Ullmarks sorg: ”Tårarna rinner längs kinderna”

Här lyfter Gabriel Landeskog Stanley Cup-bucklan
Linus Ullmark.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / BOB DECHIARA-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA

I 2021 förlorade NHL-målvakten Linus Ullmark sin pappa efter en tids sjukdom.

Målvakten berättar nu i Radio Örnsköldsviks semesterprat om sorgen över att inte ha fått ta farväl – och om chocken när han fick beskedet efter en träning.

 – Tårarna rinner längs kinderna och jag skriker ut min kärlek och förtvivlan i kudden. Jag känner mig som ett barn igen, säger Ullmark i sitt semesterprat.

I januari 2021, mitt under pågående pandemi, förlorade Linus Ullmark sin pappa efter en tids sjukdom.

Tiden efter blev jobbig för Ullmark som beskrev vissa dagar som ”total misär”.

 – Vissa dagar var total misär, men om jag inte haft modet att berätta om det hade vi aldrig kunnat ta tag i det, sa Linus Ullmark när SportExpressen pratade med honom då.

Öppnar upp i känslomässigt semesterprat

I Radio Örnsköldviks semesterprat öppnar nu den 29-årige målvakten, till vardags i Boston Bruins i NHL, upp om den tuffa tiden och om mardrömsbeskedet som kom mitt under en helt vanlig morgonträning.

Inför säsongen 2020/2021 åkte Ullmark till USA för att förbereda sig för den försenade pandemisäsongen, då i Buffalo Sabres. Efter ankomsten till USA satt han i två veckor i karantän, en säkerhetsåtgärd på grund av de då rådande omständigheterna kring pandemisituationen.

En dag skulle Ullmark provköra en Porsche, men innan han hann göra det kom ett telefonsamtal från hans mamma som berättar att hans pappa är inlagd på sjukhus.

 – Med gråten i rösten berättar hon att pappa blivit inlagd på sjukhus: Det ser inte bra ut och läkarna vet inte hur länge pappa har kvar. Helt plötsligt lät det inte roligt att testköra den där Porschen, säger Ullmark i Radio Örnsköldviks semesterprat.

Direkt efter samtalet med mamman ringde Ullmark till Buffalo Sabres psykolog.

 – En av de jobbigaste sakerna i livet är att veta att något hemskt ska hända, men du vet inte när eller var det kommer att hända. För mig var det här just det. Jag levde jämt med en oro att pappa skulle lämna oss, berättar Ullmark.

”Livet springer ur min själ”

Under ett par veckor levde Linus Ullmark i ovisshet, och han tar även upp det faktum att han trots allt hade ett arbete som kräver full koncentration.

 – Jag har ett arbete som kräver hundra procent av min koncentration varje gång jag kliver på isen. Genom att jag jobbade hårt med mina tankar och känslor kunde jag känna en frid inom mig när jag klev in genom portarna till hockeyhallen, säger han.

Ullmark berättar om en dag när han gjorde sig redo för en bortaresa till Philadelphia, och väl där var det dags för en helt vanlig morgonträning.

 – Väl ute på isen märker jag att något är fel, väldigt fel. Jag kan inte fokusera, pucken krymper och när jag väl gör räddningar går skotten rakt genom skydden och det smärtar på stället där de träffar. Av någon anledning har jag alltid varit dålig på isen när pappa mått dåligt av sina sjukdomar. Jag vet inte, men det har bara varit så genom tiderna, berättar Ullmark.

Han gick av isen och in i omklädningsrummet, och märkte då att han hade ett missat samtal från sin mamma.

 – Livet springer ur min själ när jag lägger ihop ett och ett och jag ringer mamma direkt.

Där och då fick han beskedet om att hans pappa gått bort, varpå Ullmark tog sig tillbaka till hotellet där han bröt ihop fullständigt, berättar han.

 – Tårarna rinner längs kinderna och jag skriker ut min kärlek och förtvivlan i kudden. Jag känner mig som ett barn igen och vill bara att någon ska hålla om mig. Vem som helst. Men det är bara jag. Ensam, säger Ullmark.

”Surrealistisk situation”

På grund av den rådande pandemin kunde inte målvakten resa hem till Sverige för att ta farväl av sin pappa. Han kunde heller inte delta på begravningen, utan fick delta digitalt. En känsla som han beskriver som surrealistisk.

 – Jag kliver upp kvart i fyra på natten, sätter på mig kostym och finskor, sätter mig framför datorn och klickar på länken som mamma skickat så jag kan delta via länk. Mitt i allting kommer jag på mig själv att tänka hur surrealistisk den här situationen är. Begravningen görs, videon blir svart och jag känner att kapitlet inte är färdigskrivet ännu. Jag fick inte avslutet man får efter en begravning, allt känns likadant.

Efter en skadedrabbad säsong återvände Ullmark till slut till Sverige, där känslorna återigen svämmade över, berättar han.

 – Tårarna börjar rinna och jag omfamnar mina älskade barn som jag inte sett på fem månader. Livet kommer tillbaka och det känns som mina barn har väckt mig ifrån den hemska mardrömmen som jag varit fast i.

Här är svenskarna som valdes i NHL-draftens förstarunda

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.