Vad som behöver bli bättre? Allt!

Foto: IMAGO/IBL
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Under måndagskvällen blev det klart att Sverige för första gången någonsin missar ett VM-slutspel. 

Före detta ishockeyspelaren och tränaren Bengt-Åke Gustafsson har en tydlig bild av vad som behöver bli bättre tills nästa år: 

– Allt. Vi måste ju verkligen ta tag i det här och ta steg framåt igen, säger han. 

Sverige mötte Ryssland i den största måstematchen någonsin i svensk VM-historia. Aldrig tidigare har Sverige missat ett slutspel i VM, och det krävdes både vinst mot Rysslands förbundslag samt lite tur i kommande match mellan Slovakien och Tjeckien för att det skulle gå vägen för Tre Kronor.

Det gjorde det inte i dag. 

Matchen avgjordes på straffar med rysk vinst och Tre Kronor får nu lämna turneringen utan att ens vara nära att krönas till VM-kungar. 

– Det är det största misslyckandet i modern tid, säger experten Jonas Andersson i SVT efter matchen.

Att resultatet är klart undermåligt verkar experter och hockeylegender ense om. Det fastställs även att det var just de första två matcherna i turneringen som satte käppar i hjulet för laget. 

– Då hamnar vi ju verkligen i brygga. Jag tror att det var lite jobbigt för alla killarna. Och allt tryck från medier, släkt och vänner, kan jag tänka mig, som undrar vad fan håller de på med. Hur kan de få stryk utav Danmark, för fasen det går väl inte? Det är klart att det blir en jobbig situation, säger Bengt-Åke Gustafsson, som ledde Tre Kronor till både OS- och VM-guld som förbundskapten.

Bengt-Åke Gustafsson om VM-fiaskot

Trots att måndagens match mot Ryssland var en av de starkare i turneringen, talades det i SVT-studion om att detta är ett stort fiasko. Så långt vill inte nödvändigtvis NHL-legendaren Kent ”Kenta” Nilsson sträcka sig när SportExpressen ringer efter matchen. 

– Jag har inga synpunkter på om det är ett fiasko eller inte. De spelade inte bra de första två matcherna. Det är klart att Sverige ska gå vidare i en VM-turnering där det är åtta lag i varje division. Det är klart att de ska göra, säger han. 

Bengt-Åke Gustafsson tycker att det bästa spelarna kan göra nu är att blicka framåt. 

– De får bita i det sura äpplet. Som tur är så är det ju ingen nedflyttning, så de får njuta av sommaren och vara redo till nästa år, säger han. 

Vad ska de förändra till nästa år då för att det ska bli bättre?

– Allt. Vi måste ju verkligen ta tag i det här och ta steg framåt igen.