Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi får hoppas på fler överkörningar"

Foto: / BILDBYRÅN
Tomas Montén. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fabian Zetterlund. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Sveriges förbundskapten Tomas Montén tog i går ut sin JVM-trupp.

Under presentationen var Färjestads doldis Fabian Zetterlund - något oväntat - den som fick mest beröm.

– Haha, vi hoppas på någon överkörning till, säger 18-åringen.

Rubriker för hårda tacklingar. En del nästan över gränsen. Som en hård tackling, där armbågen såg ut att träffa huvudet, på Karlskronas Victor Aronsson. Då hade Fabian Zetterlund precis kommit tillbaka från en tre matchers avstängning för en knätackling. Färjestads powerforward Fabian Zetterlund har skapat rubriker i SHL.

"Det har väl sett lite roligt ut"

När Tomas Montén tog ut Fabian i truppen valde han att hylla honom på ett annorlunda sätt.

– Han har väl de senaste veckorna gjort mest reklam för oss genom att köra över folk i SHL. Han kan bidra med både fart och energi, och spela ett tufft fysiskt spel, säger Tomas Montén.

Huvudpersonen själv är ödmjuk inför berömmet.

– Man brukar göra sitt bästa där ute och göra det man är bra på. Så det har väl sett lite roligt ut men det är bara att köra på, säger Fabian Zetterlund.

Och köra över kanske?

– Haha, ja, det har blivit lite så.

– Ja, jag är ju stor så det är en sak jag försöker göra ute på isen – tacklas och spela fysiskt, säger Fabian Zetterlund som blev stor finalhjälte när Värmland vann tv-pucken 2014.

 

LÄS MER: Planen för att skydda Rasmus Dahlin i JVM

 

JVM börjar i mellandagarna och spelas i Buffalo i USA. De mindre rinkarna på andra sidan atlanten bidrar till ett snabbare och mer fysiskt spel.

– Det passar mig nog ännu bättre, skulle jag säga. Det är lite mer go-hockey, säger Färjestadsprodukten.

SÅ SPELAR SVERIGE I JVM

Tisdag 26/12 Vitryssland - Tre Kronor 20:00

 

Torsdag 28/12 Tre Kronor - Tjeckien 22:00

 

Lördag 30/12 Tre Kronor - Schweiz 20:00

 

Måndag 1/1 Ryssland - Tre Kronor 02:00

 

 

 

Tre Kronors matcher sänds i C More och SVT.

Kan du lova nån överkörning?

– Haha, det får vi hoppas på.

Sverige är ständigt tippade topp fyra inför JVM. Förra året slutade juniorkronorna på fjärde plats. Inför det här året hoppas Fabian Zetterlund på medalj – av ädlaste valör.

– Det vore roligt med guld, men det är en lång väg dit och alla måste göra sitt. Så får vi se hur långt det räcker. 

 

HÄR ÄR HELA JVM-TRUPPEN

MÅLVAKTER

 

Filip Gustavsson, Luleå HF

 

På förhand vår förstamålvakt i JVM. Har en väldigt hög högstanivå och är vår främsta målvaktstalang i SHL just nu. Är dock klar tvåa bakom Lassinantti i klubblaget vilket ger viss oro. Kommer han klara av att axla rollen som förstamålvakt?

 

Filip Larsson, Tri-City (USHL)

 

Har en viss fördel då Larsson är van vid spel i Nordamerika. Spelar som förstamålvakt i USHL som är en amerikansk juniorliga som håller högre kvalitet än J20 SuperElit. Främsta utmanaren till Filip Gustavsson om förstaspaden.

 

Olle Eriksson Ek, Färjestad BK

 

Med för att se och lära. Kommer nog inte få någon start i detta JVM men kan få viktig rutin från bara att vara med till nästa år. Storväxt målvakt som är väldigt bra i närspelet. Reflexerna är sylvassa. Reptilsnabba.

 

BACKAR

 

Erik Brännström, HV 71 

 

Spelar som ordinarie i de regerande mästarna och gör det bra. Offensiv dynamo med helt okej defensiv också. Given i detta JVM och kommer att få en stor roll med speltid i powerplay. 

 

Rasmus Dahlin, Frölunda HC

 

På förhand kanske den mest upphaussade spelaren i JVM. Rasmus kommer att ha allas blickar riktade mot sig. Stor, stark och löjligt skicklig - tillsammans med Miro Heiskanen i Finland den största backstjärnan i mästerskapet.

 

Linus Högberg, Växjö Lakers

 

Har imponerat i Växjö och gjorde för bara en vecka sedan sitt första mål i SHL. Perfekt komplement till backuppsättningen då Högberg står för en solid defensiv. Är dessutom väldigt rörlig och har ett bra sätt att lösa svåra situationer.

 

Timothy Liljegren, Toronto Marlies (AHL)

 

Har en väldigt hög nivå i sig och ligger nära att få debutera i NHL. Hade kunnat vara en backstjärna i Rögle BK trots sin unga ålder vilket egentligen säger allt. Ett ständigt offensivt hot för Juniorkronorna. 

 

Jacob Moverare, Mississauga (OHL)

 

Bland alla offensiva stjärnor i backuppsättningen så bidrar Moverare med en solid defensiv och bra fysik. Storväxt back som förra vintern var den sista backen att petas inför det JVM som spelades då.

 

Gustav Lindström, Almtuna IS

 

Har övertygat i Almtuna och haft en riktigt fin höst. Spelar alltid det enkla spelet vilket Juniorkronorna också behöver bland all stjärnglans. Den stora överraskningen i backuppsättningen.

 

Filip Westerlund, Frölunda HC

 

Har inte riktigt fått det att stämma i vinter och petats till J20-laget. Kommer att behöva visa mycket under förlägret för att ta plats som topp-sex back. Westerlunds defensiv är riktigt bra.

 

Jesper Sellgren, Modo Hockey

 

En av Modos viktigaste backar i Hockeyallsvenskan - och har vuxit enormt de senaste åren. Är lika spelskicklig som han är bra på att läsa spelet. På förhand känns Sellgren som en topp-sex back i laget. 

 

FORWARDS

 

Lias Andersson, Frölunda HC

 

Bara dagar ifrån att slå sig in i New York Rangers trupp till NHL-premiären. Lias kommer dock att spela i världens bästa liga nästa vinter. Kommer att vara förstacenter i JVM - och måste leverera för att förhoppningar ska bli till guld.

 

Elias Pettersson, Växjö Lakers

 

SHL:s hetaste spelare just nu vilket egentligen säger allt - Elias är på väg mot en säsong vi inte sett en junior göra förut. Framspelare, avslutare och storstjärna. En av de största attraktionerna i det här mästerskapet.

 

Tim Söderlund, Skellefteå AIK

 

En potentiell publikfavorit med sin Viktor Arvidssonska spelstil. Åker garanterat mest skridskor av samtliga på isen vid fyra av fem matcher. Får han målskyttet att lossna så kan Tim bli den där spelaren som lyfter ett helt lag.

 

Isac Lundeström, Luleå HF

 

Teknisk, smart och väldigt skicklig center som redan nu är en av Luleås ledande spelare. Har charmat SHL med ett par drömmål och får nog chansen i andrakedjan. 

 

Jesper Boqvist, Brynäs IF

 

Skadades tidigt på säsongen men är nu helt frisk och en viktig spelare för Juniorkronorna. Bra på det mesta men har sin uppsida i offensiv zon där han är en maktfaktor på sina bra kvällar.

 

Fredrik Karlström, Linköping HC

 

Var en positiv överraskning i JVM förra året men har inte alls fått till det i SHL, än. Förhoppningen är att det här mästerskapet blir vändpunkten för Karlström som har i stort sett allt för att lyckas i sin karriär.

 

Jacob Olofsson, Timrå IK

 

Har gjort avsaknaden av Elias Pettersson i Timrå något mindre med sin frejdiga spelstil och stora offensiva uppsida. Får han spela tillsammans med klubbkamraten Hållander så kan det bli åka av.

 

Lucas Elvenes, Rögle BK

 

Öste in poäng i Hockeyallsvenskan och återkallades då till Rögle från Oskarshamn. Offensiv stjärna som har potential att bli en avgörande faktor i JVM. Väldigt spännande spelartyp.

 

Marcus Davidsson, Djurgården

 

När Djurgårdens förstakedja försvann så var det Davidsson som drog i gång sin kedja och vann flera matcher åt topplaget. Spelar ett moget spel för sin ålder. 

 

Axel Jonsson Fjällby, Djurgården

 

En av de mest givna i den här truppen efter sin superhöst. ”Jägarn” har verkligen imponerat i SHL och har en X-faktor i sitt spel som gör att han kan komma att vara en otrevlig upplevelse för alla motstånd.

 

Glenn Gustafsson, Örebro HK

 

En spelartyp vi kanske saknar i truppen då Glenn har sin uppsida i ett fysiskt och oömt spel vilket blir viktigt i framför allt de tuffa slutspelsmatcherna.

 

Oskar Steen, Färjestad BK

 

Mogen, ansvarsfull och pålitlig spelare som spelar kust-kust på ett bra sätt. Har försvunnit lite i Färjestads succé men känns ändå given i detta JVM.

 

Fabian Zetterlund, Färjestad BK

 

Väldigt skridskoskicklig forward med stor offensiv uppsida - men minst lika bra i hemjobbet, då Zetterlund ofta fått beröm för sin backcheck i klubblaget, Färjestad. Käns som en fjärdekedja-lirare som ska ge energi till laget.

 

Linus Lindström, Skellefteå AIK

 

En spelare som är väldigt mogen för sin ålder. Har stort förtroende i klubblaget. 

 

David Gustafsson, HV 71

 

Oöm spelare som är en av de regerande mästarnas största överraskning i år. Spelar med stort förtroende i samtliga situationer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!