Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”USA kommer aldrig kännas som mästare”

Foto: MIKKO STIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: MIKKO STIG / AP TT NYHETSBYRÅN

Finland trodde att de hade vunnit ett historiskt VM-guld och firade vilt på hemmaplan.

Då uppstod bisarra scener.

Sorgen är stor efter den märkliga förlusten mot USA.

– Vi förlorade vinterkriget också, men vi kände oss som vinnare känslomässigt. Det är samma sak nu, säger hockeyexperten Kaj Kunnas.

Petra Nieminen trodde att hon hade skjutit hem Finlands första VM-guld någonsin på damsidan.

Det trodde de flesta.

Domaren signalerade för mål i finalförlängningen mot USA och det finska laget bildade en glädjehög ute på isen i ett vilt guldfirande. Då ändrade domaren beslutet och signalerade för videogranskning.

Efter flera minuter av ovisshet annonserades det att målet dömts bort och matchen gick senare över i ett straffavgörande. Där var USA numret för stort och i Finland sörjer man den blytunga finalförlusten.

”USA kommer aldrig kännas som mästare”

Kaj Kunnas, mångårig sportreporter i finska tv-kanalen Yle, är övertygad om att det kommer ta lång tid innan man kommit över förlusten.

– Senast jag hade samma känsla var när Juha Mieto förlorade mot Wassberg med en hundradel. Egentligen är det tvåan som är etta. Inte i de officiella resultaten, men känslomässigt är det så, säger Kunnas.

Han fortsätter:

– En av idrottens största tjusningar är ju att den är orättvis. Den bästa vinner inte alltid. Jag säger inte att USA inte var värda sitt guld, men känslomässigt kommer ju aldrig USA att kännas som en världsmästare. Det här är en match man kommer tala om i årtionden och det är något som sitter i den finska folksjälen... vi förlorade vinterkriget också, men vi kände oss som vinnare känslomässigt. Det är samma sak nu.

Förbundskaptenen kallar det för en skandal

Finlands förbundskapten Pasi Mustonen kallar händelsen för en ”skandal” och det finska laget har, enligt Yle, lämnat in en protest.

Kaj Kunnas är skeptisk.

– Jag kan förstå att Finland lämnar in en protest, men vad gör man om protesten går igenom? När ska man spela den finalen? Jag har väldigt svårt att det blir något av det där.

Den finske sportprofilen kan inte komma på att han har sett något liknande tidigare inom hockeyn. Men han är säker på en annan sak.

– Finland förlorade den här matchen i telefonen och det känns ju så där. Samtidigt är stoltheten som det finska folket känner för det här laget enorm. Finland var världsmästare i några minuter, men i finländarnas hjärtan kommer de vara världsmästare för alltid, säger Kunnas.