Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV-profilen fick mängder av hatmejl från Frankrike

Lovisa Lagerkvist Giertta. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Lovisa Giertta tillsammans med Petter Rönnqvist. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Tv-profilen Lovisa Lagerkvist Giertta berättade om de trakasserier hon utsatts för i samband med SHL-matcher.

Nu har nyheten spritt sig till Finland och Frankrike – och lett till mängder av hatmejl.

– Jag fick sitta och köra Google Translate för att förstå förolämpningarna, säger Lovisa Lagerkvist Giertta.

I vintras berättade Lovisa Lagerkvist Giertta om de sexuella trakasserier hon fått utstå i samband med direktsändningar från SHL. Lovisa berättade att en elithockeyspelare flinandes klätt av sig naken mitt emot henne samtidigt som hon liverapporterade. 

– Anledningen att jag pratade om det var det som hände tjejen i Franska Öppna. Sen växte det: översattes till finska och franska bland annat. Och där tyckte män att jag var allt mellan himmel och jord.

"Fick översätta förolämpningarna"

Lovisa Lagerkvist Gierttas avslöjanden om trakasserierna i svenska SHL väckte starka reaktioner i Sverige. Många hyllade henne för modet att berätta.

Men Lovisa fick också motta mängder av hatmejl från svenskar, i huvudsak män, som tyckte att hon var "allt mellan himmel och jord". Men det Lovisa inte hade väntat sig var alla de hatmejl från fransmän och finländare. 

– Det var sjukt att få sms och meddelanden på franska. Jag fick sitta och köra Google Translate för att förstå förolämpningarna, säger Lovisa Lagerkvist Giertta.

– Det som förvånade mig med det här i våras var hur otroligt stort hatet blev mot mig. Hundratals människor skrev att jag var dum i huvudet, "varför går du in i ett omklädningsrum om du inte vill se nakna män?" Men det var ju inte alls det som saken handlade om.

"SHL är en otroligt professionell liga"

Lovisa var frustrerad. Hennes yrkesroll går ut på att förklara och få människor att förstå – men det här blev henne övermäktigt.

– Det går inte att svara på alla. Drygt 400 personer skrev till mig. Det går inte att föra en konversation med var och en. Det går inte att nå fram till alla dom. Och där känner jag en frustration i min roll som journalist, säger Lovisa Lagerkvist Giertta.

– När man ligger vaken på natten, mobilen plingar till och man får läsa att man är en fitta, borde dö och är pinsam. Då tar det.

Lovisa poängterar att samarbetet med SHL som liga alltid agerat professionellt i ämnet. Hennes uttalanden var aldrig en kritik mot ligan i sig.

– Jag tycker att SHL under hela tiden när jag arbetat med dem arbetat jättehårt för att ta bort den gammalmodiga machostämpeln på hockeyn. SHL har inte gjort något dåligt. Jag hade ju inte ens tagit upp det här med SHL eller klubben själv.

Tar det hårt när du läser hatmejlen eller kan du koppla bort det i din roll som journalist?

– Det tar. Jag tror ingen människa tycker om när folk skriver elaka saker riktat rakt mot en som person.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!