Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SHL:s upprop: ”Det ska kallas för övergrepp”

Kyle Beach utsattes för sexuella övergrepp av NHL-klubben Chicago Blackhawks viceocoach Brad Aldrich
Foto: Viaplay

Hockeyvärlden har skakats om efter att Kyle Beach öppenhjärtligt berättat om övergreppen han utsattes för i Chicago Blackhawks för elva år sedan.

Flera har efter det vittnat om olika händelser och en diskussion har påbörjats.

Nu tar svensk hockey ställning – tillsammans med Inte ensam aldrig glömd.

Efter att nyheterna kring Chicago Blackhawks och övergreppen som skedde mot Kyle Beach spridits i hela världen har det öppnat upp en stor diskussion.

Erik Granqvist reagerade starkt på Beach vittnesmål och talade engagerat om det i en sändning – och öppnade upp om en egen erfarenhet i Viaplay Hockey Podcast häromveckan.

– Jag har förträngt det här och förminskat händelsen i mig själv för att överleva. Jag berättade inte för någon, jag var så rädd att om jag gjorde det skulle jag inte få vara med mer (inom hockeyn). Då skulle det jag kämpat för hela livet bara försvinna, sa han då.

Det har sedan dess skrivits mycket om kulturen i omklädningsrum och inkilningar i olika medier.

Under fredagen gick SHL och hockeyallsvenskan ihop i det gemensamma initiativet ”Vi står bakom dig”. 

”Med anledning av de berättelser från personer som utsatts för övergrepp inom hockeyn vill SHL visa att vi står bakom er. ”Inte ensam aldrig glömd” är ett initiativ för att stötta barn, unga och vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp och/eller lider av psykisk ohälsa. Tillsammans med ”Inte ensam aldrig glömd” står SHL upp för att ingen ska behöva utsättas för kränkningar eller bemöta psykisk, ohälsa utan stöd.”, skriver SHL på sin hemsida. 

SHL:s varumärkes- och hållbarhetschef Johanna Hemming säger i ett uttalande:

– Det ska kallas vad det är; övergrepp och kränkningar – inte skoj, inte ”lite får du tåla” eller rädsla för att bli utsatt för maktmissbruk. Ingen ska få sitt liv förstört och traumatiserat, det ska vi ta ansvar för i våra verksamheter. Tystnadskulturer som gör detta möjligt ska bort, och skammen och skulden ska sättas där den hör hemma hos förövaren, inte hos den som blir utsatt. 

Samarbete med Erik Grönberg

Initiativet genomförs i samarbete med ”Inte ensam aldrig glömd”, en organisation startad av Erik Grönberg 2016, som under sin uppväxt utsattes för sexuella övergrepp.

Han har i flera år hjälpt andra.

– Att SHL nu stämmer upp i detta uppmärksammande betyder oerhört mycket. Vikten av att förebilder ställer bakom varje människa som just nu behöver det som mest är det första steg till förändring, säger han till SHL och fortsätter:

– Jag ser fram emot det fortsatta arbete i klubbarna och att det som så ofta tystas ned kommer upp till ytan. Genom åren har jag besökt många hockeyklubbar för ett inledande samtal om självkänsla och psykisk ohälsa. Det finns ett stort behov av att öppna upp, samtala och framför allt se varandra. Inte minst i ett sammanhang där man ofta glömmer bort sig själv.

Flera lag har nu publicerat texter på sina hemsidor och publicerat bilder med tröjan ”Jag står bakom dig” på sig. Där syns bland annat spelare som Frölundas Max Friberg, Örebros Emil Larsson och Gustav Backström, Växjös Robert Rosén och Martin Lundberg, HV71's Fredrik Forsberg och Simon Önerud.

https://www.instagram.com/p/CWK4-dkKQAt/https://www.instagram.com/p/CWK45hnINZ9/https://www.instagram.com/p/CWK7w3fo9JL/

Lagkamratens ord efter Kyle Beac vittnesmål

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.