Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre Kronors syn på Nylanders utvisning – och raset mot Kanada

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

TAMMERFORS. Tre Kronor har spelat färdig i VM efter en genomklappning mot Kanada. 

Avgörandet föll i övertid – efter att William Nylander visats ut för tripping. 

– Den är tuff, tycker Johan Garpenlöv som också ger sina svar på vad som hände i slutet av matchen. 

Sverige är utslaget ur hockey-VM i Finland efter ett ras i slutet av matchen mot Kanada. 

Tre Kronor släppte 3-0 till 3-3 i den tredje perioden och en minut in i förlängningen avgjorde kanadensarna. 

Den stora svenska forwardsstjärnan William Nylander satt då utvisad för en tripping som han drog på sig i inledningen av övertiden. 

Efteråt rådde det en stor tveksamhet i det blågula lägret huruvida den utvisningen var korrekt eller inte. Den låg i alla fall till grund för Kanadas avgörande. 

– De får två snabba på slutet och sedan... utvisning eller inte i förlängningen? Den är tuff, och det är ett tufft avslut, säger Joakim Nordström.

Vad tycker du om den utvisningen?

– Jag vet inte, det känns bara som att nivån.... Ibland är det utvisning, ibland inte. Men jag ska inte klaga, domarna har varit bra under turneringen.  

Carl Klingberg är inne på samma spår. Han vill inte kasta domarna under bussen, men tycker att det var en känslig utvisning att ta i ett känsligt läge av matchen. 

– Jag vet inte riktigt. Klubban är mot klubban, sedan blir det ihopslag mot skridskorna, vem som får skridskon mot vem kan man ju diskutera. Det är 50/50. 

Att ta en 50/50-utvisning, som du säger, i en VM-kvart.

– Jag vill inte skylla på domaren heller. Det är oflyt för oss. Vi hade powerplay som vi inte förvaltade heller. Jag vet inte om det är orättvist, men det är inte kul att känna att det blev så. 

”Det kan vi inte förändra nu”

William Nylander var själv förvånad över att han blev utvisad. Det säger han till SVT. 

– Den är tuff att ta. Han åker in i mina skridskor. Jag vet inte…

Tre Kronor-stjärnan stannade inte till för övriga intervjuer i mixade zonen. 

Men förbundskaptenen Johan Garpenlöv gav sin syn på Nylanders tvåa:

– Den är tuff. Men de tog den, det kan vi inte förändra nu.

Sköt åtta skott på två perioder

Dessförinnan hade Tre Kronor släppt in tre raka mål.

Nu ger Garpenlöv sin analys om vad som gick snett:

– Jag tycker inte att det är mentalt. När du leder med 3-0 börjar du spela med större säkerhet, det är naturligt. De börjar chansa, och då blir matchbilden så här. Speciellt i den här typen av matcher när det betyder mycket. Då pratar man om att vara aggressiva men att ligga på rätt sida. Men det blir automatiskt att motståndarna får ett större spelövertag. Det kommer en puck out och det blir matchen för oss.

Blir ni inte för defensiva?

– Njae. Vi vill inte vara defensiva, vi vill spela med pucken, men det är ett motståndarlag där också. Vi pratar om att vi ska våga spela med puck men man vill inte heller ta risker. De har inte jättemånga chanser. Jag känner innan utvisningen att de börjar ge upp. Vi kontrollerar matchen bra, men de är giftiga i powerplay. 

Ni har åtta skott på mål sista två perioderna.

– Ja, men det är så matchbilden ser ut. 

Två raka mästerskap där det är en genomklappning i tredje perioden, mot Finland i OS och nu mot Kanada i VM, är det en slump eller hade ni i ledarstaben kunnat göra något annorlunda?

– Jag vet inte om det är vårt fel att man gör en puck out. 

Det är inte bara puck outen. 

– Det är det ju. Vi har matchen i vår hand, men där får de momentum. Där får de möjlighet att gå för det. Dahlin gör inte det med flit men när det händer får de möjlighet att komma tillbaka i matchen. Det är olyckligt. Kan jag eller mina coacher kontrollera det? Jag tror inte det. 

Men ni kan kontrollera matchbilden efter puck outen.

– Absolut. Det försökte vi göra. De trycker på och tar ut målvakten, de är sex man och vi är i egen zon. Det är ett backhandsskott som hittar en väg in. Jag tycker att vi hade rätt personal inne utifrån matchbild och de roller vi har. 

Hur känner du för det faktum att du som förbundskapten inte har någon medalj med Tre Kronor nu när det är över?

– Jättetråkigt, naturligtvis. Vi har inte lyckats knyta ihop säcken i de matcher där medaljerna ska fördelas. Vi hade en tuff förlust i OS, en tuff förlust nu i dag. Hade vi vunnit hade vi fått spela om medaljerna. Det är skittråkigt men idrotten tar inte hänsyn till vad man känner, utan man måste förtjäna att vinna och det har vi inte gjort.

Dahlin efter raset: ”Det är skit”