USA:s damlandslag i ishockey. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/NPH IMAGO SPORTFOTODIENSTUSA:s damlandslag i ishockey. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/NPH IMAGO SPORTFOTODIENST
USA:s damlandslag i ishockey. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/NPH IMAGO SPORTFOTODIENST
Palm Bay, Florida, efter Irmas framfart. Foto: RED HUBER / AP TT NYHETSBYRÅNPalm Bay, Florida, efter Irmas framfart. Foto: RED HUBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Palm Bay, Florida, efter Irmas framfart. Foto: RED HUBER / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s damlandslag tvingas stanna kvar

Publicerad

Så gott som alla större idrottsklubbar har evakuerat Florida på grund av orkanen Irma. 

Alla, utom det amerikanska damlandslaget i ishockey. 

Agenten Brant Feldman tror att de tvingas stanna i delstaten på grund av att de är kvinnor. 

– Det är bara så korkat, säger han till USA Today. 

Efter att ha orsakat stor förödelse på flera karibiska öar har orkanen Irma nu nått USA. Vid 13-tiden så drog den in över Florida och enligt ABC News har tre personer dött i delstaten till följd av orkanen. 

Långt innan Irma nådde USA så evakuerade så gott som alla stora idrottslag som är hemmavarande i Florida har evakuerat. 

Florida Panthers ställde in sitt rookiecamp och deras NHL-kolleger Tampa Bay Lightning flyttade sitt till Nashville. 

Landslaget tvingas kvar av förbundet

MLB-laget Tampa Bay Rays har flyttat sina matcher till New York för att undvika stormen. 

Men ett lag är kvar, det amerikanska damlandslaget i ishockey. 

I tisdags inleddes ett träningsläger i staden Wesley Chapel i Florida för landslaget. Trots den annalkande stormen så tog det amerikanska ishockeyförbundet beslutet att inte evakuera spelarna. 

Ett beslut som nu kritiseras hårt av agenten Brant Feldman. 

– Med ett halvår kvar till OS, varför bestämmer du dig då för att utsätta några av dina främsta idrottare för påfrestningen som en orkan innebär?, säger Feldman till USA Today. 

Teorin: Tvingas stanna för att de är kvinnor

Enligt USA Today så baserar förbundet sitt beslut att tvinga kvar landslaget på att Wesley Chapel inte ligger inne i evakueringszonen och att de i samarbete med lokala myndigheter sett till att det finns krishantering tillgänglig. 

Feldman säger att han håller tummarna för spelarnas hälsa och välbefinnande när de måste uthärda orkanen. Vidare spekulerar han i att den enda anledningen till att landslaget inte evakueras - som de andra lagen har gjort - är för att de är kvinnor. 

– Alla herrlag har evakuerats. Så varför evakueras inte damlaget? Det är bara för att de är kvinnor... Det är bara så korkat i min mening, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag