Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De skar av en ven – 14 liter blod försvann”

Hegerfors och ParmströmFoto: C MORE

Anders ”Ankan” Parmström, 78, var nära döden efter en operation som gick fel. 

Efter en lång rehabilitering börjar nu hockeylegendaren känna sig stark igen. 

SportExpressen har träffat ”Ankan” som berättar om sin nya vardag, miljonvinsterna på trav och vägen tillbaka:  
– Min dotter skrev ett meddelande till mig på Facebook häromdagen faktiskt: ”Pappa, nu är det ett år sedan som vi inte visste om vi skulle ha dig kvar”.

Det är i slutet av oktober och regnet piskar ned men Anders ”Ankan” Parmström säger att han i alla fall uppskattar de fina färgerna på höstlöven. 

Han spricker upp i ett leende när han berättar om en bild han tagit från sitt arbetsrum. Den tidigare förbundskaptenen, tillika välkända hockeyexperten, bor sedan ett halvår tillbaka i Danderyd och från hans lägenhet på nionde våningen ser han ut över Kevinge golfbana och ända bort till Ulriksdals slott. 

Det är också i klubbhusets tillhörande golfbanan som han stämt träff. 

Han börjar med att berätta om sin uppväxt i Solna och kommer således in på två stora intressen han bär med sig än i dag: AIK och travsport. Men det senare intresset fick vänta ett bra tag innan det väcktes till liv. 

– Min pappa gillade inte att jag tyckte om Solvalla. Han tyckte att det var djurplågeri. Så det var inte så mycket med trav då. När man reste till bortamatcher så fanns det ju vissa i laget som var tokiga i trav men det var inte jag. 

”Skar av en ven av misstag” 

”Ankan” Parmström tar en klunk kaffe och ställer ned koppen framför sig. Han känner sig stark i dag, det är en höft han har lite ont i, men det viftar han bort. Det var nämligen betydligt värre ställt för inte alls så länge sen. 

– Det var tufft. Jag vet inte så mycket. Jag var ju borta. Jag låg på intensiven i ett antal dagar. Min dotter skrev ett meddelande till mig på Facebook häromdagen faktiskt: ”Pappa, nu var det ett år sedan som vi inte visste om vi skulle ha kvar dig”. Då tänkte jag ”oj”. Det var allvarligt, det var det...

Den 2 september åkte han in till sjukhuset i Västerås för att genomgå en operation av ett bråck på stora kroppspulsådern i magen. 

– Jag åkte in glad i hågen en söndagskväll och tog med mig tandborste och skulle bli liggande där en vecka. På måndagskvällen var operationen. Då skar de av en ven av misstag, det var huvudvenen, den låg precis intill. Jag vet inte hur många timmar de höll på. Det var fyra läkare och 14 liter blod försvann, men de fyllde ju på med mitt eget blod. 

Och du förstod först efteråt hur allvarligt det var?

– Ja, och även han som skar tror jag. Han sprang in hos mig i flera veckor, han var givetvis orolig, och så mina barn också. 

”Ankan” Parmström intervjuas av SportExpressens Josefin Johansson

Fick ta sig fram med rullator 

Det blev totalt sju veckor för ”Ankan” på sjukhus. 

Förutom incidenten på operationsbordet drabbades han även av en vattensamling i benet, de fick inte i gång cirkulationen och det fanns risk för amputation. 

– Det var mycket grejer man fick vara med om, väldigt tuffa bud. Jag har ju fan aldrig varit sjuk. Jag har knappt varit förkyld. Men de fixade till det. 

Han repade sig men hade en lång rehabilitering framför sig och fick bland annat ta sig fram med hjälp av en rullator. 

– På nyhetssändningarna kan de ibland plocka upp bilder på personer som legat sjuka i corona i veckor och som håller på att träna på sjukhus. Det var ungefär det jag råkade ut för. Jag var så trött på de där sjukgymnasterna, ”nu ska vi köra sa” de – och ”Nehe!”, sa jag.  Jag blev lite motvals men de gav sig inte, säger han och tittar ned innan han fortsätter:

– Jag fick gå i korridorer och dona och greja. Sen är det inte någon god mat på sjukhus. De pressade i mig mat och jag ville inte äta. Det smakade fan tyckte jag, men de var ju bara godhjärtade, säger han och tittar upp igen. 

”Passar mig hela tiden”

I våras började han känna sig starkare och augusti blev han friskförklarad.

Han uttrycker tacksamhet för sjukvården och hur de följt upp honom efter tiden på intensivvårdsavdelningen. I dag fungerar han i stort sett ”som vanligt”. 

– Det enda är att jag tycker att jag har tappat lite av balanssinnet. Det kan bero på att muskelmassan gått ned sa doktorn. Man märker det när man ska ta på sig kalsipperna. Jag får sikta noga när jag trär i benen så att jag inte trillar.  Men jag klarar av att spela golf! 

Golfen har varit en stor räddning för honom under coronapandemin. Där kan han vara lite social med sina vänner – och det är många som morsar på honom i klubbhuset. 

– Jag har inte åkt kollektivt, det gjorde jag i och för sig inte innan heller. Man umgås inte med så många, det är mina barn möjligtvis, sen åker jag ned och går på Ica Kvantum i Arninge. Det är så brett i gångarna där, men jag går inte in i en gång om det trångt. Jag har en Ica Supermarket där jag bor, dit går jag inte, det är så mycket folk. Jag passar mig hela tiden, sen kan det gå åt helvete ändå, men jag försöker tänka på det och ha respekt för det.

Är vän med stjärnkusken 

Det var någon gång i april som ”Ankan” kände sig lite piggare och kunde börja hitta på saker – ungefär samtidigt som pandemin slog till som hårdast. 

– Vi vet ju inte vart det här tar vägen. Vi har inte en jävla aning. Det tycker jag är lite ruggigt.

Känner du dig orolig?

– Inte orolig på det sättet men jag har respekt för det. Då måste man passa sig lite grann och inte göra dumma grejer. Sen tycker jag att det är jäkligt tråkigt att inte kunna åka till Hovet och kunna titta på hockey, men jag kan åka ut till Solvalla. Det har Jörgen (Forsberg, vd på Solvalla, reds anm) lovat mig. De har ett antal platser när det är trav, så det är det enda jag kan åka på. 

Han berättar att Jörgen Forsberg som är vd på Solvalla är en god vän – och faktum är att han har många kompisar inom travsporten. Däribland stjärnkusken Örjan Kihlström. 

– Jag har spelat lite golf med Örjan en vända. Han är så noggrann. Han är en fantastisk kusk också, säger ”Ankan” och fortsätter: 

– Hockey och travfolk känner varandra på något konstigt sätt även fast de aldrig har träffats. Många gånger när jag kommenterat hockey i Karlstad, då kom alltid Olle Goop upp och snackade när vi satt och refererade. 

Spelat in miljonvinster – missade köpa andel 

Ungefär varannan vecka talar Anders ”Ankan” Parmström med sin gamla radarpartner Arne Hegerfors. Det blir en hel del sport fortfarande för den tidigare hockeyexperten, men det är inte samma sak menar han. 

– Den där riktiga glöden finns inte riktigt måste jag erkänna. I går var det fem matcher i SHL. Jag hoppar lite emellan dem. Någon går på tv:n och så streamar jag även på datorn. Men det är inte så engagerat. Det kan ju bero på att jag inte jobbar med det, det kan det mycket väl. Jag ser AIK:s matcher fullt ut tyvärr. 

Det blir en hel del tittande på travsändningar och djupdykningar i startlistor. Travsporten är ett stort intresse hos ”Ankan” och inför lördagens V75 uppskattar han att han lägger cirka tio-tolv timmar på att hitta de vinnande hästarna. 

I slutet av september prickade han sju rätt på V75 och spelade in 1,1 miljoner kronor i ett andelssystem han satt ihop. 

– För något år sedan fick jag in ett system på 2,7 miljoner kronor. Då hade jag ingen andel själv, fan alltså. Jag hade missat att köpa själv. Sen fick jag en vinst på 2,5 miljoner, då hade jag faktiskt två andelar, då blev det några andelar. Den här gången hade jag en andel och det blev 92 000 kronor och det var ju trevligt!

”Fasen mera trav än hockey”

Gjorde du något speciellt med vinstpengarna?

– Ne, inte något speciellt. Det finns alltid hål att stoppa i. Men de här 90 000 kan man ju spela för i tre år om man vill. 

Han tycker att det är kul att knåpa ihop system åt andra – och skulle han själv missa att köpa en andel så har han nästan alltid lagt ett spel tillsammans med familjen. 

– Men det som är kul är att folk för en rätt liten peng till exempel kan vinna 90 000 kronor eller 25 000-30 000. Det är bra pengar om man spelar för en hundring. Det kan du inte plocka ihop själv med ett system för hundra spänn. 

Och ett råd bär han med sig från ingen mindre än kompisen Örjan Kihlström: 

– När vi var och käkade någon gång, jag tror det var efter en golftävling, så frågade jag honom vilka hästar det är som skräller. Då svarade han att väldigt ofta så är det hästen som är nästminst streckad i loppet som skräller. Jag har kollat det och det stämmer ofta. 

Hur mycket trav respektive hockey blir det som du tittar på skulle du säga?

– Nu blir det fasen mera trav än hockey, säger han och skrattar. 

 

"Ankans" bästa tips: Så vinner du på trav

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.