Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre Kronors budskap till svenska fansen

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
1 / 7

Tre Kronor reser nu hem från Riga. 

Utan medaljer. Utan en enda match i slutspelet. 

Förbundskapten Johan Garpenlöv hade ett budskap till de svenska hockeymassorna som följde turneringen framför tv:n.

– Vi är mer besvikna än dem.

Tre Kronor får packa ihop trunkarna och resväskorna redan under tisdagsförmiddagen, efter att landslaget missat slutspelet i årets VM. 

Det stod klart efter att Sverige förlorat på straffar mot Ryssland i går, måndag.

Blågult var piskat att vinna, helst under ordinarie tid, men man valde att inte plocka ut målvakten Adam Reideborn i slutet av den tredje perioden för att jaga ett segermål. 

I stället gick matchen till förlängning och straffar där Ryssland avgjorde.

– Givetvis ville vi gå för att vinna under ordinarie tid. Sedan vet jag inte exakt om det hade räckt med två poäng för oss, det hade kunnat räcka i alla fall. Vi ville inte chansa och ta ut målvakten och få noll poäng. Vi gav det en rejäl push och vi hade några farliga lägen, som Sörensens skott, så vi gick det för det även fast vi inte plockade målvakten, säger Victor Olofsson. 

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv var inne på samma resonemang under presskonferensen som ägde rum under måndagskvällen. 

Han var också öppen med hur han kände sig efter uttåget.

– Jag mår inte bra, jag är besviken. Vi åkte hit som lag för att ta oss till kvartsfinal och spela om medaljerna, men vi lyckades inte med det. Vi är väldigt besvikna över det.

Krisrubrikerna har stått som spön i backen under den senaste VM-veckan. 

Under måndagen nådde de sin kulmen.

– Om ni säger fiasko eller inte godkänt, det får ni välja. Jag säger inte godkänt, uttryckte Johan Garpenlöv till de svenska journalisterna under pressträffen. 

Han var, precis som spelarna, övertygad om att en bättre start på turneringen hade kunnat hjälpa Tre Kronor. 

I stället stjälpte inledningen laget.

– Vi stänger de matcherna och tar med det som varit bra och försöker förbättra det som varit bra, men poängen följer med oss resten av turneringen. Man känner stressen att vinna matcherna som är kvar och att det krävs ungefär 12 poäng för att gå vidare och lagen vi hade kvar var tuffa att spela mot. Det fanns en stress och press på grund av det.

”Funderar inte på om jag kommer få sparken eller inte”

Johan Garpenlövs position som förbundskapten har diskuterats, men förbundets generalsekreterare Johan Stark har uttryckt sitt stöd för Garpenlöv i en intervju med SportExpressen. 

– Jag funderar inte på om jag kommer få sparken eller inte. Det jag funderar på är att åka hem och få utvärdera det här, vad vi gjort bra och vad vi gjort mindre bra. Mina känslor just nu handlar mest om besvikelsen över att inte gå vidare, säger Garpenlöv själv om framtiden.

Är det här en av dina största motgångar?

– En av dem naturligtvis. Har du varit med över tid har du varit med om både bra och mindre bra saker. Det här är en av de största motgångarna, ja.

När startar konsekvensanalysen av den här turneringen?

– Nu får vi ta oss hem och sedan ska vi utvärdera det här, både vad vi och spelarna gjort, spelet på isen, och det är en process som vi kommer jobba med under de kommande veckorna.

Vad vill du säga till alla besvikna svenska hockeysupportrar?

– Att vi är mer besvikna, avslutar Garpenlöv.