Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgift: Hockey-VM kommer att ställas in

Sverige firar VM-guldet 2018
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Tommy Boustedt
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Den nationella ligan har ställt in resten av säsongen och det blir ingen mer hockey för Rikard Grönborg och de andra i Schweiz förrän nästa säsong.

Nu skriver The Hockey News att VM, som skulle hållas i just Schweiz, kommer att ställas in och att beskedet lär bli officiellt inom de kommande dagarna.

– Beslut kommer nog när som helst att det blir inställt, säger Tre Kronors tidigare förbundskapten Rikard Grönborg, nu huvudtränare i Zurich, till SportExpressen.

En efter en har de europeiska hockeyligorna antingen tagit beslut att ställa in säsongen eller skjuta upp slutspelet. Samtidigt väntas NHL eventuellt ta samma beslut redan i kväll, då ett möte mellan klubbarna ska ske vid 18:00 svensk tid.

Sedan tidigare har också drygt tio världsmästerskap ställts in, bland annat U18-VM för herrar där Sverige är regerande mästare samt A- och B-VM för damer där Damkronorna skulle slåss för att ta sig tillbaka till högsta divisionen.

Nu kommer den ansedda hockeysajten The Hockey News med uppgifter att även ishockey-VM för herrar ställs in, ett mästerskap som skulle ta plats i Schweiz i maj. Sajten skriver att ett beslut väntas bli officiellt inom de närmsta dagarna,.

Haft flera krismöten 

IIHF har haft flera krismöten senaste dagarna och Rene Fasel uttryckte tidigare en önskan möjligen kunna flytta hockey-VM till Sotji eller Minsk, men även där finns falla av corona och därför ska kommande KHL-matcher spelas utan publik.

SportExpressen har varit i kontakt med personer med god insyn i IIHF:s pågående arbete och det mest troliga beskedet är att VM kommer att ställas in helt, precis som dam-VM nyligen.

Alla stora event är försäkrade så IIHF gör sannolikt ingen ekonomisk förlust, däremot blir den en tung smäll för de lokala arrangörerna i Schweiz.

Och även om smittspridningen skulle stoppas i landet så är det problem i hela världen, vilket försvårar resor och sannolikheten att NHL-klubbar skulle släppa spelare till ett hockey-VM den närmaste tiden är förstås minimal. 

https://twitter.com/TheHockeyNews/status/1238102799038234624

Grönborg: ”Kommer peaka här i Zurich om två-tre veckor”

Tre Kronors tidigare förbundskapten Rikard Grönborg, som nu är huvudtränare för Zurich i den schweiziska högstaligan, tror också att ett beslut kommer snart:

– Beslut kommer nog när som helst att det blir inställt. Jag är ingen expert, men de säger att de kommer peaka här i Zürich om två-tre veckor. Nu kan vi vara ute och det får vara folksamlingar med upp till 1000 personer. Men i andra delar av Schweiz är skolor och allt nerstängt och så kan det nog bli här också, säger han och fortsätter om det tuffa avslutet på säsongen:

- Det är klart att man är jävligt besviken. Vi vann serien, vi vann sex av de sju sista matcherna och var i toppform inför slutspelet. Men det är som det är. Människors hälsa kommer givetvis först och det är förståeligt att säsongen ställdes in.

- Vi spelade de två sista matcherna utan publik och det var märkligt, avslutar han.

IIHF dementerar uppgifterna direkt

Nästan direkt efter att The Hockey News avslöjat att VM enligt deras uppgifter ska ställas in kom det internationella ishockeyförbundet, IIHF, med ett svar. 

På Twitter skriver förbundet:

”2020:s världsmästerskap har inte ställts in. Det har inte skett några förändringar kring mästerskapets status just nu.”

https://twitter.com/IIHFHockey/status/1238109580900601856