Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill få honom arg, det blir en nyckel”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: GEPA pictures

BRATISLAVA. Lagkamrater i Pittsburgh Penguins.

Fiender i Bratislava när Tre Kronor i kväll ställs mot Ryssland.

Den svenska succébacken Marcus Pettersson vet hur superstjärnan Jevgenij Malkin ska stoppas. Och han kommer inte tveka att smälla på ryssen.

– Haha, nej det tror jag inte, säger Pettersson.

En natt och en morgon har hunnit passera efter måndagskvällens otroliga nagelbitare där Tre Kronor i den tredje perioden var rejält i brygga efter underläge med 2-3 mot Lettland, och i ett läge där de blågula faktiskt riskerade att missa slutspel om resultatet stod sig. 

Men mardrömsscenariot stannade vid en möjlighet och inte en verklighet när Dennis Rasmussen med drygt 30 sekunder kvar skickade in 5-4 i tom målbur och med det säkrade Tre Kronors kvartsfinalbiljett.

Men segern kantades också av ett defensivt haveri i den tredje perioden där Lettland kunde göra tre mål på Sverige - lika många antal mål som Ryssland släppt in på hela mästerskapet. 

– Vi har tagit lärdom av vad som hände i går och ska steppa upp i dag, säger Marcus Pettersson drygt 14 timmar efter slutsignalen mot Lettland och fortsätter med vad Tre Kronor gjorde fel:

– Framför allt så jagade vi kanske lite för mycket med för många gubbar, sen tappade vi där framför mål. Ryssarna vill ha fart och yta så kan vi få stopp på dem så kan det nog gå vägen.

Popovic om haveriet: ”Måste steppa upp”

Efter den avslutade matchvärmningen under tisdagsförmiddagen så kom även assisterande förbundskapten Peter Popovic att ge sin syn på den defensiva insatsen mot Lettland.

Finns det saker ni har vridit på för att spela bättre defensivt i kväll?

– Ja, absolut. Framför allt är det inräkning och sortering i egen zon som vi måste upp på och bli tydligare. Det blir lite video och rita innan matchen.

Vad säger du om Ryssland som motstånd?

– Mycket bra av det jag sett på tv, även om man tittat lite på scoutingrapporten. Det som slår en är att de bara har tre insläppta mål, det är inte bara offensiven de har utan även defensiven. Tittar man på papperet så har de lastat in nästan allt de har så det är ett riktigt bra lag.

Så ska Tre Kronor stoppa stjärnan

Marcus Pettersson har en defensiv roll i Tre Kronor och kommer från en liknande roll i NHL-klubben Pittsburgh Penguins där han den gångna vintern var lagkamrat med Rysslands stora framspelare Jevgenij Malkin.

Hur ska ni stoppa honom, han är rätt farlig från sin position bakom mål?

– Ja, men samtidigt så är ju inte han den farliga spelaren för han letar ju andra spelare. Men han är en världsklasspelare där bak, men han vill helst spela fram sina lagkamrater så vi måste se upp med hans pass, säger Pettersson och fortsätter:

– Han kan få det där ”modet” när han är arg och tar över matchen helt på egen hand. Kan vi hålla honom bort från pucken och få honom lagom frustrerad så är mycket vunnet.

Vill man verkligen få honom arg då, om han blir bättre av det?

– Haha, jo. Men nog vill man det. Man vill få honom att tappa fokus och farten. Det blir en nyckel.

Kommer du tveka att smälla på honom om du ser honom i sarghörnet?

– Nej det tror jag inte, haha.

Ryssland har visat lite frustration i VM när motstånd legat nära dem och gruffat lite, är det något ni kan utnyttja också?

– Absolut, som jag sa. Få hela laget frustrerat och ligga i ansiktet på dem, kan vi ligga nära dem och ge dem några smällar då och då så kan vi nog få dem ur balans.