Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trotsar förbundet: ”Kommer inte åka”

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Ishockeyförbundet försöker lösa konflikten i hockeyettan och uppmanar klubbarna att spela alla matcher. De som vägrar straffas med 0–5-förluster.

Ändå kommer Piteå att stanna hemma från bortamatchen mot Boden på fredagskvällen.

– Vi kommer inte att åka, säger Piteås ordförande Kjell-Anders Johansson till SVT.

Konflikten i hockeyettan handlar om att Boden och Karlskrona valt att stå utanför det centrala avtalet då de själva vill ha rättigheterna till tv-sändningarna. Det har fått flera lag att vägra åka till bortamatcherna mot de lagen, hittills Örnsköldsvik, Mörrum, Vimmerby och Kalix.

Och nu också Piteå som inte tänker åka till Boden på fredagen.

– Nej, vi kommer inte åka. Vi är dels solidariska med Hockeyettans tidigare beslut och vi anser dessutom att det är för kort tid till matchen imorgon. Det går inte att lösa, säger Johansson till SVT.

Förlust 0–5

Piteås beslut innebär att de med största sannolikhet kommer att straffas med 0–5-förlust. Hockeyförbundets styrelse beslutade på tisdagskvällen att alla matcher i hockeyettan måste spelas. Man rekommenderar tävlingsnämnden att utdöma 0–5-förluster till de lag som vägrar spela matcher från och med nu. Gällande de fyra matcher som inte genomförts fattar tävlingsnämnden beslut om i nästa vecka.

”Det känns viktigt i detta läge att nu kunna lämna besked till klubbarna i hockeyettan att matcherna nu ska spelas. Fokus måste vara att spela hockey för alla spelare, ledare, funktionärer och inte minst för alla supportrar som älskar ishockey”, säger ordföranden Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Tvistefrågan

Förbundet startar också en extern och oberoende juridisk utredning som ska lösa det som konflikten handlar om, det centrala avtalet om tv-sändningar och Riksidrottsnämndens beslut att hockeyförbundet måste ge Boden och Karlskrona dispens att stå utanför avtalet.

”Det finns många frågor att reda ut vid sidan av isen och ett första steg är den externa juridiska utredningen som vi initierar”, säger Larsson.

Riksidrottsnämndens beslut går stick i stäv med ishockeyförbundets tävlingsbestämmelse om krav på att klubbar ska ingå i ligasamarbetet på respektive liganivå.

Under utredningen får Boden och Karlskrona ett tillfälligt tillstånd året ut till sändningsrättigheter av sina hemmamatcher.

”Jag kunde inte visa mig i Örnsköldsvik”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.