Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-hjälten avslöjar bröllopet på scenen

Mikael Backlund med sin Frida under guldfirandet
Foto: Johan Svensson

Tusentals svenska fans tog emot Tre Kronors VM-hjältar i Kungsträdgården.

På scenen avslöjade lagkaptenen Mikael Backlund inför publiken att han ska gifta sig med sin Frida Engström i sommar.

– Det ska bli roligt. En bra start på sommaren och ett bra slut på sommaren också, säger Backlund.

Det var eurofiska bilder som kablades ut till hockeyvärlden i söndags kväll när Tre Kronor säkrade VM-guldet i Royal arena.

Spelarna fortsatte festen i omklädningsrummet efteråt, där de sprutade champagne och dansade med sina medaljer runt halsen.

LÄS MER: Schweiz jätteblunder under finalen: ”Det är oerhört fjantigt” 

När guldhjältarna väl lämnat arenan begav de sig till hotellet – där festen fortsatte in på tidig morgon tillsammans med familj och vänner på plats.

Grönborg: "Guldet är speciellt"

Och under måndagen fortsatte festen - i Sverige.

Tusentals svenska fans tog emot guldhjältarna i Kungsträdgården på en stor scen.

– Varje guld är speciellt och det här guldet är speciellt. Jag har jobbat med flera av spelarna i ung ålder. Att få se dem lyckas nu på seniornivå är fantastiskt, säger förbundskapten Rikard Grönborg. 

– Man drivs varje dag av hur roligt de har. Spelglädjen är någonting som verkligen står ut i den här gruppen, fortsätter han.

Backlund: Ska gifta mig i sommar 

Spelarna dansade in på scenen till ett musikarrangemang inför jublande åskådare.

Lagkaptenen Mikael Backlund ledde firandet med VM-trofén - och inför publiken avslöjade han att han ska gifta sig med sin Frida i sommar.

– Det ska bli roligt. Det har blivit en bra start på sommaren och nu blir det ett bra slut på sommaren också, säger Backlund.

Frida Engström firade tillsammans med sin blivande make i Kungsträdgården.

– Det är mycket som händer nu samtidigt. Vi håller på att bygga hus i Calgary. Så kom det här och så blir det bröllop. Vi gifter oss här hemma i Sverige, säger hon.

– Men jag var inte beredd på en sådan "shoutout". Men han såg mig när han kom upp på scenen. Så när han tog upp det så förstod jag att han skulle peka, fortsätter hon.

"Varit helt fantastiskt"

Mikael Backlund passade också på att tacka de svenska fansen för stödet.

– Det har varit helt fantastiskt. Jag är oerhört tacksam för stödet vi har haft på plats i Köpenhamn och som vi får här i dag, säger han.

Vad är största anledningen till att ni lyckas?

– Alla i gruppen har haft samma målbild. Tron på det här har varit oerhört stark. Det har varit nyckeln. Plus att vi har haft roligt ihop.

Målvakten Anders Nilsson, som tog plats i turneringens All Star-lag, blev stor hjälte när han räddade Kevin Fialas skott från nära håll som kunde avgjort matchen.

– Jag kände inte alls att jag hade den. Jag trodde det var mål. Skönt att ha hockeygudarna med sig där, säger Nilsson. 

I semifinalen mot USA svarade Nilsson för 41 räddningar - som fick de svenska fansen att brista ut i stort jubel.

– Det var mäktigt. Ett minne som jag kommer att bära med mig resten av livet. Fansen har varit hela fantastiska under hela VM. Fantastiskt att se så många här i dag också, säger Nilsson.