Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Wow, här kan vi snacka om att det finns stjärnor”

Rasmus Sandin.Foto: BILDBYRÅN

På annandag jul drar årets upplaga av JVM i gång och jakten på medaljerna kan börja.

För svensk del inleds mästerskapet med rivalmöte mot Finland.

Och nu har SportExpressen betygsatt samtliga lag i JVM.

10 - Kazakstan

Största stjärnan: Maxim Musorov, fw, Barys Hur Sultan (KHL).

Kommentar: Räddade sig kvar i A-VM förra året efter att ha slagit ut Danmark i utslagsmatcherna. Hade då ett gäng spännande spelare men har en, på papperet, sämre trupp i år och så klart ska en smärre sensation till för att Kazakstan ska kunna nå slutspel. Har inför JVM spelat och förlorat mot Rumänien, Litauen och Lettlands B-Landslag (!). 

9 - Slovakien 

Största stjärnan: Oliver Okuliar, fw, Lethbridge Hurricanes (WHL).

Kommentar: Har en svag årskull och en trupp som egentligen inte har i ett slutspel att göra men eftersom de ändå bör slå Kazakstan så är chansen stor för slovakerna att få spela kvartsfinal. Kommer i vanlig ordning ha ett hårt jobbande lag som är en lagmaskin. Kommer ha störst publikstöd i Trinec då staden gränsar till Slovakien och hemmanationen spelar sina matcher i Ostrava. 

8 - Tjeckien 

Matej Pekar.Foto: BILDBYRÅN

Största stjärnan: Matej Pekar, fw, Barrie Colts (OHL).

Kommentar: Har hamnat i Dödens Grupp, en ovanligt svag årskull och ytterst lite talar faktiskt för att Tjeckien ens når slutspel. De kan faktiskt tvingas kvala för att ens hålla sig kvar i A-VM vilket vore tungt för en så etablerad hockeynation. Tjeckien hade sina största talanger bland årskullen 99:or som spelade sista JVM förra säsongen, och kommer nu få förlita sig på att slå ur underläge och hämta energi från hemmapubliken som lär vara högljudd.

7 - Tyskland

Största stjärnan: Tim Stutzle, fw, Adler Mannheim (DEL).

Kommentar: Har kanske sin bästa trupp någonsin i ett JVM, även om den med Leon Draisaitl och Dominik Kahun 2014 var väldigt stark. Tim Stutzle är ett underbarn som jämförts med självaste Draisaitl, och även bakom honom finns en hel del talang och då tänker jag främst på talangfulla backen Moritz Seider samt Rögles Dominik Bokk. Tyskland lär slåss med Tjeckien om sista slutspelsplatsen, och känns på förhand lite bättre.

6 - Schweiz

Största stjärnan: Luca Hollenstein, mv, EV Zug (NLA).

Kommentar: Har kvar Sveriges spöke mellan stolparna från kvartsfinalmatchen förra året, Luca Hollenstein, som då även var en av JVM:s allra bästa målvakter. Men från den trupp som slog ut Juniorkronorna har de fem poängstarkaste spelarna nu blivit för gamla, och Schweiz kommer till Tjeckien med en betydligt svagare trupp än då. Men alpnationen är alltid att räkna med och kommer vara otäcka för alla motstånd även nu då deras grundspel alltid passat bra mot bättre motstånd.

5 - Finland 

Rasmus Kupari.Foto: BILDBYRÅN

Största stjärnan: Rasmus Kupari, fw, Ontario Reign (AHL).

Kommentar: Finlands tre största stjärnor (Kaapo Kakko, Anton Lundell och Jesper Kotkaniemi) saknas från truppen och bland de som finns kvar är det inte lika namnkunniga och talangfulla som guldtruppen från förra julen. Men Finland är alltid Finland, och det vore fördömt att räkna bort dem i år då de alltid motbevisar alla tvivel. Här kommer tvillingarna Räty att bli viktiga, och offensivt skickliga Rasmus Kupari som är på gränsen till att slå sig in i NHL.

4 - Sverige

Största stjärnan: Rasmus Sandin, b, Toronto Marlies (AHL)

Kommentar: Här kan vi snacka om ett baktungt lag. Sverige kommer till JVM med en av tidernas bästa svenska backuppsättningar där fem spelare är draftade i förstarundan, och då saknar man ändå Adam Boqvist och Rasmus Dahlin. Har också en bra förstamålvakt i Hugo Alnefelt. Frågetecknen sätts i stället bakom lagets forwards där det känns blekt. David Gustafsson kommer att bli otroligt viktig och är den förstacenter som man saknade fram till att Winnipeg Jets gav glädjande besked. 

Vinner man inte sin grupp så har jag svårt att se Sverige nå semifinal, då det mest troligt väntar någon av Ryssland, USA eller Kanada redan i kvartsfinalen.

3 - Ryssland

Största stjärnan: Grigorij Denisenko, fw, Lokomotiv Jaroslavl (KHL).

Kommentar: Har en stark trupp och ett lag där det inte bara finns offensiva stjärnor, vilket vi vant oss vid. Ryssland kommer nämligen in till JVM med en av de största målvaktstalangerna på länge, och 17-årige Yaroslav Askarov kommer följas minutiöst av alla NHL-scouter på plats. 

Utöver målvaktstalangen har laget också flera stora talanger och den här upplagan av Ryssland känns otäckt bra. Grigorij Denisenko vann JVM:s poängliga förra året och lär vara i toppen även nu.

2 - USA

Oliver Wahlstrom.Foto: BILDBYRÅN

Största stjärnan: Oliver Wahlström, fw, Bridgeport Sound Tigers (AHL)

Kommentar: USA är alltid bra, och så lär de vara även i år. Har en spännande trupp som egentligen känns jämnvass med Kanadas, men som jag placerar tvåa på ren magkänsla. Det är egentligen hugget som stucket här.

Har två svensk-amerikaner som lagkaptener då Mattias Samuelsson bär ”C”:et och Oliver Wahlström är assisterande. Sistnämnda är också en av JVM:s största talanger, och han kommer kunna utmana om seger i poängligan där även skarpskytten Cole Caufield lär finnas med. Ni vet, han som sköt 14(!) mål i U18-VM i våras.

1 - Kanada

Största stjärnan: Alexis Lafreniere, fw, Rimouski Oceanic (QMJHL)

Kommentar: Wow. Här kan vi snacka om stjärntätt och en offensiv arsenal som lär sätta färg på JVM. Anförda av Kanadas supertalang Alexis Lafreniere, som kanske är den mest hajpade sedan Connor McDavid, känns lönnlöven hur vassa som helst. 

Publiken i Ostrava lär minnas det här mästerskapet enbart tack vare de kanadensiska supertalangerna.