Brynäs vann. Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅNBrynäs vann. Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Brynäs vann. Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
LHC vann. Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅNLHC vann. Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN
LHC vann. Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN

Två skrällar – en perfekt start på SHL-slutspelet

Publicerad

Brynäs avslutade grundserien pinsamt uselt.

Sen började slutspelet.

Då visade Brynäs äntligen stolthet och vann direkt.

Sen skrällde även Linköping mot HV 71.

Vi fick en perfekt start på slutspelet.

Utbuade av sina egna fans i senaste hemmamatchen.

Utskällda av sin egen coach som skrek åt dem att visa stolthet.

Motorsågsmassakerade av mig och många andra.

Men så blev det slutspel.

Och plötsligt kände vi igen fjolårsfinalisten Brynäs igen.

Luleå skulle besegra Brynäs enkelt i den här åttondelsfinalen, tänkte uppenbarligen många i Luleå, som stanna hemma i ställer för att stötta sitt lag i Coop Arena.

Drygt 4000 åskådare var en pinsamt usel siffra.

Rautio nickade bort en puck

Men Brynäs - som var pinsamt uselt i sista omgången av grundserien då det blev storstryk mot Frölunda - uppträdde plötsligt med samma fina inställning som under slutspelet i fjol.

Framför allt kedjan med kapten Jacob Blomqvist, Jonathan Granström och Johan Alcén visade samma tjutiga vinnarvilja som Wille Löfqvist och de bästa av Brynäs gamla mästare visat upp genom åren.

Och visst David Rautio släppte in ett billigt mål, men han hade också modet och skickligheten att nicka bort (!) en annan fin möjlighet för Luleå.

Blomqvist, Granström, Alcén och Rautio visade precis den stolthet vi saknat i Brynäs den senaste tiden.

Det var så vackert att se.

Och stoltast och bäst av dem alla var Juuso Ikonen som satte segermålet med 28 sekunder kvar av tredje perioden så att Brynäs vann med 3-2 och kan slå ut Luleå ur slutspelet hemma i Gävle på onsdag. 

Lätt att säga - svårt att göra

Brynäs spelare visade press och klass i spelet med och utan puck, speciellt under press och i tuffa situationer på isen. 

Slutspel avgörs ofta av vilka spelare som vågar mest i pressade situationer.

Allt det där om att "spela sitt eget spel", "våga anfalla", "checka högt" är lätt att säga.

Det är svårare att göra under hård press med höga krav på sig.

Men Brynäs spelare tillät inte känslorna att fara i väg och tog det lugnt i de flesta situationer, hade tålamod under de delar av matchen då Luleå var bättre.

Brynäs gjorde färre misstag. Slog fler passningar till rätt adress. Tog fler kloka beslut över hela banan.

I Jönköping var det en annan underdog som visade vad slutspel handlar om.

Han var ett Monster igen

Regerande mästarna HV 71 är plötsligt en förlust från att åka ur slutspelet redan i åttondelsfinal.

Jonas Gustavsson var ett Monster igen.

Gamle Niklas Persson vann viktig tekning i slutet och detta LHC som fick klart minst röster när jag frågade på twitter vilka som skulle skrälla i slutspelet.

Detta LHC inleder alltså slutspelet med seger i Jönköping.

Även här var det en toppkedja som visade stolthet och klass: Derek Roy, Andrew Gordon och Jakob Lilja visade också mästarklass. 

Jag önskar vare sig Luleå eller HV 71 något ont.

Men slutspel behöver skrällar.

Vi fick två direkt.

Underbart!

Förutom den bedrövliga publiksiffran i Luleå och den tråkiga smällen David Ullström fick i slutsekunderna (inget medvetet yxhugg, men det träffade illa) så fick slutspelet en perfekt start. Jag hoppas givetvis Ullström kan spela igen på onsdag och att vi får samma dramatik då.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag