Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilens skräck – tappad på 14 liter blod

Det här är Anders ”Ankan” Parmström.
”Ankan” Parmström. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Anders Parmström och Lasse Granqvist kommenterar tillsammans. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Kände hockeyexperten Anders ”Ankan” Parmström, 77, skulle genomgå en standardmässig operation – som slutade med över sex veckor på sjukhus.

”Ankan” tappade 14 liter blod och var nära att tvingas amputera ett ben. 

– Det var naturligtvis jävligt kritiskt. Det är många som undrat var jag tagit vägen, säger han. 

Den 2 september åkte den före detta hockeyexperten, och Arne Hegerfors gamla radarpartner, Anders ”Ankan” Parmström till Västerås för att genomgå en operation av ett bråck på stora kroppspulsådern i magen. 

– Det blev en komplicerad historia, som inte skulle vara komplicerad egentligen. En slentrianmässig operation nästan. Jag visste att det skulle komma och det var inget speciellt med det, säger ”Ankan”. 

Han kom hem till hemmet i Kvicksund tidigare i veckan, nästan 1,5 månad efter att han först åkte till sjukhuset. Operationen blev nämligen mycket problematisk. 

– Jag åkte in dit, de började operera och då tog helvetet fart. 

Han fortsätter: 

– De började med operation klockan tio på morgonen och körde fram till åtta på kvällen. Jag vet ju inte allt som har hänt, det är mina barn och min fru som fått höra, men det funkade inte som det skulle, och det blev en väldigt komplicerad historia. Man har ju aortan, sen har man ju vener, och huvudvenen sprack. Den pumpade ut blod i mig, 14 liter. Det är rätt mycket. 

14 liter? 

– 14 liter. De fick kämpa som djur som för att hålla tillbaks det där, de fick pumpa tillbaka blodet in i min kropp. Jag tappade alltså 14 liter på åtta timmar. Man har normalt 4,5-5 liter, men det är ju samma blod som kommer tillbaks. Då var det väldigt oroligt, säger Parmström. 

”Det var risk för amputation”

Läkarna fick kontroll på blödningen, men det tog inte stopp där. ”Ankan” Parmström fick en vattensamling i ena benet, som en följd av den första operationen.

– Det var risk för amputation, säger han. 

– Det var först en operation på måndagen, sen försökte de dra i gång en ny operation natten mot tisdagen för att greja benet. Då var de oroliga, att det skulle behöva amputeras. För att inte tala om vad mina barn och min fru var. Det är en fruktansvärd grej som jag har varit med om. 

Läkarna i Västerås fick till slut kontroll även på benet, och ”Ankan” uttrycker stor tacksamhet mot vården.  

– Läkarna och personalen som slet och gjorde ett fantastiskt jobb. Det är tur att det finns såna människor. Jag var inte så kaxig en tid. 

Hur är läget nu? 

– Jag har bara lite ont i benet. Jag kan röra mig hyfsat med rullator. Så jag är ju handikappad. Vi får se hur länge det varar.

– Den här operationen är inte helt ovanlig, och normalt sett är man hemma på 5-6 dagar. Jag kom hem efter 6,5 vecka, det är lite skillnad. 

”Man tror ju inte att det är sant...”

Parmström är ofta aktiv på sociala medier, men den senaste tiden har det av förklarliga skäl varit tyst. Många har hört av sig och undrat hur han mår. 

– Det har ringts och skickats sms från vänner och bekanta, och jag vill tacka dem för alla lyckönskningar. Jag har inte ens haft ork att engagera mig. 

– Det är klart man blev lite skraj. Tack gode för Gud för att det fixade sig. Man tror ju inte att det är sant när man får det återberättat för sig. Det finns väldigt duktiga människor i det här landet, det har jag förstått. Det var naturligtvis jävligt kritiskt. Just kring amputationsbiten. 

Nu väntar en tid av rehabilitering. 

– Jag ska ut och gå så mycket jag kan. Plus äta ordentligt. Jag fick lite skäll på sjukhuset för att jag åt för dåligt. 

LÄS MER: Så spelas SHL 2019/20 – hela spelschemat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.