Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tretjak läckte hemlig info om World Cup

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Dmitry Lovetsky

Tre Kronors motståndare i World Cup 2016 skulle inte offentliggöras förrän i september.

Men den ryske förbundsordföranden Vladislav Tretjak avslöjar att Sverige kommer att möta Ryssland, Finland och det nordamerikanska U23-laget.

– Det blir en grym turnering, förmodligen den bästa någonsin eftersom spelet och spelarna har utvecklats under åren, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

Superturneringen World Cup kommer att spelas i Toronto mellan den 17 september och 1 oktober 2016. Fram till september i år skulle gruppindelningen förbli en hemlighet. För på en presskonferens i Toronto skulle arrangörerna berätta vilka lag som möter vilka.

Men det har Vladislav Tretjak, ordförande i Rysslands ishockeyförbund, nu gjort för den ryska tidningen Sovjetskij Sport.

Tre Kronors tre motståndare

Tre Kronor har hamnat i gruppen med Ryssland, Finland och laget som består av amerikanska och kanadensiska NHL-spelare under 23 år.

– Jag kan inte kommentera detta för det är konfidentiellt fram till september, säger Tommy Boustedt som tillsammans med Peter Forsberg, vice ordföranden på Svenska ishockeyförbundet, träffade representanter för NHL och spelarfacket NHLPA i Prag under VM.

Men SportExpressen har fått Tretjaks uppgifter bekräftade av en källa.

I den andra gruppen i World Cup spelar Kanada, USA, Tjeckien och ett lag med europeiska NHL-spelare från länder som Danmark, Norge, Slovakien och Slovenien.

"De bästa kommer att vara med"

– Det jag kan säga är att här kommer alla de bästa NHL-spelarna vara med och så är det inte i OS riktigt eftersom det kan vara nationer som inte kvalificerar sig till OS, men de spelarna kommer finnas med till exempel i Europas lag, säger Tommy Boustedt.

Tre Kronor kommer inför World Cup att spela en landskamp i Sverige i september 2016 och en på bortaplan. Troligtvis blir det mot Finland eftersom Ryssland ska spela en dubbellandskamp mot Tjeckien.

Därefter blir det också en landskamp i Nordamerika inför World Cup.

– Vi kommer att ha ett träningsläger i Sverige under en vecka och en vecka i Nordamerika sedan är det turnering i två veckor om man förhoppningsvis går hela vägen, säger Boustedt.

Det är inte klart vilken förbundskapten som kommer att leda Tre Kronor i World Cup. Men senast den 1 mars 2016, alltså under det att Pär Mårts fortfarande är huvudcoach för Tre Kronor, ska Sverige presentera minst två av tre målvakter och 14 av 20 utespelare. Truppen ska vara spikad den 1 juni 2016.

Klarhet i slutet av augusti

Inför presskonferensen i Toronto ska Tre Kronor ha sin förbundskapten klar.

– Vi har ett uppdrag av Christer Englund, som är ordförande i dag, och från styrelsen, att jobba med förbundskaptensfrågan. Vi håller på med det nu och förhoppningsvis i slutet av augusti på vårt styrelsemöte ska vi ha en lösning som vi presenterar för styrelsen och som styrelsen förhoppningsvis fattar beslut kring vad som händer när Pär Mårts kontrakt går ut (efter VM i maj 2016), säger Tommy Boustedt.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!