Foto: Cameron Spencer
 Foto: Cameron Spencer

"Zätas" hemliga möte med Mårts

Publicerad
Uppdaterad
Tre Kronors nye förbundskapten Pär Mårts har haft ett hemligt möte med Henrik Zetterberg.
I en stor intervju med SPORT-Expressen berättar superstjärnan om mötet, varför han tackade nej till VM och han sågar dessutom sin egen OS-insats.
- Jag får ju underkänt. Det var inte alls direkt som jag hade tänkt mig.
I dag spelar Henrik Zetterberg hyllningsmatch för Kenny Jönsson i Ängelholm, som har blivit Zätas andra hemmaort i Sverige eftersom hans fru Emma Andersson kommer från trakten - paret gifte sig också i Mölle i juli.
Matchen i dag blir speciell för Zäta. Han har alltid sagt att Detroitkompisen Nicklas Lidström är den bäste han har spelat med - men Kenny är inte långt efter.
- Han och Lidas är de bästa backarna som jag spelat med i min karriär, säger Zetterberg.

"Jag var inte alls redo"

Det är i Tre Kronor som Zäta och Kenny spelat tillsammans, med OS-guldet 2006 som höjdpunkt.
Men när förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson i våras ringde Zäta om VM-spel blev svaret nej, precis som för de flesta andra OS-spelarna.
Han som alltid ställer upp för Tre Kronor nobbade plötsligt.
Nu berättar Zetterberg för första gången om varför:
- Jag var mentalt slut, det var det som var orsaken. Det har varit mycket hockey och korta somrar de tre senaste säsongerna.
- Sedan var det ett jobbigt år med Detroit och OS gjorde att säsongen blev ännu längre. Jag orkade inte ladda om när det gäller den mentala biten och var inte alls redo att åka på ett VM.
Detta efter Zetterbergs troligen tyngsta säsong i karriären med misslyckandena både i Tre Kronor i OS och med Detroit i NHL - och en egen säsong som inte var på samma nivå som de tidigare då han varit en av världens bästa spelare.
- Det var helt klart en downsäsong, jag var inte riktigt med. Jag hade inte samma go i kroppen och var inte med i skallen heller.
Vad säger du om OS nu med lite distans till det?
- Jag är väldigt besviken, för man vet inte hur många OS man får chansen att spela. På papperet hade vi ett lag som skulle kunna gå väldigt långt men vi var inte bra nog när det gällde.
Din egen insats?
- Jag får ju underkänt. Det var inte alls som jag hade tänkt mig.

"Rätt att byta kapten"

Efter kvartsfinalförlusten mot Slovakien fick Bengt-Åke Gustafsson en hel del kritik och SPORT-Expressen har vid flera tillfällen berättat om spelarnas missnöje mot honom.
- Det är klart att så här i efterhand finns det säkert grejor som kunde ha gjorts annorlunda men det är lätt att vara efterklok och hitta fel. Vi körde samma linje i Turin och då vann vi guld.
Nu har Bengt-Åke gjort sitt och Pär Mårts har tagit över.
- Bengt-Åke var min tränare när vi vann både OS och VM och är den tränare som jag vunnit mest med under min landslagskarriär. Det kommer jag alltid komma ihåg.
- Men det är rätt att byta förbundskapten. Allt har sin tid och det behövs alltid förnyelse i ett lag eller landslag.
Tidigare i sommar, strax innan Zäta och Emma Anderssons bröllop, träffades Mårts, assisterande förbundskapten Peter Sundström och Zäta i hemlighet på Grand Hotell i Mölle - samma hotell där han och Emma Andersson gifte sig.
- Det var ett väldigt bra möte. Han la fram sitt tänk och så. Det är lite osvenskt, lite mer klara roller i laget. Alla kommer inte spela powerplay, exempelvis.
- Det är vi som spelar i Nordamerika mer vana vid och för att kunna hänga med på internationell nivå så krävs ett sådant spetstänk.

Hyllar initiativet

Zäta hyllar Mårts initiativ att direkt ta kontakt med NHL-spelarna och hans plan att ha kontinuerlig kontakt med stjärnorna under säsongen.
- Det gäller ha kommunikation mellan spelare och tränare, inte bara innan VM utan att man har en kontakt och ringer och kollar läget under årets gång. Då får man en inblick hur allt funkar.
Mårts hoppas att dialogen med spelarna ska ge färre nej tack till VM.
- Det har varit många nej men det inte alla förstår är att vi alla vill spela i landslaget, men när vi väl kommer vill vi prestera, säger Zäta.
- För att vi ska kunna tillföra något så ska vi vara friska och mentalt sugna.
Och räkna med att se Zetterberg i VM framöver, om Detroit åker ur tidigt i slutspelet.
- De gånger jag åkt på VM har det varit så otroligt kul och jag ser absolut mig själv spela VM i framtiden och det tror jag de flesta NHL-spelarna gör.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag