Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet: ”Sverige hade inte orkat då”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Raimo Helminen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

OSTRAVA. Sverige - Finland inledde och avslutade JVM mot varandra.

Båda gångerna slutade med svensk vinst och i dag innebar det brons för Sverige.

Efter matchen var det deppigt i det finska laget.

– Vi behövde bara ett mål till men Sverige hade lite mer tur än oss, säger Ville Heinola.

Ett nordiskt rivalmöte inledde JVM när Sverige slog Finland med 3-2 efter att Alexander Holtz avgjort matchen i förlängning. 

När bronsmedaljen i dag skulle delas ut så blev det ett nytt möte mellan grannländerna, och då som nu slutade det med seger 3-2 för Sverige. 

Efter att Finland tagit ledningen med såväl 1-0 som 2-1 kom det svenska laget att vända matchen och Linus Öbergs mål i mitten av andra perioden blev till slut matchavgörande. 

Efter att bronsmedaljerna delats ut till Sverige, den svenska nationalhymnen spelats och lagen tackat för god match kom deppiga finländska spelare att gå genom den mixade zonen med sänkta huvuden.

”Vi försökte men...”

När SportExpressen får en pratstund med NHL-backen Ville Heinola så är han dämpad, men försöker ändå överföra känslorna till ord:

– Det var en tuff match, vi behövde bara ett mål till men Sverige hade lite mer tur än oss och hade en studs från bakom mål som gick in och vi hade inte deras tur.

Hur var er ork i slutet av matchen?

– Vi försökte men hade inte kvar några krafter att få in en till puck.

Ni spelade sent i går, tror du att det gjorde att ni hade mindre krafter i dag?

– Ja, det var svårt. Vi spelade sent i går kväll så det var svårt att komma i säng tidigt då man är uppe i varv. Men jag vill inte säga att det var därför vi förlorade.

Om utvisningarna: ”Det är nog bäst jag inte säger något”

Finland drog totalt på sig 16 utvisningsminuter i matchen och tvingades spela många numerära överlägen, något som fick Finlands spelare ofta visa missnöje mot domarna. 

Efter matchen var tränaren Raimo Helminen dock fåordig om utvisningarna de ådrog sig.

Ni får spela mycket boxplay, vad säger du om era utvisningar?

– Det är nog bäst att jag inte säger något.

Du vill inte säga något om det?

– Nej, jag borde inte det.

Var det tufft för er att ställa om efter gårkvällens match?

– Ja, det var tufft. Men jag tycker att vi kom ut bra i dag ändå, vi var lite svajiga och Sverige kunde ta över men jag är ändå så sjukt stolt över vårt lag. De lämnade allt på isen i alla matcher, och det finns ingenting vi kan ångra efter det här mästerskapet.

I en intervju med Ilta-Sanomat berättar Helminen vidare att han tror Sverige inte kunnat matcha Finland om de hade haft stjärnan Rasmus Kupari tillgänglig:

– Då hade Sverige inte orkat, säger han till tidningen.

Kupari skadade sig i första matchen mot just Sverige och missade hela JVM efter det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.