Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens reaktioner: ”Det är skrattretande”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: BEN MARGOT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKKO STIG / AP TT NYHETSBYRÅN

Damkronornas strejk har fått blandade reaktioner i Sverige.

Men i utlandet har de svenska stjärnorna mötts av pepp och stöd. 

Ett kollektivt ställningstagande från Damkronorna skakar om Hockey-Sverige. Samtliga 43 uttagna spelare har valt att tacka nej till det stundande landslagslägret och den efterföljande femnationsturneringen i Finland.

Spelarna vill att Svenska ishockeyförbundet ger dem en ersättning som ska kompensera för förlorad arbetsinkomst. Annars, menar spelarna, blir den ekonomiska kostnaden som kommer med att spela för Tre Kronor för hög. 

Strejken har blivit en världsnyhet – och Damkronorna stöttas av flera tunga röster i idrottsvärlden.

Stöttar Damkronorna

Två spelare från det amerikanska lag som vann OS-guld i Pyeongchang 2018 har klivit fram och visat solidaritet med Damkronorna. Lag USA valde att hota med strejk inför spelen i Sydkorea för att få sitt förbund att betala ut högre ersättningar.

”Jag är stolt över kvinnorna som står upp för sig själva och för damhockeyns framtid”, skriver backen Sidney Morin på Twitter. 

”Vi spelar för olika länder, men vi står ändå enade”, skriver forwarden Kendall Coyne Schofield. 

https://twitter.com/sidneymorin/status/1161728642222833664https://twitter.com/KendallCoyne/status/1161761053950259201

”Orealistiskt och orättvist”

Yahoo-krönikören Ailish Forfar står helt på Damkronornas sida.

”För att kunna prestera på högsta nivån behöver idrottare professionell träning, ispass, istid, näring och rehabilitering. Att skära ned på landslagets pengar och samtidigt begära resultat är orealistiskt och orättvist”, skriver Forfar.  

”Att man får ett samtal om att man ska få representera sitt land när man står på höjden av sin idrottskarriär borde vara något man firar, inte något som ger en ångest. Första steget: investera i dina idrottare om ni vill ha framgång.”

Jean King stöttar

Chockvågorna från strejken når till och med bortom hockeyns gränser. Tennislegendaren och feministikonen Billie Jean King har också öppet proklamerat sitt stöd för Damkronorna. 

Även den finska förbundskaptenen Pasi Mustonen stöttar protesten. 

– Det är skrattretande att svenska förbundet säger att de agerar lika mot alla, säger Pasi Mustonen till nyhetsbyrån SPT. 

I Finland får spelarna bidrag för förlorad arbetstid samt ekonomsikt stöd från nationens olympiska kommitté. 

– Våra 25 bästa spelare har det rätt bra. Man ska inte behöva göra en landslagssatsning med pengar från egen ficka. Situationerna är helt olika. Damerna får inga sådana löner från klubblaget. Om Sverige vill ha ett landslag i världstoppen ska förbundet åtminstone stå för ersättning för den förlorade arbetstiden, fortsätter Mustonen. 

https://twitter.com/BillieJeanKing/status/1161790459804622848

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.