Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AFP RITZAU SCANPIXFoto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AFP RITZAU SCANPIX
 Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AFP RITZAU SCANPIX
Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIKFoto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
 Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

”Va? Sa farsan det? Det stämmer inte”

Publicerad
Uppdaterad

KÖPENHAMN. Rickard Rakells succé i VM bara fortsätter. 

En superstjärna som introducerat sina styrkor för den svenska publiken.

Hittills har han inte heller visat några svagheter. 

Men de finns där.

– Fåglar och fiskar. Han är livrädd och tycker de är läskiga och oberäkneliga, säger pappa Roland.

– KANELBULLAR! Han åt alltid upp alla bullar jag hade bakat när vi var mindre, säger systern Rebecka. 

– Jag får ofta frågan om jag är stolt över Rickard och då brukar jag svara så här; ”Ja, jag är stolt över alla mina tre barn om de uppför sig ordentligt och är bra människor. För mig så är det inte en grej att vara stolt över någon som är bra i idrott. Visst det handlar om hårt jobb, men det handlar om mycket tur att gå hela vägen till NHL också. Det är lika tur att vinna på Lotto och då brukar jag säga:  ”Skulle du vara stolt om din son vann på Lotto?”. Det är ju ingen som är det.

Roland Rakell släpper förbi en stor klunga svenska supportrar, en mindre grupp schweiziska utklädda till kossor och vrider på sig lite utanför den gigantiska Fanzonen ett par steg från nybyggda och luxuösa Royal Arena innan han fortsätter.

– Däremot… Vad gör du med dina lottopengar och hur uppför du dig? Det är ju det viktigaste.

För pappa Roland är Rickard sonen och bästa vännen. Någon han känner utan och innan, och har så gjort sedan Rickards första andetag.

Men för den svenska publiken är inte Rickard lika känd. Redan som tonåring stack han över till Nordamerika utan att passera SHL, och att NHL spelas på natten gör att bara de allra mest inbitna NHL-fansen vet vem han är. 

Rickard Rakell.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ursäkta, visste. Sedan premiären av ishockey-VM här i ett för dagen - och de senaste dagarna - böljande hett Köpenhamn så har Rickard Rakell introducerat sig även i Sverige.

Med sina rappa händer och sitt spelsinne har Rakell öst in poäng för Tre Kronor och legat bakom det mesta. Introducerad som spelare, alltså.

Men vem är personen Rickard Rakell? Den frågan ställde vi till familjen, lagkamraterna och framför allt flickvännen Emmeli Lindkvist. 

"Han har betytt jättemycket för mig"

Allt började som en lek. Tillsammans med storebror Robin och gemensamma vänner var ishockeyn en lek för Rickard under de första åren, och ända upp till tonåren. 

Med Robin som största förebild och bästa vän fick Rickard hänga med de äldre pojkarna till rinken och det var där personen Rickard Rakell blev till den poängkung han är i dag.

– Robin har betytt jättemycket. Det var alltid han och jag som tävlade när vi växte upp. Det har alltid varit en lek för mig. Vi var på allmänhetens åkning i fyra-fem timmar och lekte, det blev aldrig jobbigt men däremot så har Robin alltid varit starkare än mig och steget före mig där, så jag har alltid fått jaga honom, säger Rickard.

Hemma i Stockholm får Robin följa sin lillebror via tv:n, men under den sista veckan av VM kommer även han att åka ned till Danmark för att följa matcherna. När vi når honom blickar han tillbaka på var allt startade för Rickard. 

På leken.

– Jag kommer ihåg att han alltid vågade öva på dragningar. Det spelade ingen roll om det var match med u15 eller A-laget, han härmade sånt som idolerna gjorde och utmanade sig själv hela tiden att klara av samma saker vilket resulterade i bättre skills och självförtroende. 

Rebecka fyller i:

– Han har alltid haft talang, men har självklart jobbat mycket hårt. Men jag skulle säga att det är mycket tack vare storebror Robin som han har lyckats så bra. Robin som också var duktig på hockey tog med Rickard på allt och visade honom hur han skulle göra. De övade mycket tillsammans. Jag fick oftast agera målvakt…

 

LÄS MER: Så spelas slutspelet i hockey-VM 2018. 

Visade video på 15 misstag: "Försökte skrämma mig"

Vi, jag och Roland, får flytta på oss en gång till när ännu en stor grupp supportrar, högljudda och blaskiga i ögonen, har bråttom in till Fanzonen.

Sedan flyttar vi oss tillbaka i tiden. Efter leken - innan debuten i NHL.

Roland RakellFoto: ROBIN LINDGREN

De första åren i juniorligan OHL. En liga Rickard spelade 149 matcher i innan han säsongen 12/13 fick debutera i NHL.

Han åkte ju väldigt tidigt. Vad minns du av den tiden?

– Han hade snackat med Gabriel Landeskog och så hade han sin idol Oscar Möller som åkte över från Spånga. Sen ringde de när det var draft och då hade han en timme på sig att bestämma sig. Då blev han lite spak och undrade om han skulle åka, säger Roland.

Var det tufft att se sin ”lilla pojk” lämna landet?

– Nej, inte så som många tror faktiskt. Sverige kan du alltid komma tillbaka till, det är bara en flygning och då undrade han vem som skulle ge honom feedback och det är ju kul för jag kan inget om ishockey utan har hållit på med andra idrotter hela mitt liv. Men i en svag stund så lovade jag att kolla på varenda match han spelade, och det har jag fått ångra. Jag har kollat på de här OHL-matcherna där man knappt ser pucken och det är sent på nätterna.

Var det tufft för honom?

– Ja och nej. Men jag kommer ihåg en händelse… Han ringde hem och berättade att tränarna visade 15 videoklipp bara på honom när han gjorde fel inför hela laget. Då sa jag till honom att de försöker lära genom rädsla men det är bara för att de vill ha ut allt av dig som spelare.

”Learning by fear”. En händelse som hade fått många att backa. Vad Rickard själv minns av den händelsen?

– Jag tror de ville skrämma mig och se vad jag var gjord av och hur jag var mentalt. Hela det året var ett enda stort test. Jag kunde dribbla bort tre stycken men misslyckades med det allra sista, då kunde de klippa bort allt som var bra och bara visa vad jag gjorde dåligt. Men jag stod på mig och visade ingen attityd mot dem, och det kanske störde dem att jag inte gjorde det. Men jag tänkte bara att jag skulle göra allt för att inte vara kvar i den ligan och jag ville bara uppåt, säger Rickard som efter det tog sig upp och spelade sig till en permanent plats i NHL.

Där har han varit kvar sedan dess. I samma lag, med samma tröja på bröstet.

Men ändå har mycket hunnit förändras. Från en mer anonym roll till poängkung i laget. 

Men den största förändringen har kommit på det personliga planet.

 

LÄS MER: Hockey-VM 2018 – tv-tider och kanaler. 

Om kärleken till Playmakers-stjärnan: "Betyder allt"

För drygt tre år sedan träffades Rickard Rakell och Emmeli Lindkvist och sedan dess har paret varit oskiljaktiga. Sedan 2016 har de bott tillsammans i det nybyggda lyxhuset utanför Anaheim.

– Hon är otroligt viktig för mig. Det finns inget bättre än att komma hem till henne, det lugn som hon kan ge mig och att hon inte bryr sig så mycket om hockeyn utan bara gör allt för att vi två ska ha det så bra som möjligt utanför. Det hjälper mig otroligt mycket att jag kan ha den här avslappnade känslan runt hockeyn, säger Rickard Rakell och fortsätter:

– Hon betyder mer för mig än vad jag tror hon vet själv.

Flickvännen Emmeli Lindkvist är själv aktuell i realityserien Playmakers. En medverkan som kom efter stöttning från Rickard.

– Det fina med Rickard är att han alltid stöttar mig i mina val, om jag vill göra det, så kommer han alltid finnas där vid min sida. Och Playmakers var inte ett självklart val för mig till en början, då det ibland kan vara skrämmande att visa upp sig i rörligt format. Såklart det har varit läskigt att bjuda in folk i min vardag i ett väldigt personligt format. Eftersom att jag inte kan jobba i USA eller studera på mitt visum, så har jag sett det som min chans att kunna arbeta och kombinera det med mina distansstudier i Sverige. 

Ni verkar stötta varandra genom allt. Hur mycket betyder han för dig?

– Han betyder allt så klart! Vi har gått igenom mycket tillsammans redan, och lärt känna varandra utan och innan på de här tre åren. Ibland vet jag precis vad han ska säga innan han säger det, haha. Vi är bästa vänner i ett förhållande, den bästa kombinationen. 

Vilken är Rickards finaste egenskap?

– Att han alltid är positiv. Jag har aldrig träffat en människa som ser det positiva i allt som han gör, vilket smittar av sig väldigt lätt. Han gör mig till en bättre person.

Rickard Rakell om sin rädsla: "Då blir det panik"

Poängkung, lyckligt kär och succé i ishockey-VM. Styrkor och framgångar.

Men likt Stålmannen och sin kryptonit, eller Alexander Ovetjkin och sin defensiv så har även Rickard Rakell sina svagheter.

Och vem vet mer om det än de närmast honom? 

Efter ett samtal med pappa Roland, brorsan Robin, systern Rebecka och sambon Emmeli får jag veta att han är rädd för fåglar och fiskar. Svag för kanelbullar - och rädd för öppet vatten (?).

Vår intervju i den mixade zonen är över på tio minuter. Mer tid har inte en VM-stjärna mellan match och träning. Men självklart kan han inte få lämna intervjun utan att få bemöta sina påstådda svagheter.

Fåglar är ingen favorit, har jag förstått?

– Jag hatar fåglar. De är så äckliga. Det var en fågel som flög in i mig. Jag tycker de är väldigt otäcka. 

Hur är det att då spela med en anka på bröstet i klubblaget?

– Jag hoppas att jag aldrig behöver röra en riktig anka om vi säger så, haha.

Öppet vatten?

– Va? Sa farsan det? Nej, det stämmer inte. Det enda jag inte gillar är om det är mörkt och grumligt vatten, och en fisk nuddar mig. Då blir det panik.

Och kanelbullar? Kanske bra för formen att du har långt till mamma eller Rebeckas bullar?

– Det är ju kanske bra. Annars hade det gått rejält utför för mig, haha. Alltså kanelbullar, wienerbröd och gifflar. Det är livsfarligt mig, säger han och fortsätter:

– Men... Jag har ju tyvärr hittat en bagare där borta i Los Angeles som kan göra semlor. Han har varit jäkligt sjysst och fixat till oss under säsongen. 

 

LÄS MER: Connor McDavids råd till Rasmus Dahlin. 

Följ hockey-VM direkt här! 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag