliva upp i seriesystemet genom playoffmatcher mot lag 13 och 14 i SHL. Nu blir det i stället ett lag som garanteras avancemang men möjligheten för två lag att gå upp samma säsong försvinner.

Ett beslut som hockeyallsvenskans vd, Stephan Guiance, är besviken över. 

– Vi är positiva och glada över direktuppflyttningen. Men vi är besvikna över att vi inte fick en extra kvalplats, säger han. 

Han fortsätter: 

– När vi gick in och krävde en förändring av kravmodellen var vår utgångspunkt att inte att få status quo. Utan vi ville ha en ökad rörlig mellan ligorna då den ekonomiska skillnaden är för stor. Och ett sätt minska det är att kommer ner fler lag från SHL till Hockeyallsvenskan och tvärtom. På det sättet höjer man nivån på alla hockeylag. Vi tycker att det här beslutet begränsar möjligheten att göra samma resa som till exempel Växjö har gjort. 

En diskussion klubbarna måste ta 

Hur serieupplägget för upp- och nedflyttning ska se ut bestämdes inte under årsmötet. Det ska nu klubbarna i respektive liga nu diskutera sig fram till.

– Vi kommer ha bolagsstämma nu på tisdag. Och även ett ägarmöte med våra klubbar. Där kommer vi inleda en diskussion om hur vi ska skapa ett seriespel och en slutspelsmodell om hur vi får publiken fortsatt intresserade. Hur kan vi skapa spänningen och dramatiken nu när det bara är en plats som står på spel? Det är ett svar vi inte har just nu. Det är en diskussion som klubbarna måste ta nu som en konsekvens av det här, säger Stephan Guiance.

Kan ni överklaga? 

– Det är ett beslut som är taget. Min bedömning är att man inte rör det här på nästa möte. Utan en ändring skulle kunna ske tidigast om fyra år enligt min bedömning.