Utspelet – mot Tre Kronor-stjärnorna

Publicerad

Inför ishockey-VM har många tunga NHL-namn valt att tacka nej till spel i Tre Kronor.

Bland annat storstjärnan Nicklas Bäckström.

Nu sågas Bäckströms beslut i Expressens podd "Boork vs Nyström".

– Vill han vara hemma med sitt barn skulle han ha valt ett annat yrke, säger Leif Boork i podden.

Lyssna
"Boork vs Nyström" – lyssna på avsnitt #28

Nicklas Bäckström, Oliver Ekman-Larsson och Alexander Edler är några av de NHL-stjärnor som valt att tacka nej till VM i Minsk.

I podden "Boork vs Nyström" riktar Expressens hockeyexperter Leif Boork och Magnus Nyström hård kritik mot spelarna.

Framför allt Nicklas Bäckström, som inte kommer till VM för att han vill ta hand om sin dotter.

– En vanlig arbetstagare som tjänar 250 000 om året och jobbar den vanliga arbetstiden ska självklart ha den vanliga pappaledighetstiden. Men Nicklas Bäckström tjänar 30-40 miljoner om året och då finns det faktiskt någon form av uppoffringar som ska motsvara de här löneinkomsterna, säger Leif Boork.

Han fortsätter:

– Vill man vara hemma med sina barn ska man välja ett annat yrke och tjäna ungefär 29 miljoner mindre. Jag köper inte alls det här med att det vanliga sociala tänket gäller för personer som honom. Då måste du betala ett högre pris och anstränga dig lite mer. Det skiljer i ansvar där.

"Jag tror inte på det"

Magnus Nyström tror att Bäckströms förklaring till varför han inte ställer upp i VM endast är en bortförklaring.

– Jag tror inte på det helt enkelt. Jag tror att han är besviken och arg över det som hände i OS och att det påverkar hans beslut nu, säger Nyström i podden.

Nicklas Bäckström kom aldrig till spel i OS-finalen på grund av att han testats positivt för den dopingklassade substansen pseudoefedrin.

Enligt Nyström hade han i VM haft en chans att få revansch och visa för svenska folket att han inte är en fuskare.

– Han borde, för Tre Kronors skull och framför allt för sin egen skull, komma till VM. Bäckström har nu en bild hos väldigt många svenskar som en person som smiter undan och inte står rakryggad när det blåser. Det tycker jag är jävligt synd, för jag tror så mycket mer om Nicklas Bäckström. Han borde komma till Minsk och visa att han är en ”good guy”. Jag tycker det är jättetråkigt att han inte fattar det, säger Nyström.

"Edler borde skämmas"

Vancouver-backen Alexander Edler har också tackat nej till VM – och även han får sig en känga av Magnus Nyström.

– Alexander Edler borde skämmas som tackar nej till VM. Jag har inte hört hans förklaring, men killen var alltså avstängd under de första matcherna i OS, men var ändå uttagen. Han fick spela på bekostnad av Oliver Ekman-Larsson, som hade varit dubbelt så bra som Edler i NHL.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag