Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilen ryter ifrån: "Allt annat är skitsnack"

Arto Blomsten tillsammans med C More-kollegan Björn Oldeen.
Foto: STEFAN PERSSON
Arto Blomsten kör lastbil under sommarhalvåret.
Foto: JONAS LJUNGDAHL

Han vet hur man slår Finland i skarpt läge.

Numera är Arto Blomsten känd från tv.

I Finland är han fortfarande känd för att han säkrade svenskt VM-guld med sista målet i finalen 1992.

Här berättar Arto guldminnen, om målet han gjorde efter passning från Wayne Gretzky, om motståndare rädda för hans skott som fick fansen att skrika: "Arto Blomsten - skjut för att döda".

En av alla svenskar som med stor förväntan sätter sig framför tv:n i kväll är Arto Blomsten.

- Det ska bli jättespännande att se matchen, det är alltid extra kittlande mot Finland, speciellt i en direkt avgörande match. 

Många spelare påstår att det inte är något speciellt att möta just Finland - visst är det skitsnack?

- Om man har finska lagkamrater då är det något väldigt speciellt, allt annat är skitsnack, som du säger. Då vill man verkligen vinna. 

Hur går det i kväll?

- Det blir tufft, Sverige kommer försöka föra spelet och Finland vara defensivt starka. Jag tror ändå Sverige vinner. Men det  krävs förlängning.

Arto Blomsten om klassiska målet

Arto Blomsten är född i Finland, men uppväxt i Stockholm, numera 52 år och välkänd expert i C More, med förflutet som spelare i framför allt Djurgården, men även Winnipeg Jets, Moncton Hawks, Springfield Falcons, Los Angeles Kings, Phoenix Roadrunners, Frölunda och Västerås.

Höjdpunkten i karriären var tre SM-guld med sitt hjärtas lag Djurgården - och sista målet (5-2) i tom kasse i VM-finalen mot Finland i Prag 1992.

- Att göra det målet var förstås enormt kul. Det var alltid värdigt speciellt för mig att möta Finland, eftersom jag är född där. Sen hade vi förlorat mot Finland i gruppspelet innan.

VM 1992 började inte bra för Sverige, men laget växte in i turneringen, slog Ryssland i 

kvartsfinalen och Schweiz i semifinalen.

- Vi kände att vi bara blev bättre och bättre. Vi trodde stenhårt på oss själva.

Vilka var era stjärnor?

- Vi fick en jätteboost med Tommy Söderström i mål, han var verkligen en avgörande faktor i kvarten mot ryssarna. Mats Sundin var en ledande spelare och hade en sån otrolig pondus i sitt spel. Calle Johansson spelade enormt bra och Johan Garpenlöv var ruskigt bra i den turneringen. Micke Andersson kom från NHL och fick en klubba eller puck i munnen så läpparna blev helt sargade, han syddes, men stygnen gick upp hela tiden och han satt i båset och spottade blod. När en NHL-spelare visade den nivån, då fattade alla att här är det ingen som gnäller. Då var det bara att köra.

"Var skraja för mitt skott"

Blomsten hyllar också "en ung blyg Foppa, som tog för sig på isen, men var väldigt tyst utanför" och "Roger Hansson som var tämligen okänd var superb i den turneringen". 

Hur var du själv?

- Jodå, jag spelade ganska bra. Jag gnuggade på framför vårt mål, spelade boxplay och power play och pangade bland annat in två puckar mot Polen i början av turneringen. Jag hade rätt bra skott, säger han blygsamt.

Blomsten hade inte "ett rätt bra skott", han hade ett läskigt hårt skott som skrämde motståndare och fick Djurgårdens fans att sjunga: "Arto Blomsten - skjut för att döda".

- Det började med att jag sköt sönder några plexiglas, som var sämre på den tiden och verkligen kunde explodera. I elitserien kunde jag se att en del motståndare var skraja för mitt skott, säger han.

Motståndarna var tuffare i VM, AHL och NHL.

Blomsten var tre år i Nordamerika och spelade NHL-hockey för både Winnipeg och Los Angeles Kings, där han var lagkompis med Wayne Gretzky.

- Jag gjorde ett mål mot Dallas efter pass från Gretzky. En kvittering med två sekunder kvar. En fantastisk passning. Han kom på vänsterkanten, tittade inte ens där jag var, tvärnitade, snurrade runt 180 grader och slog en flippmacka med backhand där jag kom med fart perfekt på bladet och det vara bara att panga in den i mål.

- Gretzky var helt fantastisk. På träningar tränade  han på att göra mål från bakom förlängda mållinjen genom att slå in pucken via arslet på målvakten eller backarnas skridskor. Han var helt enorm. Han såg möjligheter när jag bara stod där och inte fattade någonting, haha. Sedan var han en otroligt trevlig kille också.

Blomsten: "Har hört skräckhistorier"

Arto Blomsten lade av som spelare 2000 och var sedan tränare i några år i bland annat Hammarby och Västerås.

Och sen har han haft ett riktigt jobb också.

Som spelare i Västerås fik han ta körkort för tung lastbil och han kör fortfarande lastbil, under sommarhalvåret.

Första åren som elitspelare hade han också civilt jobb.

Är dagens spelare lite bortskämda?

- Ja, det kan jag tycka ibland. I alla fall när det gäller attityden en del har.  Jag har hört skräckhistorier om unga spelare som varken kan betala räkningar själva eller laga mat - då undrar man förstås vad det är frågan om?