Tunga siffrorna: Sverige har aldrig varit sämre

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Tre Kronor hade ett blytungt VM i Lettland.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Tre Kronor missade kvartsfinal i VM.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Förbundskapten Johan Garpenlöv deppar under VM i Riga.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Fiasko i VM och här kommer nästa käftsmäll för svensk hockey: 

Tre Kronor rasar till sjundeplats på världsrankingen, den lägsta placeringen någonsin för herrlandslaget.

– Vi hör inte hemma där, säger förbundets ordförande Anders Larsson.

En varm junivecka har hunnit löpa förbi sedan Tre Kronor missade slutspelet och brakade ur hockey-VM i Riga. Det svagaste resultatet i ett VM sedan 1937. 

Som om det inte var nog presenterades den årliga världsrankingen av internationella ishockeyförbundet efter finalen mellan Finland och Kanada. 

En ny kalldusch för svensk hockey. 

Tre Kronor ramlar ned tre pinnhål, från fjärde- till sjundeplats, och så lågt har herrlandslaget aldrig placerat sig på världsrankingen. 

– Det är en total besvikelse att vi inte gick till slutspel i år och världsrankingen är en summering av de senaste åren. Eftersom vi inte når slutspel i år och åker ur i kvartsfinal 2019 slår det mot rankningen. Samtidigt vann vi guld 2017 och 2018, men på en sjundeplats vill vi verkligen inte vara. Vi hör inte hemma där, säger förbundets ordförande Anders Larsson.

Det är flera mästerskap på senare tid där Tre Kronor inte motsvarat förväntningarna, OS 2018, VM 2019 och VM 2021, hur orolig är du över den trenden?

– Vi vill alltid tävla om medaljerna och att inte vara i slutspel, som i år, det är inte acceptabelt. Den utvärdering som alla, spelare ledare och förbundet, ska göra nu blir otroligt viktigt. Vi ska se vad vi gjort bra, vad vi måste skruva på och vad vi ska göra annorlunda. Den är angelägen för vi ska tävla om medaljerna med siktet inställt på OS i Peking. 

Vad säger rankningen om hur svensk ishockey mår?

– Jag tror att man ska vara försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser, för årets VM var väldigt speciellt med sina förutsättningar. Men självklart ska Tre Kronor inte vara på en sjundeplats. Vi har en organisation som jobbar med att följa upp hur svensk hockey mår och vi har en hemmaplansmodell som är grunden för hela spelarutvecklingen. I den nya organisationen på kansliet har vi också en särskild avdelning med fokus på spelarutveckling. Vi är på frågorna, även fast resultaten talar för sig självt. 

VÄRLDSRANKNING HERRAR 1–10

1. Kanada, 3235 p

2. Finland, 3125 p

3. Ryssland, 3050 p

4. USA, 2945, p

5. Tyskland, 2905 p

6. Tjeckien, 2895 p

7. Sverige, 2880 p

8. Schweiz, 2815 p

9. Slovakien, 2670 p

10. Lettland, 2560 p

Placeringarna på världsrankingen baseras på landslagens resultat i internationella turneringar från de fyra senaste åren. Ju högre placering i ett mästerskap, ju fler poäng får nationen.

Samma sak gäller på damsidan där Damkronorna upplever en negativ trend. Landslaget har som bekant åkt ur A-VM och på grund av flera års skrala resultat befinner sig damerna nu på en niondeplats på rankningen. 

– Det är placeringar som vi inte ska vara på. Nu gäller det att vi drar kloka slutsatser och gör rätta saker, avslutar Anders Larsson.

VÄRLDSRANKNING DAMER 1–10

1. USA, 3600 p

2. Kanada, 3450 p

3. Finland, 3390 p

4. Ryssland, 3290 p

5. Schweiz, 3170 p

6. Japan, 3070 p

7. Tjeckien, 3030 p

8. Tyskland, 3000 p

9. Sverige, 2920 p

10. Frankrike, 2760 p

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.