Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi ska bevisa för alla att de har fel”

Expressen träffade David Gustafsson inför matchen mot Schweiz. Nedsläpp lördag kväll kl 19.00.
Jonatan Berggren vill motbevisa experterna och ta Sverige till medalj.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Nils Lundkvist var en av Sveriges bästa i matchen mot Finland - nu ser han fram emot revansch mot Schweiz.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

TRINEC. ”Det blir Kanada, USA eller Ryssland”. 

Inför JVM har tre nationer av experter nämnts som guldfavoriter, men Sverige är inte ett av dem.

Nu menar Juniorkronornas stjärnor att de gillar att vara utdömda - och vill motbevisa medias tips.

– Media tror att de kan och vet allting, men vi vet hur bra vi själva är, säger Jonatan Berggren.

49 raka gruppspelssegrar, en segersvit som saknar motstycke i JVM-sammanhang.

Men när gruppspel blir till slutspel har Juniorkronorna de senaste åren misslyckats att vara som bäst under slutspelet, och sedan guldet 2012 har det ”bara” blivit tre silvermedaljer samt fyra år helt utan medalj.

Ett facit som gjort att Sverige inte ens nämnts som medaljfavoriter inför JVM, och bland expertisen har i stället Kanada, USA och Ryssland lyfts fram som tänkbara medaljörer.

Något som Juniorkronornas stjärnor bara ser positivt på.

– Det älskar vi, media tror att de kan allting men vi vet hur bra vi är, säger Jonatan Berggren, som spelade fram Alexander Holtz till det avgörande målet mot Finland.

Läser ni mycket av vad media skriver?

– Nej, vad fan. Man läser väl inte så mycket egentligen men får höra lite, och det är ju bara roligt att ingen tror på oss. Då får vi bevisa alla att de har fel.

Succébacken Nils Lundkvist fyller i:

– Jag tror att det kan passa oss bra att vi är lite underdog, men vi har en stark tro på vår grupp och en grym målvakt som verkligen kan spika igen. Hittar vi effektiviteten så tror jag vi blir ett lag att räkna med.

”Då hade ni i media inte brytt er”

Men än är det länge kvar till slutspelet börjar, efter premiärsegern mot Finland väntar ytterligare tre gruppspelsmatcher innan det är dags för kvartsfinal.

I kväll ställs Juniorkronorna mot Schweiz, som förra året slog ut de blågula redan i kvartsfinalen och ett motstånd som Sverige nu brinner för att revanschera sig mot.

– Schweiz är ett lag vi verkligen vill vinna mot, men samtidigt så är det en process just nu fram till kvartsfinalen och det viktigaste är att vi vinner när slutspelet börjar, säger Nils Lundkvist som var med i det lag som för ett år sedan förlorade mot Schweiz.

Vad blir viktigt för att gå hela vägen i år då?

– Det handlar om att vi ska tro på oss själva, jag tror att alla i det här laget hellre förlorar en match i gruppspelet än i slutspelet. Vi har lärt oss av misstagen från förra året och ska toppa formen rätt nu.

Om ni sedermera tar guldet så menar du att ingen kommer komma ihåg segersviten?

– Nej, exakt. Då hade varken ni i media eller någon annan brytt sig om den där trenden.

Juniorkronornas lagkapten, David Gustafsson, var även han med förra året och han ser fram emot kvällens match mot Schweiz.

– Vi är väldigt revanschsugna efter förra året och det ska bli kul att få möta dem nu igen.

Det är inte svårt att tagga till inför matchen alltså?

– Ja, verkligen. Det är väldigt mycket extra tändvätska att få möta dem.

Matchen startar 19:00 svensk tid och Sverige hade på sista träningen inför matchen full trupp att tillgå och inga sjukdomar i laget.