Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tunga OS-smällen: "Jobbigt för många"

För flera av spelarna i Damkronorna blir OS i Sotji inte bara ett roligt äventyr – utan också en ekonomisk belastning.

Spelarna vars klubbar saknar sponsorer måste nämligen själva betala för sina egna klubbor.

– Det är jobbigt för många, för klubbor kostar mycket nuförtiden, säger Pernilla Winberg till SportExpressen.se.

– Man är lite vaksam och kanske inte tränar med sin bästa klubba, säger Jenni Asserholt.

Damkronorna fick vänta länge på sin OS-biljett.

Först i december meddelade SOK att landslaget som vann silver i Turin 2006 skulle få åka till Sotji och slåss om nya medaljer.

Men äventyret följs av en brasklapp för flera av spelarna i laget. Majoriteten av Damkronorna måste nämligen betala ur egen ficka för klubborna som de ska använda i spelen.

En förutsättning som SPORT-Expressens hockeykrönikör och Damkronornas assisterande coach Leif Boork uppmärksammade på Twitter tidigare under veckan.

"Jag trodde inte mina öron när jag fick reda på det", skrev Boork.

"Jobbigt för många"

Situationen lockar fram uppgivna suckar ur en av stjärnorna i truppen, Pernilla Winberg.

– Det är jobbigt för många, för klubbor kostar mycket nuförtiden. Förra OS:et fick vi sponsring via Reebok, de sponsrade alla som var med i OS-truppen. Nu har vi ingen sponsring alls. Så det är tråkigt att ett OS-lag inte kan få hjälp med sponsring med klubbor. Det är ganska dåligt, säger Winberg till SportExpressen.se.

Winberg får hjälp med klubbor från sin klubb Munksund-Skuthamn. Det får även Linköpings Jenni Asserholt, lagkapten i Damkronorna. Men hon känner med lagkamraterna som spelar för mindre bemedlade klubbar.

– Linköping har Reebok som sponsor och då kan man få hjälp om man vill köra med deras klubbor. Det finns fördelat på ett materialkonto, så det är tillgängligt för oss landslagsspelare. Men de förutsättningarna finns inte i andra klubbar. Där får man stå för sin egen utrustning, säger hon.

Väcker det här en osäkerhet bland spelarna? Är man extra rädd att klubban ska gå sönder?

– Man är lite vaksam och kanske inte tränar med sin bästa klubba. De är ganska dyra. Det är mycket pengar för en.

"Ingen bryr sig"

Winberg tycker att svenska ishockeyförbundet och SOK borde ha tagit ett större ansvar och sett till att klubbtillgången var säkrad inför OS.

– Det hade kunnat fixas med ett samarbete. Man hade kunnat lägga ner mer tid på det och se till att det blev ordnat. Det är väl ingen som vågar säga något heller. Det är så det är, och det är väl ingen som bryr sig ändå. Men nu när Boork går ut och pratar om det kanske någon kan hjälpa oss.

Är det här ett tecken på att damhockeyn är åsidosatt jämfört med herrhockeyn?

– Så har det varit genom alla år. Det är så det är.

Asserholt ger samma besked.

– Det är olika förutsättningar. Men vi är ju vana. Det är inget nytt.

"Har ingen möjlighet att ta tag i frågan"

SportExpressen.se har sökt Christer Englund, svenska ishockeyförbundets ordförande, i frågan. Han refererade vidare till landslagschefen Tommy Boustedt.

Denne hälsar i sin tur via ett sms att han är fast på en flygplats i Kanada och därför vill vänta med att lämna en kommentar.

"Pga av mitt reskaos har jag ingen möjlighet att nu ta tag i denna fråga. När jag förhoppningsvis kommit hem gör jag det", skriver han.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!