Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill spela den hockey som tog mig till NHL”

Oscar Lindberg har dubbla VM-guld och siktar på en plats i våren VM-lag. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Succékedjan i guldlaget 2017 i Köln: William Nylander, Nicklas Bäckström och Oscar Lindberg. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Johan Garpenlöv kan välja enbart NHL-spelare till VM i Schweiz.

Men Oscar Lindberg ska få förbundskaptenen på andra tankar.

– Jag vill absolut spela VM, det är därför jag är här, säger han inför veckans landslagsturnering i Globen.

Förr i tiden var det stommen i VM-laget som visade upp sig på hemmaplan när det spelades Sweden Hockey Games. Tänk bara 2007, då Alexander Steen var ensam NHL-spelare i svenska VM-laget och HV 71:s Johan Davidsson vann hela VM:s poängliga.

Det är annorlunda nu för tiden, när Tre Kronor åker till VM med NHL-lag. 

I fjol var Dennis Rasmussen och Anton Lander från KHL, de enda undantagen. Guldlaget i Köpenhamn 2018 hade en trio spelare hemmahörande utanför NHL, bland annat en ung Elias Pettersson. Guldlaget i Köln hade lika få undantag, en av dem var lagkapten Joel Lundqvist.

Vårens VM-lag i Schweiz kommer se likvärdigt ut.

De flesta av spelarna i Tre Kronor i veckans Beijer Hockey Games i Globen har lika stor chans att få vara med i VM till våren som Kalle Svensson från Eskilstuna som sitter med vikingahjälm på svaj på läktaren.

Oscar Lindberg spelar numera i Zug i Schweiz, efter sex år i Nordamerika.

Med andra ord borde han nästan vara chanslös på en plats i VM-laget.

Men underskatta inte Oscar. Trots att flera NHL-klubbar har gjort det. 

Våren 2013 gjorde han tolv poäng på 13 slutspelsmatcher när Skellefteå vann SM-guld och han fick Stefan Liv Memorial Trophy, som slutspelets mest värdefulla spelare.

Men i NHL bestämde bossarna att han skulle bli defensiv forward. Han fick en stämpel han inte kunde bli av med. Lindberg har gjort 25 poäng på 38 matcher den här säsongen, han gjorde 31 poäng totalt under sina sista två år i NHL. 

Hur talanger ska tänka när de flyttar till NHL är en ständig debatt - men det gäller att ha tur också?

– Ja, så är det. Jag kom till ett väldigt bra lag och fick börja i AHL. Jag fick min roll direkt, som defensiv forward.. Sen är det mycket tillfälligheter, att någon blir skadad och du får chansen eller att du har en tränare som verkligen gillar din stil. Det gäller att ha tur och tålamod där borta.

Anledningen till flytten till Schweiz var att han tröttnat på sin defensiva roll.

– Jag vill ha mer istid, jag vill spela offensivt, jag vill spela powerplay. Jag vill spela den hockey som tog mig till NHL från början, och det får jag göra nu. 

Och han vill vinna VM-guld igen.

– Mitt första VM hade vi många SHL-spelare, sedan kom Sedinarna och vi vann guld här i Globen. Senast jag spelade VM var i en kedja med William Nylander och Nicklas Bäckström när vi vann guld i Köln. Det är väldigt fina minnen.